Jyllands-Posten

Europaeisk­e lande skaerper sikkerheds­niveauet efter Moskva-angreb

Efter fredagens angreb i Moskva har bl.a. Frankrig skaerpet sikkerhede­n, der nu er på det højeste niveau. Hos en ekspert vaekker en kombinatio­n af flere forhold bekymring om et terrorangr­eb på europaeisk grund.

- RASMUS EMBORG rasmus.emborg@jp.dk

I fredags blev 137 personer draebt i et angreb på koncertsal­en Crocus City Hall uden for Moskva. Efterfølge­nde tog terrorgrup­pen Isis-K, der er en underafdel­ing af Islamisk Stat, ansvaret.

En påstand, som Ruslands praesident, Vladimir Putin, ikke naevnte med et eneste ord, da han lørdag adressered­e angrebet i en tv-transmitte­ret tale til nationen.

Men konsekvens­erne af angrebet i Moskva kan brede sig som ringe i vandet, der raekker langt ud over Ruslands graenser.

Søndag skrev Frankrigs premiermin­ister, Gabriel Attal, på det sociale medie X, at man har valgt at haeve landets sikkerheds­niveau til det højst mulige. Det skete efter et møde i det franske sikkerheds­råd.

Til det franske nyhedsbure­au AFP udtalte premiermin­isteren også, at Isis-K, der er mistaenkt for at stå bag angrebet i Moskva, »truer Frankrig« og flere gange har vaeret involveret i »forpurrede angrebspla­ner i flere europaeisk­e lande, herunder Frankrig«.

Det bakkede Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, op om, da han dagen efter mødet udtalte til Reuters, at Isis-K har forsøgt at begå »adskillige« lignende handlinger på fransk grund.

Derfor vaekker angrebet i Moskva også bekymringe­r i Frankrig, der om fire måneder er vaert for de olympiske lege i Paris. Ifølge en ekspert er begivenhed­en et oplagt mål for terrorisme.

Skaerpet trusselsvu­rdering

Dino Krause er postdoc ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS). Han har med sin forskning bl.a. beskaeftig­et sig med Islamisk Stat.

Han mener, at Frankrigs reaktion på fredagens angreb naer Moskva kan forklares ud fra flere faktorer.

»Det er en kombinatio­n af flere ting, men når et angreb som det i Moskva sker, følger der også samtidig en risiko for, at personer, der allerede er radikalise­ret, kan blive inspireret til at begå et lignende angreb,« siger han.

Han tilføjer, at Frankrig er en nation, der i forvejen er eksponeret for terrorisme, og at landet huser et forholdsvi­st stort antal radikalise­rede jihadister i sine faengsler.

Dino Krause forklarer, at jihadister normalt er aktive i online fora efter et angreb, hvor haendelser som dem i koncertsal­en bliver fejret og italesat som en heroisk handling, der burde blive efterligne­t af andre. Alene derfor er der grund til bekymring efter et angreb.

Men Krause pointerer også, at Frankrig er en nation, der i forvejen er eksponeret for terrorisme, og at landet huser et forholdsvi­st stort antal radikalise­rede jihadister i sine faengsler.

Han betegner landet som et af de »mest berørte i Europa af jihadistis­k terrorisme i løbet af de sidste 10 år« og naevner bl.a. terrorangr­ebet på avisen Charlie Hebdo i 2015 og på Bastilleda­gen i 2016 i Nice som eksempler.

Derfor er han heller ikke overrasket over, at Frankrig har skaerpet sit trusselsni­veau til det højeste. Frankrig er i forvejen i en sårbar position, og den bliver kun mere udsat med tanke på det, der venter den franske hovedstad om bare fire måneder.

I det franske dagblad Le Parisien siger Jean-Charles Brisard, som er formand for Center for analyse af terrorisme (CAT) – en europaeisk taenketank, der beskaeftig­er sig med analyse af terrorisme – at »OL er et mål«, ligesom han også mener, at Frankrig fortsat er mål for terrorisme fra Islamisk Stat.

Den vurdering af Dino Krause enig i. Han forklarer, at store sportsbegi­venheder også før har vaeret på radaren for Isis.

Bl.a. naevner han, at der under OL i Sotji og VM i Qatar var store bekymringe­r om terrorangr­eb, som dog aldrig fandt sted.

»Jeg mener, at det kommende OL er et stort mål. Det er et symbolsk mål, hvor folk fra hele verden og mange forskellig­e nationalit­eter er til stede på samme tid. Det er også klart, at så snart der er store forsamling­er samlet på lidt plads, er det også til et oplagt mål for angreb.«

Europa skruer op

Til Reuters oplyser også det italienske indenrigsm­inisterium, at Italiens politi skruer op for sikkerhede­n efter weekendens angreb i Moskva. Saerligt i Rom, i lufthavne, togstation­er og på udvalgte kulturelle og religiøse steder vil politiet vaere saerligt opmaerksom­me.

I torsdags offentligg­jorde Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) en ny trusselsvu­rdering, hvor de bekendtgjo­rde, at terrortrus­len i Danmark er blevet skaerpet. Niveauet ligger dog som hitil på ”alvorlig”, hvilket er niveau fire af fem.

Til Jyllands-Posten oplyser PET i et skriftligt svar, at fredagens angreb i Moskva for nuvaerende ikke giver anledning til at aendre terrortrus­selsniveau­et i Danmark, men at PET følger situatione­n taet.

Til det norske VG oplyser også Norges efterretni­ngstjenest­e, at angrebet i Moskva ikke giver tjenesten anledning til at aendre trusselsni­veauet, men at man selvfølgel­ig følger med i, »hvad der sker omkring os«.

»Jeg mener, at det kommende OL er et stort mål. Det er et symbolsk mål, hvor folk fra hele verden og mange forskellig­e nationalit­eter er til stede på samme tid. Det er også klart, at så snart der er store forsamling­er samlet på lidt plads, er det også til et oplagt mål for angreb. DINO KRAUSE, POSTDOC VED DANSK INSTITUT FOR INTERNATIO­NALE STUDIER (DIIS)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark