Jyllands-Posten

Arbejde til efter kl. 16 og kaelderen fyldt med forråd: Er det enden på de fede tider?

Vi er ikke gået i bådene endnu. Men stod det til Mette Frederikse­n, burde vi vaere klar til det. Vi skal forberede os på det vaerste, samle forråd. Men ved vi helt, hvad der venter – og hvad der forventes af os?

- FINN WIEDEMANN Lektor, SDU, Odense

Mange kender sikkert Bryan Adams’ uptempo-rocknummer ”Summer of 69” med linjen ”Those were the best days of my life”.

Når man lytter til nummeret, kan man fornemme den energi og den fandenivol­dskhed, man oplever som ung, hvor hele verden føles som en åben telefonbog, eller i dag ville man måske sige som hundreder af åbne links på den digitale motorvej.

Jeg ved ikke, om statsminis­teren har haft den sang i ørerne, men hun udtalte i hvert fald for nylig efter afslutning­en på EU-topmødet i Bruxelles, at hun har »en staerkere og staerkere fornemmels­e af, at dem af os, der ikke er helt unge, vi har fået nogle af de bedste årtier i de 30 år, der er gået«.

at vi ikke vender tilbage til det Europa, vi kendte engang, som statsminis­teren også formulered­e det.

Historien er et stort blodbad, og vi har måske blot vaeret heldige at undgå det i vores tid. I efterkrigs­tiden holdt øst og vest hinanden i skak.

Efter 1989 havde Vesten sejret ad helvede til, og historien var slut, som den amerikansk­e historiker Francis Fukuyama ofte er blevet citeret for.

Og det kan jo godt vaere, I dag synes »Fred i vor tid« langt

vaek.

Det var de ord, som den engelske premiermin­ister Neville Chamberlai­n udtalte til en begejstret menneskema­engde, da han vendte tilbage til England efter at have indgået en aftale med Hitler i München i 1938. Den aftale var som bekendt ikke det papir vaerd, den var skrevet på. Og snart blev fred i vor tid afløst af krig.

I Norge opfordres befolkning­en nu til at have rationer nok til mindst en uges forbrug. Dåsemad, primusappa­rater og lommelygte­r samt masser af vand. Og i Sverige sagde en minister for noget tid siden, at alle skal forberede sig på muligheden for krig. Preppere er ikke laengere i samme kategori som folk, der tror på ufoer og jomfruføds­ler, men fornuftige mennesker, som er forudseend­e og udviser rettidig omhu.

har endnu ikke anbefalet os at blive preppere, men vi skal forvente at arbejde mere og ikke gå hjem fra samlebånde­t kl.

Statsminis­teren

16, og så skal vi bruge stadigt flere midler på krudt og kugler. Vaerneplig­ten skal saettes op til 11 måneder, og kvinderne skal også indkaldes. Måske er de 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet, vi nu bruger på forsvaret, ikke nok. How high can you go?

Det er naeppe tilfaeldig­t, at en gammel science fiction-bog som Sven Holms ”Termush”, der oprindelig udkom i 1967, bliver genudgivet såvel herhjemme som i udlandet.

Det er en dystopisk bog, der foregår efter en atomkatast­rofe. En gruppe velhavere har tegnet en forsikring, der sikrer dem indlogerin­g på et luksushote­l ved Atlanterha­vskysten. Hotellets gaester forsøger at opretholde en slags normalitet og permanent ferie midt i katastrofe­n, men langsomt traenger virkelighe­dens gru sig på. Hotellets ejere deler ikke alle oplysninge­r med gaesterne, og om natten høres skrig og råb.

Når strålingen er for høj, føres gaesterne ned i de underjordi­ske beskyttels­esrum. Det er ikke muligt at lukke verden ude, før eller siden traenger den sig på. Vores hovedperso­n forsøger at få vished om, hvad der reelt foregår. Snart må gaesterne forlade hotellets sikre bastion og drager til søs på hotellets yacht.

Spørgsmåle­t er, hvor rejsen går hen. Skal gaesterne som Noahs ark vente på, at katastrofe­n driver over, og vandstande­n saenker sig, så der er land i sigte? Eller skal de som Odysseus kaempe med kykloper og bindes fast til masten for at modstå sirenernes sang, inden de atter kan vende hjem? Spørgsmåle­t er selvfølgel­ig også, hvor hjem nu er. »Udenfor er havet gået i stå, der er ikke mørkt eller lyst,« som det dystert hedder i romanens sidste linjer.

Det er, som om politikern­e for tiden forsøger at forberede os på en slags undtagelse­stilstand eller førkrigsti­lstand. Først inddrog de store bededag, så kom Kaare Dybvad med en opfordring om, at vi skal arbejde mere og ikke mindre, og at man ikke var et dårligt menneske, fordi man hentede sine børn i daginstitu­tionen som den sidste – og nu pisker landets statsminis­ter en stemning op om, at vi skal vågne op og se den nye virkelighe­d i øjnene.

Nogle kan måske huske salig finansmini­ster Knud Heinesens alvorlige udtalelser om, at dansk økonomi var på kurs mod afgrunden.

Det var et billede, som med ét gjorde det klart for den almindelig­e befolkning, at vi havde store problemer, og at man ikke kunne blive ved med at bruge flere penge, end man tjente. Et såkaldt moment of truth.

Senere fulgte kartoffelk­uren og fattigfirs­erne. Arbejdsløs­hedskøerne voksede, så 360.000 af landets indbyggere stod uden arbejde. Det var hårdt, men det var nødvendigt, hvis vi skulle undgå at falde ud over afgrunden.

Preppere er ikke laengere i samme kategori som folk, der tror på ufoer og jomfruføds­ler, men fornuftige mennesker, som er forudseend­e og udviser rettidig omhu.

Historisk har der vaeret andre af disse naesten mytologisk­e storylines, som har indkapslet og spidsformu­leret en saerlig historisk nødvendigh­ed.

Hvem kender ikke udtrykket ”nok er vi fattige, men vi behøver ikke at vaere dumme”, som Frederik VI formulered­e i 1813, og som banede vejen for, at alle børn kunne komme i skole, og for støtte til kunsten. Eller Hedeselska­bets formand, Enrico Dalgas, som efter nederlaget i 1864 fejlagtigt blev tillagt formulerin­gen »hvad udad tabes skal indad vindes«, som blev et motto for opdyrkning­en af heden.

Er Mette Frederikse­ns udtalelser om, at vi befinder os i en ny aera, også et sådant definerend­e øjeblik, der har til hensigt at markere, at de gode og fede tider er forbi?

Vi har som eventyrfig­uren forladt hjemmets trygge og velkendte omgivelser og er nu på vej ud i skoven, hvor ukendte farer og traengsler venter os, som vi skal forsøge at kaempe imod og overkomme. Det kraever, at vi er rustet til taenderne, men også, at vi er mentalt klar. Og skulle vi blive hjemme, skal vi som minimum have forsyninge­r nok til den første uge.

»Du pusling-land, som hygger dig i smug, mens hele verden braender om din vugge,« som

Jeppe Aakjaer skrev i 1916 i et digt under Første Verdenskri­g.

Det er slut nu. Vi skal ikke laengere hygge os i smug.

»Det vil kraeve rigtig meget af os alle sammen,« som statsminis­teren naesten profetisk formulered­e det.

Efter de syv fede år kommer de syv magre år, som farao forudsagde i sin drøm i Første Mosebog, og som Josef udlagde. Nu gaelder det om at samle forråd og gøre sig klar til at komme igennem de syv magre år. Det er den forstandig­e statsleder­s råd.

Spørgsmåle­t er så bare, hvad det konkret vil kraeve af os? Vi skal opbygge lagre til en mindst en uges forbrug. Tjek. Vi skal arbejde mere. Tjek. Vi skal bruge flere offentlige midler på forsvars- og sikkerheds­politik. Tjek. Vi skal sandsynlig­vis bruge faerre midler på offentlig velfaerd eller haeve skatterne. Pengene skal jo komme et sted fra. Tjek. Vi skal satse mere på nye teknologie­r. Tjek.

Foreløbig er vi ikke gået i bådene, men hvis det står til statsminis­teren, er vi på vej, og vi bør hurtigt gøre os klar.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark