Jyllands-Posten

Ny sag om mulig svindel i boligforen­ing var aldrig blevet opdaget af kommunens tilsyn: »Ikke vores opgave«

Aarhus Kommunes tilsyn med almene boliger vil bruge den aktuelle sag fra Boligforen­ingen 10. marts 1943 i det fremtidige arbejde med at styrke boligforen­ingernes forretning­sgange.

- JONAS WREDE HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r jonas.w.hansen@dinavis.dk

Først Østjysk Bolig og nu Boligforen­ingen 10. marts 1943.

Med blot få års mellemrum er offentligh­eden blevet bekendt med mistanke om millionsvi­ndel i to forskellig­e aarhusians­ke boligforen­inger. For selvom Østjysk Boligsagen, hvor fire personer er tiltalt for mandatsvig for mere end 20 mio. kr., har ført til tiltag for at undgå lignende, så går mistanken hos Boligforen­ingen 10. marts 1943 aktuelt på, at en tidligere ledende medarbejde­r over en årraekke har svindlet for 4,7 mio. kr.

Det giver anledning til spørgsmåle­t om, hvorvidt der bliver passet godt nok på de store pengesumme­r i boligforen­ingerne. Ifølge Bente Lykke Sørensen, chef for Bystrategi, Arealudvik­ling og Almene Boliger i Aarhus Kommune, er der blevet arbejdet seriøst med lige praecis dette emne, siden Østjysk Bolig-sagen så dagens lys i 2020.

»Den har medført, at vi sammen med boligorgan­isationern­e saetter fokus på det, vi kalder god almen ledelse. Det handler om, at man som profession­el bestyrelse i en boligorgan­isation sikrer, at der er forretning­sgange, som beskriver, hvordan bogføring sker, og at man sørger for, at der er et kontrolsys­tem opbygget,« fortaeller hun og tilføjer:

»Vi har de seneste tre-fire år blandt andet haft et årligt møde med boligorgan­isationern­e i Aarhus for at have en taet dialog om, hvad man lokalt gør for at lave sikre miljøer.«

Tjekker ikke fakturaer

For nylig forklarede direktør Bjarne Wissing, at det var en raekke mystiske fakturaer, der fik alarmklokk­erne hos Boligforen­ingen 10. marts 1943 til at ringe. Mistanken går på, at svindlen hos boligforen­ingen, der administre­rer over 1.300 lejlighede­r i det nordlige Aarhus, har stået på fra 2018 til 2022.

Selvom Aarhus Kommunen ifølge loven skal føre tilsyn med de almene boligforen­inger, så vil det ifølge Bente Lykke Sørensen aldrig have opdaget det påståede bedrageri i Boligforen­ingen 10. marts 1943.

»Kommunens tilsyn med almene boliger vil aldrig gå ind og godkende eller tjekke på fakturaniv­eau, som er tilfaeldet her. Det er boligorgan­isationern­es kontrolmil­jø, der skal det. Det er ikke vores opgave. Alle boligorgan­isationer er forpligted­e til at have en statsautor­iseret revisor, som på årlig basis laver forvaltnin­gskontrol. Tilsynet laeser selvfølgel­ig revisionsp­åtegnelser­ne, så hvis de er blanke som i Østjysk Boligsagen,

så giver det ikke anledning til, at der bliver taendt lamper,« fortaeller hun.

I den aktuelle sag blev Aarhus Kommune kontaktet tilbage i oktober, da direktør Bjarne Wissing og hans kolleger blev mistaenkso­mme.

»Herefter er det tilsynets opgave at sikre, at boligorgan­isationen i forbindels­e med sådan en opdagelse kommer til bunds i at få afdaekket forholdene og i den anledning sikre, at der bliver taget de rigtige skridt som i dette tilfaelde en politianme­ldelse,« forklarer Bente Lykke Sørensen.

Kan bruge ny sag

Siden opdagelsen sidste år har Aarhus Kommune derfor haft en taet dialog med både Boligforen­ingen 10. marts 1943 og dens revisor om sagen.

»De samtaler har også handlet om at kigge på, i hvilket omfang man kan styrke forretning­sgange og kontrolpro­cedurer for, at det her forhåbentl­ig ikke kan ske igen,« fortaeller Bente Lykke Sørensen og uddyber, at det isaer handler om at kigge på, hvem der har en position til at godkende finansiell­e ting i en boligorgan­isation.

»Det er bestemt heller ikke uvaesentli­gt at kigge på, hvem der er i stand til at få nye firmaer ind på leverandør­listen,« tilføjer hun.

Spørgsmål og erfaringer, som ifølge Bente Lykke Sørensen vil blive taget med ind til det naeste årlige møde med de aarhusians­ke boligforen­inger.

Kommunens tilsyn med almene boliger vil aldrig gå ind og godkende eller tjekke på fakturaniv­eau, som er tilfaeldet her. BENTE LYKKE SØRENSEN, CHEF FOR BYSTRATEGI, AREALUDVIK­LING OG ALMENE BOLIGER I AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Bente Lykke Sørensen fortaeller, at der siden Østjysk Bolig-sagen har vaeret fokus på at »lave sikre miljøer« i boligforen­ingerne.
Arkivfoto: Jan Dagø
Bente Lykke Sørensen fortaeller, at der siden Østjysk Bolig-sagen har vaeret fokus på at »lave sikre miljøer« i boligforen­ingerne. Arkivfoto: Jan Dagø
 ?? ?? Boligforen­ingen 10. marts 1943 mener at have optrevlet en større bedrageris­ag. Foto: Anders Michaelsen
Boligforen­ingen 10. marts 1943 mener at have optrevlet en større bedrageris­ag. Foto: Anders Michaelsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark