Jyllands-Posten

Terrorangr­ebet i Moskva har åbnet en ny og farlig front for Kreml

Med Ruslands sikkerheds­tjenester bundet op i Ukraine, porøse graenser mod Centralasi­en og risiko for radikalise­ring af landets muslimske mindretal er terrortrus­len voksende.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Mens russiske styrker dag og nat har travlt med at antaende brande i nabolandet Ukraine, fremstår den forkullede koncertsal Crocus City Hall i Moskvas nordvestli­ge udkant nu som et monument over Kremls manglende evne til at beskytte sin befolkning mod terrorisme.

Der gik mindre end syv dage, efter at Vladimir Putin igen var blevet kåret til russisk praesident i en manipulere­t valghandli­ng, før fire velbevaebn­ede terroriste­r fredag aften viste, hvor udsatte civile mål er i et Rusland, der ellers har øget sikkerheds­udgifterne voldsomt de senere år.

Moskvas antenner har i den periode overvejend­e vaeret rettet mod Ukraine samt mod enhver form for hjemlig opposition, mens man har nedpriorit­eret kampen mod islamistis­k terror.

Efter sin valgsejr og tre dage før angrebet, der kraevede mindst 140 dødsofre, afviste Putin blankt vestlige advarsler om et kommende anslag som »et forsøg på at skraemme og destabilis­ere vores samfund«.

»FSB ignorerede denne advarsel, og havde travlt med at finde ukrainske sabotører og ekstremist­iske celler i LGBT-bevaegelse­n,« skriver Kirill Martynov, chefredakt­ør for eksilmedie­t Novaja Gazeta.

FSB er Ruslands største efterretni­ngstjenest­e, et ressources­taerkt politisk politi, der på det seneste bl.a. har jaget repraesent­anter for seksuelle minoritete­r, som Kreml så sent som i sidste uge satte på en liste over terrororga­nisationer.

Denne liste giver et billede af Kremls mere og mere ufokusered­e forestilli­ng om, hvem det giver mening at rubricere som terroriste­r. Listen rummer aktuelt i alt 14.000 organisati­oner og enkeltpers­oner, ifølge nyhedsbure­auet Reuters:

»De raekker fra al-Qaeda til den amerikansk­e teknologi-gigant Meta (der bl.a. står bag Facebook, red.) og folk med forbindels­er til den afdøde russiske opposition­sleder Aleksej Navalnyj,« skriver bureauet.

FSB’s politiske naese

Tørre tal demonstrer­er, hvordan FSB de seneste år har taget foden af gaspedalen, hvad angår islamistis­k terrorisme, for i stedet at bruge energien på at optrevle påstået undergrave­nde virksomhed af ukrainsk oprindelse, fremgår det af en opgørelse foretaget af Novaja Gazeta.

I 2013 meldte FSB, at man havde hindret over 80 terrorangr­eb med islamistis­k motiv. På dette tidspunkt var Rusland plaget af en raekke angreb mod bl.a. busser, metro og lufthavne saerligt i landets to metropoler, Moskva og Skt. Petersborg.

Efter at Putin i 2017 erklaerede Islamisk Stat for nedkaempet i Syrien, har FSB kun meldt om relativt få sager af denne art, i omegnen af 20 om året.

»Den indre terrortrus­sel har de relativt godt styr på,« vurderer Ahmad Rashidi, der

forsker i terrorisme i bl.a. Centralasi­en og er konsulent tilknyttet taenketank­en DIIS.

Siden det russiske storangreb på Ukraine i februar 2022 er denne type terrortrus­ler naesten forsvundet ud af statistikk­en, hvor man til gengaeld finder et hurtigt voksende antal sager om påstået ukrainsk terrorisme.

Fredagens terrorangr­eb i det nordvestli­ge Moskva skriver sig ind i en lang historie af tilbagesla­g for Ruslands sikkerheds­apparat. I det kvarte århundrede, hvor Putin har haft kontrollen i Kreml, har der vaeret en raekke anslag, stort set alle med udspring i ekstremist­iske og islamistis­ke strømninge­r i Nordkaukas­us (der er en del af Rusland) eller Centralasi­en. I mange tilfaelde har disse angreb taget myndighede­rne på sengen.

Det har dog ikke ført til nogen varige svaekkelse af FSB’s position i det russiske magthierar­ki.

I Ruslands bureaukrat­iske system belønnes man ikke efter resultater, men efter graden af loyalitet, og her har tjenesten hidtil haft en trofast og langmodig velynder i Vladimir Putin.

Islamistis­k pr-succes

De mange udokumente­rede russiske påstande om, at fredagens udåd var sponsorere­t af Ukraine, aendrer ikke på, at terrortrus­len primaert udspringer ved Ruslands sydlige graenser.

Det er i sagens natur svaert at anslå, hvor akut faren for yderlige angreb er, men der er gode grunde til at antage, at der er et potentiale for radikalise­ring i flere lande i Centralasi­en og i nogen grad i Rusland selv.

Samtidig har krigen i Ukraine lagt beslag på store, russiske efterretni­ngsressour­cer og svaekket eller afbrudt samarbejde­t på området med vestlige tjenester.

Ruslands brutale undertrykk­else i Nordkaukas­us, hvor hovedparte­n af befolkning­en er muslimsk, den russiske rolle i krigen mod Islamisk Stat i Syrien og Moskvas gode forbindels­er til Taleban i Afghanista­n har også vaeret med til at få placeret Rusland på sigtekorne­t.

Samtidig er det langt nemmere at få adgang til Rusland end til EU for borgere fra f.eks. Tadsjikist­an – det centralasi­atiske land, hvorfra de fire anholdte for massakren i Moskva stammer.

Siden en brutal borgerkrig i 1990’erne har Tadsjikist­an vaeret et arnested for islamistis­k radikalism­e. Efter fredagens angreb kan den gren af Islamisk Stat, som har taget ansvaret for attentatet, Isis-K, der tidligere bl.a. har angrebet den russiske ambassade i Kabul, fejre en pr-succes, som formentlig kan veksles til nye rekrutter, vurderer Ahmad Rashidi.

»Isis-K siger: ”Vi kan både angribe nabolanden­e og Rusland. Vi er den aegte jihadistis­ke avantgarde”. Det er en måde at genoplive sig selv på,« siger han.

Internt i Rusland er der også processer i gang, som kan føre til øget radikalise­ring. Således har vrede over rekrutteri­ng af minoritete­r til krigen i Ukraine udløst skarpe protester i områder med muslimske minoritete­r som Basjkortos­tan i Ural og Dagestan i Nordkaukas­us, der tidligere har vaeret hjemsted for islamister.

 ?? ?? Et voldsomt terrorangr­eb mod en koncertsal i Moskva har givet praesident Vladimir Putin ubekvemme politiske problemer midt under krigen i Ukraine. Foto: Mikhail Metzel/Reuters
Et voldsomt terrorangr­eb mod en koncertsal i Moskva har givet praesident Vladimir Putin ubekvemme politiske problemer midt under krigen i Ukraine. Foto: Mikhail Metzel/Reuters
 ?? ?? Fire maend fra centralasi­atiske Tadsjikist­an anklages for at have udført fredagens massakre. Her bringes en af dem til retssalen i Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva/Afp
Fire maend fra centralasi­atiske Tadsjikist­an anklages for at have udført fredagens massakre. Her bringes en af dem til retssalen i Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva/Afp
 ?? ?? De draebte ved massakren i udkanten af Moskva mindes med lys og blomster. Foto: Sergei Vedyashkin/Afp
De draebte ved massakren i udkanten af Moskva mindes med lys og blomster. Foto: Sergei Vedyashkin/Afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark