Jyllands-Posten

Ivaerksaet­teri: Det er på tide, vi hylder danske ’stayups’

Vi har fået øjnene op for ivaerksaet­teri og hylder dem, der tør drømme stort. Men vi glemmer at hylde alle de virksomhed­er, der ikke nødvendigv­is vokser, men bare holder ud.

- METTE HEJL CEO & Partner i brandburea­uet Pravda A/S

Da Løvens Hule første gang rullede over skaermen i 2015, blev formatet med ét en seersucces. Ivaerksaet­teri blev fremhaevet i bedste sendetid, og det hele kulminered­e med, at én af løverne blev hentet ind som minister for

Venstre. Ivaerksaet­teri blev sexet.

Det var et kaerkommen­t skifte fra den kuende jantelov, der tidligere har praeget retorikken, når nogen drømmer om andet end et liv som lønmodtage­r – og jeg håber, at det har fået fleres øjne op for muligheder­ne som ivaerksaet­ter.

Men for både løverne i hulen og i ledelsesla­gene i erhvervsli­vet handler virksomhed­sdrift om vaekst. Det er den kapitalist­iske grundpraem­is. Større er bedre, bundlinjen skal i vejret.

I det lys er ivaerksaet­tertrappen naesten givet på forhånd: Fra startup til scaleup til stor virksomhed. Det er den rejse, medierne interesser­er sig for, og de virksomhed­er, der ender i bedste sendetid.

Selvom de fortjener al opmaerksom­heden, så lad os ikke glemme at anerkende alle dem, der holder fast år efter år. Alle landets stayups, der holder skruen i vandet år efter år.

Termen ’stayups’ blev mig bekendt introducer­et af tech-ivaerksaet­teren Jason Fried, og det er i mine øjne et glimrende begreb, som bør udbredes på lige fod med startups og scaleups.

For faktum er, at en stor del af dansk erhverv står på skuldrene af virksomhed­er, som ikke vokser ind i himlen – og sjaeldent har planer om det. Tømreren med 12 ansatte. Frisøren med tre medarbejde­re. Tøjbutikke­n med fire eller gartneren, der kun er sig selv.

Det er virksomhed­er, der i mange tilfaelde har vaeret i gang i 10, 20 og 30 år. Dem, der både har redet på de gyldne bølger og har formået at kravle op ad hullerne, når konjunktur­erne har slået kolbøtter eller da en pandemi lagde verden på den anden ende.

De er hverken startups eller scaleups med store ambitioner. De er stayups. Virksomhed­er, der leverer år efter år. Det er på tide, at vi som samfund anerkender alt det arbejde, der ligger bag.

Jeg har selv vaeret virksomhed­sejer i knap 20 år, og når jeg mødes med ligesinded­e i erhvervsne­tvaerk eller bestyrelse­r og advisory boards, falder snakken helt naturligt på vaekst. Mere, større, bedre.

Det giver fin mening, for folk i de kredse er i de fleste tilfaelde netop ansat til at skabe vaekst. Men det er som om, at vores generelle forståelse af, hvad det vil sige at lykkes som ivaerksaet­ter, er blevet for farvet af jagten på endeløs vaekst.

For stayups er ikke bare virksomhed­er, der lige holder snuden oven vande. Det er ofte dem, der holder lokalsamfu­ndene levende. Virksomhed­er, som i mange tilfaelde leverer livslange arbejdspla­dser til deres medarbejde­re og sponsorere­r livet i den lokale idraetshal.

De er skabt af mennesker, der ligesom deltagerne i Løvens Hule har haft troen og viljen til at kaste sig ud i en usikker arbejdstil­vaerelse – for til gengaeld at skabe tryghed for så mange andre.

den grund, jeg mener, at stayups fortjener en større plads i rampelyset.

For at etablere, drive og udvikle en sund forretning år efter år efter år, er ikke nogen lille bedrift. Uanset, om resultatop­gørelsen eller medarbejde­rantallet er prangende eller ej.

For selvom stayups sjaeldent navigerer ud fra store ambitioner om vaekst og nye markeder, bidrager de tilsammen til en stor del af samfundet – og det fortjener de den største respekt for.

Det er af

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark