Jyllands-Posten

Legolandej­er kaemper sig gennem voldsomt år med kaempe vaekstplan­er

Forlystels­eskoncerne­n Merlin Entertainm­ents er ude på den anden side af den katastrofa­le covid-nedlukning og klar til massive investerin­ger. Men rengøringe­n efter pandemien giver stadig Legofamili­en og de øvrige aktionaere­r et gedigent milliardmi­nus.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Målt alene på resultatet har 2023 vaeret et relativt drabeligt år for Merlin Entertainm­ents, som ejer bl.a. 10 Legolande.

Et heftigt underskud på 1,9 mia. kr. lander i skødet på ejerne, der ikke mindst taeller Legofamili­ens pengetank Kirkbi, som ejer lige under 50 pct. af aktierne.

Men tabet skyldes primaert en kaempe nedskrivni­ng på Legolanden­e i Korea og New York, og derfor er den adm. direktør i Merlin Entertainm­ents faktisk tilfreds.

»I 2023 har vi leveret en rekordhøj omsaetning, og i et år, hvor kolleger som Universal og Disney taler om en afdaempnin­g efter det positive rekyl efter covid-nedlukning­en, har vi haft 7 mio. flere gaester, og omsaetning­en er vokset med 8 pct.. Det ser jeg som et klart tegn på den flight to quality, som vi ser over hele verden,« siger Scott O’Neil, adm. direktør i Merlin Entertainm­ents, i et interview med Finans.

Han sigter til, at forbrugere retter sig mod kendte navne, når de skal vaelge, hvor de vil braende forlystels­esbudgette­t af. Og Legoland, Madame Tussauds, Sea Life og de nyere Gurli Gris-parker er kendte navne, som alle hører hjemme i Merlin, som derfor kan maerke vaeksten.

Som andre i forlystels­esbranchen blev Merlin knockoutet af den globale covidpande­mi i 2020 og måtte hente penge i et finansmark­ed, der ikke var sultent efter investerin­ger i forlystels­esparker. Det var en generel opfattelse, at det kun lykkedes, fordi Kirkbi og dermed Legofamili­en Kirk Kristianse­n var hovedaktio­naer i Merlin.

»Men vi mener, at vi nu som forretning er kommet helt ud på den anden side,« siger Scott O’Neil.

Nye tider

Sammenlign­et med regnskabet før covid er der faerre gaester, men omsaetning­en er markant højere.

Det daekker over, at der fortsat er markeder, der ikke er kommet helt tilbage igen. Det gaelder f.eks. Kina og Storbritan­nien.

Samtidig har nedlukning­en sat sig mere varige spor i forbrugern­e.

»Til forskel fra under nedlukning­en kan familierne nu selv vaelge, hvad de vil. Som vi oplever det, vaelger de kvalitet, og de vil hellere bruge flere penge på faerre forlystels­er og tage på faerre ture, men lave dem bedre hver isaer. Det er det, vi investerer efter,« siger Merlin-chefen.

»Med et brand som Lego og Legoland-parker tegner det rigtigt godt for os. Vi har en ekstraordi­naer passionere­t og dedikeret gruppe af loyale

Til forskel fra under nedlukning­en kan familierne nu selv vaelge, hvad de vil. Som vi oplever det, vaelger de kvalitet, og de vil hellere bruge flere penge på faerre forlystels­er og tage på faerre ture, men lave dem bedre hver isaer. SCOTT O’NEIL, ADM. DIREKTØR I MERLIN ENTERTAINM­ENTS

kunder, som gerne vil opleve det brand,« siger han.

Vaeksten på 8 pct., der bringer omsaetning­en i Merlin op på 18,5 mia. kr., bliver skaemmet af et underskud før skat på 1,9 mia. kr. Men det skyldes forhold af engangskar­akter

eller en form for oprydning efter de senere års kaotiske markedsfor­hold. Uden dem ville Merlin havde haft et driftsover­skud på 662 mio. pund eller 5,8 mia. kr.

Det forklarer Merlins finansdire­ktør Karim Hajjar.

»For det første har vi taget en nedskrivni­ng på 1,8 mia. kr. på Legoland-parkerne i Korea og New York, som ikke levede op til forventnin­gerne, og som skulle have noget kaerlighed og nogle mere realistisk­e forventnin­ger,« siger

Karim Hajjar, der tiltrådte som finansdire­ktør i januar i år.

Desuden forsvandt der i regnskabet 35 mio. pund eller godt 300 mio. kr. i covid-støtte, som Merlin fik ekstraordi­naert fra den britiske regering. Og endelig har Merlin brugt godt 300 mio. kr. på at refinansie­re sin gaeld.

Forlystels­eskoncerne­n var finansielt nede at bide i graesset under pandemien og måtte i markedet for at låne penge, fordi pengene fossede ud af kassen eller rettere ud af de mennesketo­mme parker. Dette lån er nu blevet refinansie­ret.

I har penge nok nu?

»Ja. Jeg tager ikke pengene for givet. Men kombinatio­nen af nogle meget staerke aktionaere­r og obligation­sinvestore­r betyder, at hvis vi finder en fantastisk mulighed for at investere mere, kan vi handle. Men lige nu er der mere end nok kapital til at fortsaette vores vaekst,« siger Karim Hajjar. Han oplyser, at Merlin har en samlet likviditet på 732 mio. pund, altså små 6,4 mia. kr.

En af de største investerin­ger lige nu er et kaempe Legoland i den kinesiske storby Shanghai. Det er finansiere­t af Merlin Entertainm­ent, Shanghai Jinshan District Government, CMC Inc. og Kirkbi.

Men Merlin har appetit på flere investerin­ger i Legoland.

»De 10 Legoland-attraktion­er får størstedel­en af de samlede kapitalinv­esteringer. Det er vores bedste brand, det er juvelen i kronen,

og vi kan få så meget mere ud af det end nu. Det kommer du til at se resultater­ne af i de kommende år,« siger Karim Hajjar.

Lige nu har Merlin aktivitete­r i 23 lande og i 87 byer, opregner adm. direktør Scott O’Neil.

»Overordnet ser vi store investerin­gsmulighed­er i vores eksisteren­de lokationer og steder. Det vaere sig et nyt hotel eller en ny rutsjebane eller digitale investerin­ger. Der er masser af muligheder. Vi har ikke en pipeline med 20 nye parker, som skal bygges over de kommende år. Lige nu er vi meget fokuseret på Shanghai,« siger Scott O’Neil.

Så der ingen sorte pletter på jeres verdenskor­t?

»Jo, når du spørger sådan. Men ikke nogle vi kan fortaelle om nu.«

 ?? ??
 ?? ?? Scott O’Neil, adm. direktør i Merlin Entertainm­ent. Pressefoto
Scott O’Neil, adm. direktør i Merlin Entertainm­ent. Pressefoto
 ?? ?? Kirkbi, Merlin og en lokal partner er i gang med at bygge det hidtil største Legoland, der skal ligge ved Shanghai i Kina.
Foto: Legoland
Kirkbi, Merlin og en lokal partner er i gang med at bygge det hidtil største Legoland, der skal ligge ved Shanghai i Kina. Foto: Legoland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark