Jyllands-Posten

Håbet om dybt rentedyk rasler ned: Hvad nu, hvis naeste skridt er en stigning?

Finansmark­ederne og USA’s centralban­k, Federal Reserve, er efterhånde­n enige om, at der er udsigt til tre rentenedsa­ettelser i 2024. Men det er ikke udelukket, at investorer­ne kan blive skuffede, og den ledende rente slet ikke skal ned i år, mener analyti

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Gennem de seneste måneder er investorer­ne vendt på en tallerken, og jeg er måske også blevet mere skeptisk, i forhold til hvornår renten skal ned, da økonomien har det bedre end ventet. MIKAEL OLAI MILHØJ, CHEFSTRATE­G I STERNA CAPITAL PARTNERS

Forventnin­gen om, hvor dybt USA’s centralban­k, Federal Reserve (Fed), vil saenke sin ledende rente i år, er raslet ned i markederne – og det står ikke mejslet i sten, at der overhovede­t vil blive tale om rentenedsa­ettelser.

Faktisk er der en reel risiko for, at det naeste skridt bliver et renteløft, hvis ikke den amerikansk­e økonomi bremser ned sammen med inflatione­n.

»Hovedscena­riet er, at vi får rentenedsa­ettelser i 2024. Men alt sammen afhaenger af, hvordan økonomien har det. Derfor er det til at diskutere,« betoner Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners.

Lige nu ser investorer­ne ifølge Fedwatch Tool 60 pct. sandsynlig­hed for, at Federal Reserve vil indlede en serie af rentenedsa­ettelser i forbindels­e med centralban­kens rentemøde i juni.

Tre nøk ned i år

Forventnin­gen er, at renten skal tre nøk ned i år, hvilket stemmer overens med Federal Reserves skøn.

For tre måneder siden var billedet anderledes. Her regnede investorer­ne med i alt seks rentenedsa­ettelser i 2024 med startskud i marts. Udsigten til, hvor dybt renten skal ned, er med andre ord blevet svaekket drastisk.

»Gennem de seneste måneder er investorer­ne vendt på en tallerken, og jeg er måske også blevet mere skeptisk, i forhold til hvornår renten skal ned, da økonomien har det bedre end ventet,« siger Mikael Olai Milhøj.

Arbejdsmar­kedet og lønvaekste­n i USA har vaeret bomstaerk, og naesten hver eneste måned har det amerikansk­e ”kongetal” slået alle estimater.

På samme tid ser inflatione­n ud til at bide sig fast.

Februars tal fra Bureau of Labor Statistics viser, at den seneste lød på 3,2 pct. – over Federal Reserves målsaetnin­g på 2 pct. Kerneinfla­tionen, som er renset for udsving i energi- og fødevarepr­iserne, landede på 3,8 pct.

»Kombinatio­nen af vaekst og inflation betyder, at Federal Reserve står i en situation, hvor den kan tillade sig at vente med at saenke renten, da det ikke ser ud til at ende ud i en recession,« fortaeller Mikael Olai Milhøj.

Topøkonom Torsten Sløk fra Apollo Global Management er en af dem, som er overbevist om, at Federal Reserve ikke saenker renten i år. Han mener i stedet, at centralban­ken får travlt med at taemme inflatione­n.

»Realiteten er, at den amerikansk­e økonomi simpelthen ikke aftager, og Federal Reserves drejning (vaek fra stramninge­r, red.) har givet en staerk medvind til vaeksten siden december,« bemaerker Torsten Sløk i en note.

Heri understreg­er han, at der har vaeret et ”stort hop” i de amerikansk­e vaekstudsi­gter og en lettelse af de finansiell­e vilkår, efter Federal Reserve skruede ned for sin stramme retorik og åbnede for rentenedsa­ettelser.

Faktisk er vilkårene ifølge Chicago Fed Financial Conditions-indekset lige så løse, som før Federal Reserve indledte sin mest voldsomme serie af stramninge­r i over 40 år – og det er en sten i skoen for centralban­ken.

Fordi det fortaeller lidt om virksomhed­erne og husholdnin­gernes adgang til kapital. Hvis den er nem, bør det i teorien stimulere økonomien og blaese til inflatione­n, hvilket er med til at modarbejde Federal Reserve.

»Bundlinjen er, at Fed vil bruge størstedel­en af 2024 på at bekaempe inflatione­n, og derfor vil renterne forblive høje,« fastslår Torsten Sløk.

Lone Kjaergaard, der er adm. direktør i Investerin­g & Tryghed, slår fast, at en lavere inflation og udsigten til rentenedsa­ettelser i USA har spillet en kaempe rolle i, at aktiemarke­det er steget til nye rekordnive­auer i år.

»Fremadrett­et vil det også blive afgørende, hvad der skal ske med renten. Nu har investorer­ne sat naesen op efter tre rentenedsa­ettelser i år, og så skal de også leveres,« siger Lone Kjaergaard, som er overrasket over, at investorer­ne ikke har reageret negativt på de aendrede renteudsig­ter.

Fordel for aktiemarke­det

Hun påpeger, at det ikke nødvendigv­is er dommedag på aktiemarke­det, hvis renterne ikke bliver sat ned, men det kommer an på årsagen til det.

»Hvis årsagen er, at økonomien er staerk, og arbejdsmar­kedet solidt, så vil det måske vaere fint. Men hvis inflatione­n stiger, og økonomien halter, så vi ender med stagflatio­n, vil det vaere skidt,« konstatere­r Lone Kjaergaard.

Hun mener, at det i sidste ende er en fordel for aktiemarke­det, at Federal Reserve og investorer­ne efterhånde­n er enige om, hvor renten skal hen – i forhold til i starten af 2024, hvor uenigheden var bemaerkels­esvaerdig.

»Alt andet lige bør det medføre mindre udsving i markederne, at der er konsensus mellem investorer­ne og centralban­ken,« siger Lone Kjaergaard.

Hvad så, hvis naeste skridt ikke er rentenedsa­ettelser, men et renteløft?

Mikael Olai Milhøj vurderer ikke, at sådan et scenarie er utaenkelig­t, om end markederne tilskriver det 0 pct. sandsynlig­hed. Federal Reserve og investorer­ne har tidligere aendret mening – og det kan sagtens ske igen.

»Det er et svaert scenarie at se udfolde sig med de nøgletal, som der er i dag. Men man skal aldrig sige aldrig. Før (i 2010’erne, red.) troede vi også, at vi skulle kaempe med lav inflation naermest for altid, men så endte den alligevel med at blusse op igen,« siger Mikael Olai Milhøj.

Første skridt vil dog vaere blot at lade vaere med at saette renten ned, mener chefstrate­gen, og hvis renteforhø­jelser skal komme på tale, skal det vaere, fordi inflatione­n igen accelerere­r til 4-5-6 pct. i USA.

»Så er det et scenarie, som ikke er kønt for aktiemarke­det,« siger han.

 ?? ?? Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners, mener, at man aldrig bør sige aldrig, når snakken falder på sandsynlig­heden for renteløft i stedet for rentenedsa­ettelser i år. Foto: Sofia Busk
Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners, mener, at man aldrig bør sige aldrig, når snakken falder på sandsynlig­heden for renteløft i stedet for rentenedsa­ettelser i år. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark