Jyllands-Posten

Regningen vokser på gasprojekt, der mangler kunder

I 2021 lød det, at mange virksomhed­er på Lolland-Falster efterspurg­te en gasledning. Mens regningen for projektet vokser, har kun Nordic Sugar meldt sig.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Mens debatten raser om fremtiden for de 300.000 husstande, der fortsat har varmet huset op med gas, arbejdes der intenst på en ny gasledning til Lolland-Falster.

Gasledning­en blev besluttet under davaerende klimaog energimini­ster Dan Jørgensen (S) i 2021. Dengang var meldingen, at gasledning­en kunne etableres for 792 mio. kr.

Siden er prisen steget flere gange, og nu melder klimaog energimini­ster Lars Aagaard (M) om nye prisstigni­nger på den 115 km lange gasledning.

Ifølge ministeren er kursen nu sat mod en samlet regning på 1.427 mio. kr. – 80 pct. mere end ved vedtagelse­n i marts 2021.

»Det opdaterede budget skyldes bl.a. yderligere erstatning til arkaeologi, fastholdel­se af fremdrift grundet usaedvanli­gt meget nedbør, yderligere udgifter til draen, indeksregu­lering i kontrakter samt udgifter til idriftsaet­telse,« skriver Lars Aagaard i et svar til Folketinge­ts klima-, energi- og forsynings­udvalg.

Ministeren forklarer, at svaret bygger på meldinger fra statslige Energinet og Evida, der i første omgang betaler for den nye gasledning.

Begge selskaber er imidlertid underlagt en økonomisk styring, som gør, at regningen ultimativt lander hos de omkring 300.000 private gaskunder og ca. 35.000 virksomhed­er, som fortsat er koblet på gasnettet.

»Resten vil blive daekket af tarifopkra­evninger, hvorved projektet i sidste ende finansiere­s af gasforbrug­erne,« forklarede davaerende klimaog energimini­ster Dan Jørgensen i marts 2021 i et svar til Folketinge­t.

Det opdaterede budget skyldes bl.a. yderligere erstatning til arkaeologi, fastholdel­se af fremdrift grundet usaedvanli­gt meget nedbør, yderligere udgifter til draen, indeksregu­lering i kontrakter samt udgifter til idriftsaet­telse. LARS AAGAARD (M), KLIMA- OG ENERGIMINI­STER

»Fremragend­e løsning«

Meldingen tog afsaet i en forventnin­g om, at energikonc­ernen Andel ville daekke 84 mio. kr. af regningen. I det seneste svar fra Lars Aagaard naevnes Andels millionbet­aling ikke.

Selv om den nye gasledning vil påvirke samfundsøk­onomien negativt og udskrive en milliardre­gning til de nuvaerende gaskunder, godkendte Dan Jørgensen projektet den 30. marts 2021.

Det skete bl.a. med afsaet i en melding om, at gasledning­en er en »fremragend­e løsning for den grønne omstilling, arbejdspla­dserne på Lolland-Falster og den fortsatte sukkerprod­uktion i Danmark«.

Den nye gasledning har nemlig først og fremmest til formål at skaffe naturgas til to Nordic Sugar-fabrikker i henholdsvi­s Nakskov og Nykøbing.

Ved at skifte kul og olie ud med naturgas kan sukkerkaem­pen billiggøre produktion­en og samtidig slanke de to fabrikkers årlige CO2-udledning med 51.000 tons.

Da gasledning­en blev praesenter­et første gang for offentligh­eden, var meldingen, at yderligere 15-25 virksomhed­er viste interesse for at blive koble på gasledning­en.

Fugle på taget

I dag er udsigten til nye gaskunder på Lolland-Falster fortsat fugle på taget.

I hvert fald slår klima- og

energimini­ster Lars Aagaard fast, at Nordic Sugar fortsat er den eneste kontraktli­ge aftager.

»Derudover er Evida i dialog med 10 potentiell­e aftagere af gas samt drøftelser med en raekke biogasprod­ucenter, som ønsker tilslutnin­g til den nye gasinfrast­ruktur,« udtaler ministeren i et svar til Folketinge­ts

klima-, energi- og forsynings­udvalg.

Nordic Sugar er Danmarks naeststørs­te CO2-udleder efter Aalborg Portland.

Selskabet, der har omkring 350 ansatte, udledte i 2019 omkring 162.000 tons CO2.

Gasledning­en ventes at stå faerdig i indevaeren­de år.

 ?? ??
 ?? ?? I februar 2021 var meldingen, at en ny gasledning til bl.a. Nordic Sugar på Lolland-Falster ville koste alle landets gaskunder knap 800 mio. kr. Siden er regningen eksplodere­t. Foto: Gregers Tycho
I februar 2021 var meldingen, at en ny gasledning til bl.a. Nordic Sugar på Lolland-Falster ville koste alle landets gaskunder knap 800 mio. kr. Siden er regningen eksplodere­t. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark