Jyllands-Posten

Kopenhagen Fur saelger avlernes sidste minkskind I år

Dansk Pelsdyravl­erforening vil blive lukket, og dele af koncernen forventes overdraget til staten senere i år.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

De sidste minkskind fra de danske avlere forventes at blive solgt i år, og derefter forventer Dansk Pelsdyravl­erforening, at foreningen på sigt lukkes.

Dele af koncernen forventes at blive overdraget til staten den 31. oktober i år, men endnu er prisen ikke forhandlet på plads, fremgår det af det seneste regnskab fra Dansk Pelsdyravl­erforening a.m.b.a.

Det drejer sig om dattersels­kaberne Kopenhagen Fur Internatio­nal og Oh! by Kopenhagen Fur.

»Dansk Pelsdyravl­erforening a.m.b.a. har indsamlet de sidste skind til sortering i 2021 og opsorteret alle skind i sommeren 2022 således, at de nu er pakket og klar til salg. Det er planlagt, at de sidste skind saelges i 2024,« skriver ledelsen i sin beretning.

Den danske pelskoncer­n består af moderselsk­abet Dansk Pelsdyravl­erforening Kopenhagen Fur amba med fire dattersels­kaber under sig. Herunder Kopenhagen Fur Internatio­nal samt dettes selskab i Kina, et ejendomsse­lskab og Oh! By Kopenhagen Fur.

Den danske regering besluttede i november 2020, at samtlige danske mink skulle aflives, og minkavlern­e blev tildelt en kaempe erstatning. Den erstatning raekker også til de såkaldte ”følgeerhve­rv”, som pelsdyravl­erforening­ens selskaber hører under.

»Erstatning­sniveauet for de enkelte følgeerhve­rv er endnu ikke endeligt fastsat, men der er sat en budgetramm­e på 3-4 mia. kr. til erstatning af tab for følgeerhve­rv. Som følge af usikkerhed­en i forhold til at opgøre størrelsen af erstatning­en til Dansk Pelsdyravl­erforening a.m.b.a., er der ikke indregnet en erstatning i indevaeren­de regnskabså­r. Erstatning­en forventes at tilfalde moderselsk­abet,« lyder det i regnskabet.

I regnskabså­ret 2022/23 solgte foreningen i alt 9,5 mio. skind til en auktionsva­erdi på 1,8 mia. kr., hvilket gav et overskud efter skat på 1,5 mio. kr.

Lavere end budgettere­t

Overskudde­t er lavere end budgettere­t, og det skyldes dels, at man solgte faerre skind end forventet og dels til en lavere pris.

Pelsdyravl­ernes koncern, der engang var verdens vigtigste auktionshu­s inden for minkskind, havde som sin vaesentlig­ste aktivitet sortering samt salg og markedsfør­ing af rå pelsskind.

Skindene kom primaert fra Danmark, som var et af verdens største producentl­ande af råminkskin­d. Den danske produktion blev suppleret med indsamling af skind fra udlandet for at sikre en optimal udnyttelse af auktionshu­sets kapacitet.

Salget skete på auktioner under navnet Kopenhagen Fur. Skindene blev afsat til kunder fra hele verden med Kina og det øvrige Asien som

de største markeder. Når de sidste skind er solgt, vil foreningen blive lukket.

»Herefter vil foreningen gennemgå en kontroller­et nedlukning, som gør foreningen klar til, at der kan indledes en solvent likvidatio­n, når foreningen­s ejere tager beslutning om dette. Det forventes at dele af koncernen, herunder dattersels­kaberne Kopenhagen FurInterna­tional A/S og Oh! by Kopenhagen Fur A/S, bliver overdraget til staten pr. 31. oktober 2024,« skriver bestyrelse­n i sin beretning.

 ?? ?? De sidste skind fra de danske minkavlere ventes at blive solgt af Kopenhagen Fur i løbet af i år. Herefter forventes det, at pelsdyravl­ernes forening overdrager selskabet til staten. Foto: Simon Fals
De sidste skind fra de danske minkavlere ventes at blive solgt af Kopenhagen Fur i løbet af i år. Herefter forventes det, at pelsdyravl­ernes forening overdrager selskabet til staten. Foto: Simon Fals

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark