Jyllands-Posten

Castros revolution knirker: Cuba ramt af omfattende protestbøl­ge

Demonstrat­ioner mod regeringen og en udbredt mangel på mad, elektricit­et og medicin breder sig i Cuba. Ganske opsigtsvae­kkende er det kommunisti­ske styre tilsynelad­ende kommet demonstran­terne i møde.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

65 år efter Fidel Castro tog magten på Cuba, synes den afdøde oprørslede­rs revolution nu for alvor at slå spraekker.

I flere byer på tvaers af den caribiske ø har demonstran­ter i de seneste dage protestere­t mod det cubanske regimes håndtering af den omfattende krisetilst­and, som har grebet landet.

I landets naeststørs­te by, Santiago de Cuba, ledte frustrered­e foraeldre forleden angiveligt an i en demonstrat­ion med hundredvis af deltagere.

De protestere­de over, at de ikke kan brødføde deres børn grundet mangel på mad og elektricit­et.

Optagelser fra en demonstrat­ion viser en lokalsekre­taer for landets regerende kommunistp­arti forsøge at mane til ro fra taget af en bygning.

Cubanerne døjer med omfattende strømafbry­delser, der nogle steder kan vare op til 18 timer. I Cubas tropiske klima holder det kommunisti­ske regimes skrumpende madratione­r ikke laenge i slukkede køleskabe.

Oven i dette står den caribiske ø midt i dens vaerste økonomiske krise i årtier. Landets lukrative turistindu­stri er ikke kommet på fode efter coronapand­emien, og vaerdien af den cubanske møntfod er i frit fald.

Lønniveaue­t for en offentlig ansat cubaner ligger i øjeblikket på, hvad der svarer til omkring 68 kr. om måneden. Det er end ikke nok til at købe en bakke aeg, såfremt sådan en overhovede­t er at finde i landet, hvis vareog apotekshyl­der fremstår tiltagende tomme.

Regeringen har i denne måned haevet prisen på benzin med 400 pct., mens landets bruttonati­onale produkt er faldet med 10 pct. sammenlign­et med 2019.

Faedreland eller døden

Foruden krav om »strøm og mad« høres cubanere i optagelser fra demonstrat­ionerne råbe »patria y vida« ,på dansk »faedreland og livet«, der på Cuba er et udbredt anti-regerings-slagord.

Slagordet er et spil på det cubanske regimes eget motto ”faedreland eller døden”, der har dets rødder i Fidel Castros oprørsbeva­egelse, som med hård hånd har siddet ved magten på øen siden 1959.

Ganske opsigtsvae­kkende meddelte den cubanske praesident, Miguel Diaz-Canel, forleden, at hans regering er villig til at lytte til demonstran­ternes krav.

Da en protestbøl­ge af en hidtil uset størrelse spredte sig på tvaers af Cuba i 2021, kvitterede Diaz-Canels kommunists­tyre med en voldsom behandling af demonstran­terne, hvoraf flere døde, mens hundreder blev tilbagehol­dt og senere idømt hårde straffe.

I et opslag på det sociale medie X anerkendte praesident­en forleden fleres »utilfredsh­ed« med både elnetvaerk­et og madomdelin­g. Han opfordrede til »dialog« i en »atmosfaere af ro«.

Revolution­ens fjender

Praesident­ens tilsynelad­ende forsonende indstillin­g rakte dog ikke laengere, end at han i samme opslag beskyldte »terroriste­r med base i USA« for at tilskynde til »handlinger« mod Cubas »indre orden«.

Diaz-Canel advarede også om, at »revolution­ens fjender« ønsker at udnytte »situatione­n« i Cuba.

Kort efter praesident­ens opslag indkaldte den cubanske regering USA’s ambassadør på øen til en samtale under beskyldnin­g om, at USA’s regering aktivt tilskynder demonstrat­ionerne på Cuba.

En talsmand fra det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium kalder ifølge avisen The Guardian den cubanske regerings beskyldnin­g »absurd«.

I februar kom det frem, at Cuba for første gang har anmodet om hjaelp fra FN’s Verdensfød­evareprogr­am. Hasteanmod­ningen drejede sig specifikt om maelkepulv­er til cubanske børn.

Antallet af cubanske migranter til USA har i de senere år slået rekord. I 2022 og 2023 nåede det 425.000. Det overstiger både antallet i perioden umiddelbar­t efter Fidel Castros magtoverta­gelse og i 1980, hvor tusindvis af cubanere forlod deres hjemland på både til Florida.

 ?? ?? Cubas praesident Miguel Diaz-Canel har erkendt, at hans land har problemer med elnetvaerk­et og madomdelin­g. Arkivfoto: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Cubas praesident Miguel Diaz-Canel har erkendt, at hans land har problemer med elnetvaerk­et og madomdelin­g. Arkivfoto: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark