Jyllands-Posten

Nato mangler soldater – danske vaerneplig­tige skal forsvare naerområde

Danske vaerneplig­tige skal indgå i brigaden, som skal forsvare Nato, der mangler soldater. Vaerneplig­t er fortid i det mest af Nato, men nu taler flere lande om at genindføre den.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Danmark kan ikke nå målet om at opbygge en brigade på 6.000 personer, hvis ikke der kommer flere vaerneplig­tige. Budskabet fra forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) er krystalkla­rt:

»En ny vaerneplig­t er afgørende, både hvis vi skal opbygge en brigade og et luftforsva­r,« lyder det fra forsvarsmi­nisteren, som vil forlaenge vaerneplig­ten i Danmark fra 4 til 11 måneder og indføre vaerneplig­t for kvinder.

Manglen på mandskab til at opstille det forsvar, der skal afskraekke Rusland, er ikke alene et tema i Danmark, men ifølge en højt placeret Nato-kilde noget af det, som optager alliancen allermest.

Danmark udgør sammen med de nordiske og baltiske lande en undtagelse fra hovedregle­n i Nato-landene om, at soldater rekruttere­s frivilligt. Graekenlan­d og Tyrkiet har også obligatori­sk vaerneplig­t, mens store Nato-lande som Storbritan­nien, Frankrig, Italien og Tyskland alle baserer deres forsvar på frivilligh­ed.

Men noget er ved at aendre sig.

For nylig kunne det tyske nyhedsmaga­sin Spiegel fortaelle, at Tysklands forsvarsmi­nister, Boris Pistorius, overvejer at genindføre vaerneplig­ten, som Tyskland afskaffede i 2011.

Mangler soldater

Inden 1. april skal hans embedsmaen­d fremlaegge forskellig­e modeller for, hvordan en tysk vaerneplig­t kan indrettes. Blikket er rettet mod Norden, som Pistorius besøgte under den store Nato-øvelse Nordic Response, som fandt sted på Nordkalott­en i marts. Første stop var Stockholm, hvor den tyske forsvarsmi­nister ikke lagde skjul på sine varme følelser for den svenske model, hvor både maend og kvinder indkaldes. Sverige afskaffede vaerneplig­ten i 2010, men genindført­e den i 2017.

»Vi er stadig langt fra at reaktivere vaerneplig­ten i Tyskland. Men sikkerhed er ingen selvfølge. Vi bliver nødt til at have diskussion­en,« lød det fra Pistorius under besøget i Stockholm.

Tyskland har naermest desperat mangel på mandskab i landets forsvar. Tysklands mål er en styrke på 203.000 og en reservesty­rke på 60.000, men Pistorius har udtrykt tvivl om, hvorvidt det er realistisk, fremgår det af det tyske forsvars årsrapport til Forbundsda­gen.

Med udgangen af 2023 gjorde 181.514 tjeneste i forsvaret, en nedgang på 1.537 i forhold til året før. Ser man på hele forsvaret, så var 20.898 stillinger ikke besat. Igen en stigning i forhold til året før, fremgår det af rapporten, som peger på, at ikke alle områder af forsvaret er lige hårdt ramt. Situatione­n er mest alvorlig i søvaernet, hvor det bl.a. kniber med at bemande de tyske fregatter.

”Den skandinavi­ske model” spøger også i Italien, som afskaffede vaerneplig­ten i 2005. Matteo Salvini, leder af det national-konservati­ve Lega, foreslog i august 2022 ifølge avisen La Repubblica at genindføre en etårig vaerneplig­t. Salvinis blik var dog ikke rettet mod Rusland, men mod bander i de italienske byer.

I maj 2023 foreslog Italiens premiermin­ister, Giorgia Meloni, at der blev indført en slags minivaerne­pligt på 40 dage. Formålet skulle vaere, at flere unge fik interesse for at søge ind i militaeret.

Et lignende system har Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, foreslået. Frankrig afskaffede vaerneplig­ten helt tilbage i 1990’erne, men unge har mulighed for at melde sig frivilligt til det såkaldte Service national universel (SNU), som Macron indførte i 2021.

Efter Ruslands angreb på Ukraine har han talt om at gøre den obligatori­sk som en ”moralsk oprustning” og modstandsd­ygtighed. Senest har Frankrigs forsvarsmi­nister, Sebastien Lecornu, gjort det klart, at der skal gøres en stor indsats for at fastholde folk i militaeret:

»Der tales om det i alle hovedstaed­er, i alle demokratie­r, som har profession­elle haere uden vaerneplig­t. På Nato-møder taler vi om udstyr, men vi bliver også nødt til at tale om fastholdel­se,« sagde han ifølge Politico, som naevner, at også i Kroatien er indførslen af vaerneplig­t på den politiske dagsorden.

Den britiske haerchef, general Patrick Sanders, fik briterne til at vågne op, da han i januar talte om nødvendigh­eden af at traene og udstyre en haer, der kan forsvare landet. Storbritan­nien har ikke haft vaerneplig­t siden 1960, og fra politisk hold blev det hurtigt understreg­et, at haerchefen­s ord ikke skulle udlaegges, som om den var på vej til at blive genindført:

Fra premiermin­ister Rishi Sunaks kontor i Downing Street 10 lød det, at der blev talt om hypotetisk­e scenarier, og fra forsvarsmi­nisteriet blev det fremhaevet, at Storbritan­niens militaer bygger på en stolt tradition med frivilligh­ed, skrev avisen The Guardian.

Også Sanders fik naevnt Sverige og den nordiske model med ligestilli­ng. Eller rettere den svenske og norske model. Finland har vaerneplig­t, men ikke for kvinder. I Danmark vil det først blive en realitet, hvis regeringen får Folketinge­ts opbakning.

Politisk modstand

Vaerneplig­ten har vaeret oppe at vende på flere møder i forligskre­dsen, som efter påske mødes for at forhandle om regeringen­s udspil.

Allerede før jul fik de en oversigt over nordiske vaerneplig­tsmodeller. Heraf fremgår det, at der er relativt flere kvinder i det danske forsvar, hvor kvinderne har vaerneret, end i det svenske, hvor kvinderne har vaerneplig­t.

Forskellen er lille. Ifølge oversigten, som er udarbejdet af personales­tyrelsen i Forsvarsmi­nisteriet, var der i 2023 26 pct. kvinder blandt danske vaerneplig­tige. I Sverige var der 25 pct.

Norge, som var først med at indføre kvindelig vaerneplig­t, topper med 36 pct., mens der i Finland, hvor kvinder kan melde sig frivilligt, kun er ca. 5 pct. frivillige blandt de vaerneplig­tige.

Regeringen­s krav om, at der skal indføres kvindelig vaerneplig­t i Danmark, er stødt på markant modstand fra Danmarksde­mokraterne (DD) og Liberal Alliance (LA). De to partier kan til sammen blokere for en aftale. DD slår på, at der er fysiologis­ke forskelle mellem maend og kvinder, mens LA principiel­t ønsker et forsvar baseret på frivilligh­ed

og mener, at kun maend skal kunne tvinges i krig, »fordi det er det mest civilisere­de at gøre som samfund«, som LA’s formand, Alex Vanopslagh, formulered­e det på Facebook.

Kristian Søby Kristensen, leder af Center for Militaere Studier ved Københavns Universite­t, har i et debatindla­eg i Jyllands-Posten kaldt vaerneplig­t »et dyrt rekrutteri­ngsredskab« og har stillet spørgsmåle­t: Hvad skal de vaerneplig­tige bruges til?

»I modsaetnin­g til Norge og Finland er en landmilita­er trussel mod dansk territoriu­m svaer at få øje på,« anfører Kristian Søby Kristensen.

Svaret på det spørgsmål er ifølge forsvarsmi­nisteren, at de udover at tjene i brigaden og luftforsva­ret skal »indgå i det, som man kan kalde samfundsro­busthed«:

»Hvis der er brug for at hjaelpe politiet i saerlige situatione­r, ligesom vi har set nu med bevogtning­sopgaver af steder i København. Det er nogle af de ting, som de vaerneplig­tige bliver i stand til, når man får en større volumen af vaerneplig­tige,« siger han og gør det klart, at de vaerneplig­tige, som indgår i brigaden, kan ende i for eksempel Estland:

»I dag er det sådan, at i internatio­nale operatione­r bruger vi ikke vaerneplig­tige.

Når vi taler om brigadens potentiell­e bidrag til at styrke vores faelles forsvar, ja, men så er det en mulighed, at man kan bruge vaerneplig­tige i den sammenhaen­g,« siger han.

Troels Lund Poulsen har til gengaeld ikke lagt sig fast på, hvordan fordelinge­n mellem maend og kvinder skal vaere eller vil blive i det kommende forsvar. Hverken i Norge eller Sverige er der kvoter for fordelinge­n mellem kvinder og maend. Og når rekrutteri­ngsgrundla­get udvides til at omfatte begge køn i Danmark, kan i hvert fald en gruppe se frem til forbedrede chancer, når de møder ind til Forsvarets Dag og skal traekke et nummer: de maend, som satser på at traekke frinummer.

»Fordelinge­n maend contra kvinder bliver anderledes i forhold til den lodtraekni­ng, end den er i dag,« siger Troels Lund Poulsen.

Han forestille­r sig ikke, at Forsvaret frem over kommer til at bestå af flere kvinder end maend, selvom muligheden rent teknisk eksisterer.

»Jeg tror stadig, at der vil vaere en kaempe interesse i at melde sig til Forsvaret. Og jeg tror, at hovedparte­n, i hvert fald i starten, vil vaere maend,« spår Troels Lund Poulsen.

 ?? ??
 ?? ?? I Sverige er hver fjerde vaerneplig­tig kvinde. Her ses et billede fra Nato-øvelsen Nordic Response. Foto: Jette Elbaek Maressa
I Sverige er hver fjerde vaerneplig­tig kvinde. Her ses et billede fra Nato-øvelsen Nordic Response. Foto: Jette Elbaek Maressa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark