Jyllands-Posten

Hvad sker der i Region Midt?

- Ulrich Fredberg, tidl. regionsråd­smedlem, (V) Kristian Pihl Lorentzen, MF, (V)

I en leder i Jyllands-Posten 23/3 rettes et voldsomt angreb mod hospitalsl­edelsen på Aarhus Universite­tshospital, der ikke synes at have forstået alvoren i den manglende opfyldelse af venteliste­garantien for kraeftpati­enter.

Hospitalsd­irektør Michael Brauner fyrede trods mange advarsler en helt ny afdelingsl­edelse på mavetarmki­rurgisk afdeling umiddelbar­t efter regionsråd­sformand Anders Kühnau havde meddelt, at der ikke skulle fyres yderligere i mavetarmkr­aeftskanda­len. Det skulle løse problemet!

Her mere end et år efter oplyser Michael Brauner imidlertid, at problemet med ventetider­ne fortsat ikke er løst. De maksimale ventetider overskride­s fortsat, og Michael Brauner har ikke noget bud på, hvornår de lovmaessig­e patientret­tigheder overholdes: »I stedet forklarede Michael Braüner Schmidt ildevarsle­nde, at der sådan set er det rette antal laeger nu, men at hospitalet alligevel kan have svaert ved at overholde ventetiden, hvis der eksempelvi­s kommer tre patienter med behov for tre saerlige kraeftoper­ationer i samme uge.«

Vi undres over den modstriden­de informatio­n til borgerne og regionspol­itikerne. Michael Brauner oplyser således, at han »simpelthen ikke kan forestille sig«, at ventetider­ne på behandling­en af de sygeste mavetarmkr­aeftpatien­ter har betydning for patientern­es mulighed for at overleve, da »det jo er patienter, der er så alvorligt syge i forvejen«.

I direkte strid hertil står regionsråd­sformand Anders Kühnaus officielle svar til regionsråd­smedlemmer­ne den 20. juni 2022, hvor han oplyser, at med behandling­en har de sygeste mavetarmkr­aeftpatien­ter »en medianover­levelse på ca. 35-40 måneder og en femårs overlevels­e op til knap 40 pct. – det vil sige en del bliver langtidsov­erlevere.« Michael Brauner og Anders Kühnau kan ikke begge tale sandt. En af dem må nødvendigv­is tale usandt, hvorved regionspol­itikerne og befolkning­en igen føres bag lyset. Om det er bevidst eller skyldes manglende viden, er stort set lige alvorligt i den position, de to ansvarlige befinder sig i.

Hvem taler usandt? Hvad er konsekvens­erne?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark