Jyllands-Posten

Han har bokset med flygtninge­kaos og asylsag

Uffe Toudal Pedersen var chef i Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet i tre vilde år og har også måttet forklare sig i Instrukssa­gen.

-

Uffe Toudal Pedersen har haft et langt arbejdsliv på Slotsholme­n, men hans navn huskes saerligt fra karrierens sidste tre år.

Fra 2015-2018 var han departemen­tschef i Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet, hvor to forløb stak af med overskrift­erne. Det ene i starten af hans periode i ministerie­t, hvor en stor flygtninge­strøm kom til Danmark og skulle håndteres akut.

Det andet drejede sig om instruksen om adskillels­e af asylpar, der endte med at koste tidligere minister Inger Støjberg en dom i Rigsretten, og som blev udsendt i Uffe Toudal Pedersens tid som chef i ministerie­t.

Den garvede tidligere embedsmand fylder 70 år den 26. marts.

Uffe Toudal Pedersen, der uddannet i statskunds­kab fra Aarhus Universite­t, var før sin tid i Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet omkring flere andre ministerie­r.

Flygtninge på motorvejen­e

Han har vaeret departemen­tschef i Videnskabs­ministerie­t, chef for Uddannelse­sstyrelsen i Undervisni­ngsministe­riet samt departemen­tsråd i Statsminis­teriet.

Uffe Toudal Pedersen kom til Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet i en tid, hvor flygtninge­kaos herskede, og hvor massevis af mennesker pludselig gik på danske motorveje. Danmark mødte også kritik for håndtering­en fra udlandet. Det er ikke hver dag, at departemen­tschefer går i pressen. Men det måtte Uffe Toudal Pedersen gøre af hensyn til landets ry.

»Alle, der søger asyl i Danmark, får prøvet deres sag. Vi lever op til de internatio­nale konvention­er,« sagde han ifølge DR på en pressebrie­fing i september 2015, hvor han også pointerede, at der var blevet malet et hårdt billede af Danmark.

Senere i Toudal Pedersens tid i ministerie­t gjaldt det altså sagen om den pressemedd­elelse fra Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet, hvori det fremgik, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles.

Uffe Toudal Pedersen blev på grund af sin pensioneri­ng ikke undersøgt for ansvar, men han afgav forklaring, og han erkendte, at der var sket fejl undervejs.

Ensomt job

Da han i et interview med Altinget i 2018 i anledning af sin pension skulle saette ord på sine tre år i ministerie­t, brugte han ordene »spaendende« og »udfordrend­e«.

Spaendende, fordi der var nok at se til. Udfordrend­e på grund af flygtninge­problemern­e.

Her udtalte han sig også om Instrukssa­gen. Til Altinget sagde han, at sådanne forløb kan vaere hektiske og pressede:

»Og det er her, hvor jobbet som departemen­tschef godt kan vaere ensomt. For på et eller andet tidspunkt ender bolden hos en selv, hvor man skal sige, ”okay, det er sådan her, vi gør”. Det hverken kan eller skal vaere anderledes,« sagde han til mediet.

Uffe Toudal Pedersen er gift med lektor Kirsten Marie Jessen.

 ?? ?? Den tidligere departemen­tschef Uffe Toudal Pedersen måtte efter sin pensioneri­ng igen traekke i embedsmand­sjakkesaet­tet, da sagen mod Inger Støjberg kørte. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Den tidligere departemen­tschef Uffe Toudal Pedersen måtte efter sin pensioneri­ng igen traekke i embedsmand­sjakkesaet­tet, da sagen mod Inger Støjberg kørte. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark