Jyllands-Posten

Kapitalfon­de hamstrer kapital: Priser på virksomhed­er skal markant ned

Der har aldrig vaeret så højt et bjerg af tørt krudt i de europaeisk­e og globale kapitalfon­de. Men den høje rente holder køberne tilbage, og derfor skal priserne på virksomhed­er mindst 20 pct. ned, før der kommer gang i handlen, forudsiger kilder.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

En nervekrig er i gang på de finansiell­e markeder.

Handlen med virksomhed­er i de store kapitalfon­de er presset ned, mens bjerget af tørt krudt og dermed risikovill­ig kapital er højere, end det nogensinde har vaeret.

Det ender med markante prisfald på virksomhed­er, forudser en af de vaegtige danske aktører i markedet.

»Det, der kommer til at ske, er, at priserne kommer nedad. Der vil vaere store forskelle blandt virksomhed­er, men i gennemsnit kommer priserne til at ligge 20 pct. lavere – måske mere,« siger Jeppe Christians­en, der er adm. direktør i Maj Invest, der selv er aktiv i kapitalfon­dsmarkedet.

»Jeg er ikke bekymret. Men prispunkte­rne skal finde et nyt niveau,« siger han.

Det, der lige nu isaer presser ned på priserne, er de højere renter. Kapitalfon­de finansiere­r for en stor del deres opkøb af virksomhed­er med gaeld – de gearer dem relativt hårdt. Så dels bliver det dyrere at købe en virksomhed, dels kaemper de virksomhed­er, som kapitalfon­dene købte for nogle år siden, med høje finansieri­ngsudgifte­r.

Salget er gået i stå

Kapitalfon­de lever af at opkøbe virksomhed­er, trimme dem og saelge dem videre med fortjenest­e. Men de høje renter betyder, at det ikke er attraktivt at saelge virksomhed­er i øjeblikket, så salget af virksomhed­er er gået i stå, mens fondene håber på bedre priser. Derfor er Jesper Rangvid, professor i finansieri­ng på Copenhagen Business School, også usikker på, hvor vi bevaeger os hen.

»Lige nu er vi på et stade, hvor vi har haft en laengere periode med rentestign­inger, som burde havde presset vaerdiansa­ettelserne på virksomhed­er og aktier ned. Men det er ikke sket endnu,« siger Jesper Rangvid.

Derfor forstår han godt, at man diskuterer prisudvikl­ingen.

»De fleste forventede jo, at de store aktieindek­s ville vaere faldet mere. Og usikkerhed­en om vaerdiansa­ettelserne er jo større i kapitalfon­dene i den forstand, at det er ret illikvide aktiver, og i øjeblikket er der generelt meget få exits fra fondene,« siger Jesper Rangvid, der også er formand for Rådet for Afkastforv­entninger.

De få exits, altså frasalg af virksomhed­er i kapitalfon­dene, har vaeret markant.

»Det var et presset marked for exits, altså salg af portefølje­selskaber, igennem 2023. Det skrumpede med 60 pct. Der er heller ingen tvivl om, at de højere renter er en af problemsti­llingerne,« siger Niclas Jacobsen, partner i konsulentf­irmaet Bain.

Bain har lavet en rapport om kapitalfon­dene i 2023, som viser paradokset med det bugnende bjerg af risikovill­ig kapital, de manglende handler og stigende renter.

»De stigende finansieri­ngsomkostn­inger og de meget usikre makroøkono­miske udsigter har gjort det svaert for saelgere og købere at enes om den rette pris på virksomhed­er,« siger Niclas Jakobsen.

Flere handler på vej

Netop afstanden mellem køber og saelger har gennem de seneste par år vaeret forklaring­en på, at der generelt er blevet handlet faerre virksomhed­er.

Men noget taler for, at der kommer flere handler nu.

»Der er ingen saelgere, der har vaeret presset til at saelge virksomhed­er, så de fleste har bare ventet i håb om, at

Der vil vaere store forskelle blandt virksomhed­er, men i gennemsnit kommer priserne til at ligge 20 pct. lavere – måske mere. JEPPE CHRISTIANS­EN, ADM. DIREKTØR I MAJ INVEST

de toneangive­nde renter skulle passere toppen,« siger Jeppe Christians­en, som altså tror, at mange nu må erkende, at priserne skal ned.

Det samme gør Christian Frigast, som er formand for kapitalfon­den Axcel og formand for fondenes interesseo­rganisatio­n, Aktive Ejere.

»Den stigende rente påvirker jo dit afkast som investor, og det påvirker renteomkos­tningerne i de virksomhed­er, fonden har investeret i. Der vil man i nogle tilfaelde ende med at saelge virksomhed­en eller acceptere, at den har en anden vaerdisaet­ning,« siger Christian Frigast.

Han er overbevist om, at kapitalfon­dene fortsat vil kunne levere relativt høje afkast til investorer­ne. Men de skal hver isaer finde deres staerke områder og ikke gå bredt i det nuvaerende marked. Bain har kigget på alderen på de portefølje­selskaber, som kapitalfon­dene har liggende, og som de under normale omstaendig­heder ville have solgt. Traditione­lt saelger en kapitalfon­d et portefølje­selskab videre efter en håndfuld år.

Hober sig op

Nu begynder det at hobe sig op. Ifølge Bain er naesten halvdelen af de selskaber, som fondene skal saelge videre, fire år eller aeldre.

Når selskabern­e ikke bliver solgt, får de investorer, der har skudt penge i fondene, ikke udbetalt afkast. Det er ikke mindst de store, institutio­nelle investorer som pensionsse­lskaber. Det ser dog mildt sagt ikke ud til at genere investorer­ne i bred forstand. De bliver ved med at skyde milliarder ind i kapitalfon­dene, som nu sidder på en bunke af tørt krudt på 2.586 billioner dollars, hvilket er det største bjerg af penge i kapitalfon­dene nogensinde.

Nogle af de største nordiske fonde, Nordic Capital og EQT, har begge rejst deres største fonde nogensinde inden for de seneste par år.

»Jeg kan ikke finde andre forklaring­er, end at investorer­ne stadig tror, at afkastet i kapitalfon­dene er det bedste,« siger Jesper Rangvid.

Han tror også selv på, at kapitalfon­dene på langt sig giver et bedre afkast end de brede aktiemarke­der.

Men lige nu er risikoen i kapitalfon­dene relativt høj.

»Grundtanke­n bag kapitalfon­dene er jo, at der er virksomhed­er, som af forskellig­e årsager skal have nye ejere ind, f.eks. i forbindels­e med et generation­sskifte. Og kapitalfon­den kan så komme ind med nogle erfarne erhvervsfo­lk og tilføre vaerdi. Den historie holder jo stadig. Men nu er der så kommet så ufatteligt mange penge ind i det marked, at det kan give problemer,« siger Jesper Rangvid.

 ?? ?? Jeppe Christians­en, Maj Invest, tror, prisen på virksomhed­er skal meget laengere ned. Kapitalfon­dene kommer til at justere deres regnestykk­er markant Foto: Michael Bothager
Jeppe Christians­en, Maj Invest, tror, prisen på virksomhed­er skal meget laengere ned. Kapitalfon­dene kommer til at justere deres regnestykk­er markant Foto: Michael Bothager

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark