Jyllands-Posten

Kina står ved en korsvej, siger IMF – men hvad siger Beijing?

IMFs administre­rende direktør, Kristalina Georgieva, havde råd og vejledning med i kufferten på sit besøg i Beijing. Det er usikkert, i hvor stor en grad landet vil følge de velmenende ord.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kina har et valg at traeffe, siger Den Internatio­nale Valutafond (IMF). Skal landet gå til højre eller venstre? Forny sig eller bevaege sig bagud?

»Kina står ved en korsvej,« udtalte IMF’s administre­rende direktør, Kristalina Georgieva, den 24. marts på den årlige internatio­nale økonomikon­ference, China Developmen­t Forum. »Skal det forlade sig på en politik, der virkede før i tiden eller genopfinde sig selv og starte en ny aera af højkvalite­tsvaekst?«

I salen sad nogle af Kinas højest placerede embedsmaen­d og medlemmer af Det Kommunisti­ske Parti samt internatio­nale og kinesiske erhvervsma­end. Om de nikkede bekraeften­de eller blot rynkede brynene, melder historien ikke noget om.

Måske lidt af begge dele. I de seneste år har Kinas praesident, Xi Jinping, netop slået på nødvendigh­eden af kvalitetsv­aekst frem for tidligere tocifrede vaeksttal. Men IMF og Beijing virker ikke helt enige om, hvad det betyder i praksis.

For IMF betyder det et fokus på markedslib­eraliserin­g og forbrugerø­konomi frem for tidligere tiders megainvest­eringer i industri, byggerier og infrastruk­tur.

»Et kerneaspek­t af højkvalite­tsvaekst,« fortsatte Georgieva i sin tale, »må vaere at give mere plads til det private forbrug. Men det kraever en styrkelse af både individers og familiers købekraft.«

Det vil blandt andet kraeve, udtalte Georgieva, en styrkelse af Kinas sociale sikkerheds­net, forløsning­en af Kinas nuvaerende gaeldsplag­ede boligsekto­r samt »styrkelse af erhvervsmi­ljøet og en sikring af åbne spilleregl­er for private og statsejede virksomhed­er.«

Det bliver ikke nødvendigv­is let. En lang raekke økonomer og observatør­er, både inden for og uden for Kinas graenser, har understreg­et samme pointe siden genåbninge­n efter coronaepid­emien. Men forbrugern­e selv er temmelig skeptiske.

Forbrug på smalkost

Alt fra den fortsatte deflation, stigende kinesiske privatopsp­aringer frem for øget forbrug, et hårdt presset forbrugert­illidsinde­ks samt faldende huskøb peger mod et kinesisk forbrug på smalkost.

Samtidig virker Beijing heller ikke helt overbevist. Selvom alle, inklusiv Det Kommunisti­ske

Partis top, slår på vigtighede­n af en sund forbrugers­ektor, virker Xi Jinping og landets øverste ledelse gladere for at tale om »nye produktivi­tetskraeft­er« som Kinas naeste udviklings­platform.

Begrebet daekker over en bred vifte af teknologie­r, der vil forme det 21. århundrede, fra elbiler til computerch­ips, grønne energikild­er og rumfart. Og indtil videre lader Beijing til at vaere mere tilfreds med at have de statsstyre­de firmaer i centrum, når det gaelder udviklinge­n af den slags strategisk vigtigere områder. Hvad det betyder for Kinas privatejed­e virksomhed­er på den laengere bane, står endnu ikke helt klart.

Men der er mange penge at tjene, understreg­ede Georgieva, hvis Kina vaelger den foreslåede gren af korsvejen i form af »en gennemgrib­ende pakke af markedsref­ormer.«

Gør Kina dette, kan det, ifølge IMF’s beregninge­r, tilføje 20 pct. til den kinesiske økonomi fordelt over de naeste 15 år, oveni vaeksten fra den nuvaerende rate. Det svarer til 3,5 billioner dollars eller mere end Storbritan­niens BNP.

 ?? ?? IMF’s administre­rende direktør, Kristalina Georgieva, taler ved China Developmen­t Forum i Beijing den 24. marts. Foto: Pedro Pardo/AFP/Ritzau Scanpix
IMF’s administre­rende direktør, Kristalina Georgieva, taler ved China Developmen­t Forum i Beijing den 24. marts. Foto: Pedro Pardo/AFP/Ritzau Scanpix
 ?? ?? De seneste måneder har budt på paene tal for Kinas handel og industri. Det private forbrug halter stadig bagefter. Foto: AFP/ Ritzau Scanpix
De seneste måneder har budt på paene tal for Kinas handel og industri. Det private forbrug halter stadig bagefter. Foto: AFP/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark