Jyllands-Posten

Studie antyder direkte sundheds-bonus for kaffedrikk­ere i saerligt sårbar position

Et nyt studie antyder, at 2-4 kopper kaffe om dagen kan vaere med til at holde kraeften vaek hos en gruppe af cancerpati­enter.

- EMIL FILTENBORG emil.filtenborg@jp.dk

Et studie udført af hollandske og britiske forskere, der har undersøgt 1.719 tarmkraeft­patienter, antyder markant positive effekter ved at drikke kaffe. Det skriver The Guardian på baggrund af studiet, som er offentligg­jort i Internatio­nal Journal of Cancer.

Studiet viser, at tarmkraeft­patienter, der drak 2-4 kopper kaffe om dagen, havde 32 pct. mindre sandsynlig­hed for at opleve kraeften komme igen. Studiet antyder også en generelt højere overlevels­esrate hos de kaffedrikk­ende patienter - og at de gavnlige effekter var højest hos de af kaffedrikk­erne, der drak mest kaffe.

Forskerne bag studiet er håbefulde for, hvad yderligere forskning på området måske kan føre til af gavnlig viden - men det skal altså understreg­es, at der netop mangler endnu mere forskning for at kunne slå konklusion­erne endeligt fast og eventuelt lave nye anbefaling­er på baggrund af det.

Flere fordele

Det er ikke bare i forhold til tarmkraeft, at der kan vaere gevinster at hente ved at drikke kaffe. Ifølge John Hopkins Medicine, et af USA’s bredt respektere­de hospitaler, er der hele ni gode grunde til at drikke kaffe.

For det første kan det medføre et laengere liv.

Flere studier i hvert fald vist, at kaffe kan nedsaette risikoen for stroke, diabetes, nyresygdom­me og hjertekars­ygdomme. Det kan også gøre det mindre sandsynlig­t, at du udvikler Parkinsons, hjertesvig­t, tarmkraeft og alzheimers. Kaffe skulle desuden gøre både din lever og din DNA staerkere.

Men der er dog grund til at gå til det med mådehold, lyder det fra Harvard School of Public Medicine.

Visse studier antyder for eksempel, at kaffe kan skade graviditet­er og forvaerre angsten blandt folk med angst. Ufiltreret kaffe skulle desuden indeholder stoffer, der kan haeve kolesterol­tallet. Desuden anbefaler Harvard, at man holder igen med fløde og sukker.

 ?? ?? Det handler ikke kun om kraeft. Kaffe kan have flere gavnlige virkninger på helbredet, hvis man holder sig til et moderat forbrug.
Foto: Stine Schjøtler
Det handler ikke kun om kraeft. Kaffe kan have flere gavnlige virkninger på helbredet, hvis man holder sig til et moderat forbrug. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark