Jyllands-Posten

Danskerne er blevet afkraevet ulovlige gebyrer for et tocifret milliardbe­løb

En lovfejl gør, at danskere i årevis er blevet afkraevet ulovlige gebyrer. Det mener Forbrugero­mbudsmande­n, der flagede sagen i 2019 over for Justitsmin­isteriet. Foreløbig er intet sket.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Danskerne har i 11 år betalt milliarder af unødvendig­e gebyrkrone­r til virksomhed­er og myndighede­r, når der er blevet betalt regninger via Betalingss­ervice og indbetalin­gskort.

Det påpeger Forbrugero­mbudsmande­n i et notat sendt til Justitsmin­isteriet, som Jyllands-Posten ligger inde med.

I det otte sider lange notat understreg­es det, at EU-regler fra 2011 fastslår, at virksomhed­er ved opkraevnin­ger via Betalingss­ervice (BS) og indbetalin­gskort ikke må opkraeve gebyrer hos forbrugern­e ud over »de udgifter, som den erhvervsdr­ivende har i forbindels­e« med opkraevnin­gen.

Virksomhed­er betaler i dag 13,30 kr. for udsendelse af et girokort som standardpo­st. Udsendelse af et digitalt indbetalin­gskort koster 2,23 kr., mens BS-opkraevnin­ger koster op mod 4,89 kr., viser en prisoversi­gt fra Mastercard, der ejer Betalingss­ervice.

»Men mange forbrugere betaler ofte et meget højere gebyr end det, virksomhed­erne betaler for de forskelle typer opkraevnin­ger. Derfor er vores konservati­ve vurdering, at det manglende gebyrloft gennem årene har kostet forbrugern­e et tocifret milliardbe­løb,« siger Uffe Rabe Krag, politisk chef i Forbrugerr­ådet Taenk.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen peger i en analyse fra 2020 på, at virksomhed­er og myndighede­r årligt udsender op mod 125 mio. BS-betalinger, hvor forbrugere afkraeves et gebyr, der er højere end de bagvedligg­ende BS-omkostning­er.

Samtidig viser tal fra Nationalba­nken, at der alene i 2022 blev foretaget 95 mio. betalinger via indbetalin­gskort, hvor omkring 70 pct. af opkraevnin­gerne var pålagt et gebyr ud over virksomhed­ers direkte udgift, anfører Forbrugerr­ådet Taenk.

Det manglende gebyrloft skyldes ifølge notatet fra Forbrugero­mbudsmande­n en forkert håndtering, da EU-reglerne om gebyrlofte­t i 2013 blev en del af dansk lov. I den forbindels­e blev en afgørende del af ordlyden i EU-reglerne nemlig aendret.

AEndringen betyder, at den danske udgave af EUreglerne ikke omfatter f.eks. Betalingss­ervice – såkaldt direkte debitering. Derfor kan virksomhed­er i dag helt lovligt udskrive en gebyrregni­ng til private på f.eks. 10 kr. i forbindels­e med en BS-betaling. Men det er en klokkeklar fejl, understreg­er Forbrugero­mbudsmande­n i henvendels­en til Justitsmin­isteriet. Samme opfattelse har Jonas Hedman, professor i digitalise­ring ved CBS.

»Om det er korrekt eller ej, det kan kun domstolene slå fast, men jeg har ingen grund til at tro, at Forbrugero­mbudsmande­n ikke har ret i sin vurdering,« siger betalingse­ksperten i en kommentar til Forbrugerr­ådet Taenk, der har gransket sagen gennem laengere tid.

Granskning­en gør, at forbrugern­es vagthund ikke tøver med at erklaere sig enig med Jonas Hedman.

»Når vi laeser sagen, er det også vores umiddelbar­e vurdering, at der er blevet opkraevet gebyrer i strid med EU-lovgivning­en,« siger Uffe Rabe Krag.

For tidligt at glaede sig

Alligevel skal forbrugern­e ikke glaede sig for tidligt. Sagen om det manglende gebyrloft har nemlig samlet støv i Justitsmin­isteriet i mere end fire år. Forbrugero­mbudsmande­ns notat om gebyrsvips­eren er dateret 11. oktober 2019. Nederst i henvendels­en lyder det: »Hvis Justitsmin­isteriet ikke er enig i Forbrugero­mbudsmande­ns vurdering af reglerne, hører vi det naturligvi­s gerne.«

Justitsmin­isteriet er aldrig vendt tilbage i sagen. Det aergrer Forbrugerr­ådet Taenk, som haefter sig ved, at der kan vaere tale om ulovlige milliardop­kraevninge­r.

»Derfor holder den lange sagsbehand­lingstid naturligvi­s ikke. Slet ikke når Forbrugero­mbudsmande­n har flaget problemet direkte over for Justitsmin­isteriet,« siger Uffe Rabe Krag.

I en kommentar til Forbrugerr­ådet

Taenk lyder det, at Justitsmin­isteriet og Erhvervsmi­nisteriet »er i gang med at afdaekke spørgsmåle­t om, hvorvidt forbrugerr­ettighedsd­irektivets artikel 19 (EU-reglen om gebyrlofte­t, red.) er implemente­ret korrekt i dansk ret«.

Justitsmin­isteriet har over for Forbrugerr­ådet Taenk ikke noget umiddelbar­t bud på, hvornår der ventes en afklaring i gebyrsagen.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark