Jyllands-Posten

At SF lader sig lokke mod Løkke, er skidt for trovaerdig­heden

- Kristian Marstal debattør, medlem, S, København

I et interview i ”Deadline” på DR2 12/3 meldte formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, for alvor klart ud, at partiet bejler til Moderatern­e som mulige regeringss­amarbejdsp­artnere. Denne opportunis­tiske manøvre viser med al tydelighed SF’s og den rendyrkede socialisme­s sande dna: en magtbegaer­lig instans parat til at gå på kompromis med vaelgerløf­ter og idealisme. Alt sammen for at få den parlamenta­riske indflydels­e, de i deres mindrevaer­dskompleks føler sig berettiget til.

Man må skelne klart mellem partiets bagland, vaelgere og kommunalpo­litikerne på den ene side og så folketings­gruppen på den anden. Det stod hurtigt klart, at mange SF-politikere uden for Christians­borg på ingen måde kan se sig selv som et midtersøge­nde, kompromisg­lad parti. De fleste partifaell­er er støbt af fortaellin­gen om SF som socialisti­ske afhoppere fra en kommunisti­sk romantik. Altså mere revolution­sglade end pragmatisk­e håndvaerke­re i et mere og mere taktisk politisk maskinrum.

Bejleriet til Moderatern­e må siges at vaere en noget ulogisk, krampagtig impulshand­ling. SF har behov for at manifester­e sin idé om det røde Danmark, og det kan tydeligst ske ved både at distancere sig fra og vaere en pendant til S. At Moderatern­e bliver naevnt som en mere sandsynlig samarbejds­partner, er ikke blot en absurd flirten med liberal blå politik, men også en socialisti­sk legitimeri­ng af M i en SVM-regering.

SF er blaendet af sin fremgang i meningsmål­ingerne, og som det oftest sker for et parti, som har vaennet sig til modgang, kan succesen føre til hovedkulds tiltag. ”Alle skuffer over tid” er faellessan­gen, SF-vaelgere må synge, så de ved naeste valg kan den udenad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark