Jyllands-Posten

Dommen over et register var hård for tre år siden – nu vil Aarhus gå lignende vej for at undgå brodne kar i aeldreplej­en

Foa er kritisk. AEldre Sagen er forbeholde­n. AEldremini­steriet droppede idéen om et register i 2021, da den risikerede at stemple ansatte i aeldreplej­en som »uaerlige«. Nu begynder Aarhus Kommune at registrere brodne kar.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

For en 60-årig tidligere sosuhjaelp­er kan det koste en faengselsd­om og udvisning af landet, hvis retten kender ham skyldig i tiltalerne mod ham – vold, voldtaegts­forsøg og andet seksuelt forhold end samleje mod plejehjems­beboere i Aarhus Kommune.

Men for ansatte i kommunens aeldreforv­altning er konsekvens­en allerede kendt. Den 1. april traeder et nyt kontrovers­ielt system i kraft.

Grove pligtforsø­mmelser registrere­s for at give ledere et hint om en problemati­sk arbejdshis­torik i kommunen inden en nyansaette­lse.

Ordningen følges med interesse i det såkaldte 6-bysamarbej­de mellem landets største kommuner. Men Jyllands-Posten kan nu fortaelle, at et registersy­stem i 2021 blev skrottet af AEldremini­steriet, efter at en arbejdsgru­ppe havde vurderet, at det bl.a. risikerede at stigmatise­re ansatte i aeldreplej­en som saerligt »uaerlige«.

Hos AEldre Sagen møder den aarhusians­ke model også skepsis, omend den ses som et relevant eksperimen­t for at undgå brodne kar i aeldreplej­en, mens de ansattes fagforenin­g, Foa, ryster på hovedet.

»Jeg er rigtig ked af, at man begynder at lave et så strategisk system, hvor man kan blackliste medarbejde­re, fordi de har lavet en fejl på et eller andet tidspunkt i deres liv,« siger sektorform­and hos Foa Tanja Nielsen.

Hun kalder den igangvaere­nde retssag i Aarhus dybt tragisk, men understreg­er, at man i Danmark ikke er skyldig, før man har fået en dom. Samtidig mener hun, at der er mulighed for at tage forholdsre­gler i det eksisteren­de system.

»Hvis der har vaeret haendelser på en tidligere kommunal arbejdspla­ds, vil det fremgå af personalem­appen. Samtidig kan der indhentes referencer og straffeatt­ester,« siger Tanja Nielsen.

Snyde, lyve og bedrage

Jyllands-Posten kunne tidligere på måneden for første gang beskrive ordningen, som Aarhus Kommune kalder et referencer­egister. Anledninge­n var tiltalerne mod den 60-årig mandlige sosuhjaelp­er.

Ifølge anklageskr­iftet har han i en treårig periode udøvet vold mod en kollega og en aeldre beboer samt udsat en plejehjems­beboer for gentagne voldtaegts­forsøg, blufaerdig­hedskraenk­else og andet seksuelt forhold end samleje mellem oktober 2022 og april 2023.

Det har vakt saerlig opsigt, at forholdene skulle vaere sket under ansaettels­er på tre forskellig­e plejehjem i Aarhus Kommune. Der skulle oprindelig vaere faldet dom i sagen onsdag, men det sidste retsmøde er udskudt til juni.

Vicedirekt­ør i AEldre Sagen Michael Teit Nielsen kalder sagen »dybt ulykkelig«, men er noget forbeholde­n over for Aarhus Kommunes løsning.

»Det danske retssystem bygger på en antagelse om, at man er uskyldig, indtil man er dømt. Derfor er det et juridisk komplicere­t område,« lyder Michael Teit Nielsens indledende dom, samtidig med at han anerkender, at en arbejdsgiv­er med en bortvisnin­g også tager stilling til et skyldsspør­gsmål.

Vicedirekt­øren mener, at det vigtigste redskab til at undgå brodne kar er at indhente referencer på en ansøger.

»Hvis folk virkelig vil snyde, lyve og bedrage, er det svaert at gardere sig.«

Måske kan man gardere sig med Aarhus Kommunes nye registreri­ngsystem.

»Måske. Det lyder som et tungt bureaukrat­isk system. Men skrøbelige aeldre og deres pårørende har under alle omstaendig­heder krav på, at ledelsen gør alt, hvad den kan,« siger Michael Teit Nielsen.

Kan du ikke vaere ligeglad og sige, at en sag er en for meget, hvis Aarhus Kommune mener, at der er ressourcer nok?

»Jo, hvis det kan gøre forholdene for skrøbelige aeldre bedre, og det er juridisk holdbart. Man kan sige, at det kan vaere et interessan­t eksperimen­t,« siger han.

Da AEldremini­steriet tilbage i 2021 vurderede et registersy­stem til brug i hele lanKongsgå­rden. det, var målet også at undgå uegnede medarbejde­re i aeldreplej­en. Her var idéen ikke at registrere pligtforsø­mmelser, men blot at notere tidligere arbejdspla­dser.

Meget grove forseelser

Året inden kørte Else-sagen i medierne, hvor TV 2 med skjult kamera filmede omsorgssvi­gt af den dengang 90-årige Else Marie Larsen på det aarhusians­ke plejehjem Da en arbejdsgru­ppe under ministerie­t afleverede sine overvejels­er om en registeror­dning over ansattes tidligere ansaettels­er, var konklusion­erne dog hårde.

Det ville kraeve, at ca. 90.000 medarbejde­re måtte acceptere at få udstillet personlige forhold, hvilket ikke gaelder andre områder. Der blev sat spørgsmåls­tegn ved vaerdien af en registreri­ng holdt op mod de »relativt få medarbejde­re«, som »ikke er aerlige« om tidligere ansaettels­er. Samtidig frygtede arbejdsgru­ppen, at registret kunne give aeldresekt­oren et dårligt omdømme, og der blev sat spørgsmåls­tegn ved de retssikker­hedsmaessi­ge forhold.

Aarhus Kommune understreg­er, at et eksternt advokatfir­ma har vurderet, at registret ikke er i strid med hver

ken arbejdsret­sloven, forvaltnin­gsloven eller databeskyt­telsesregl­er.

Matilde Andersen, konsulent i HR under Sundhed og Omsorg, har vaeret med til at udarbejde systemet. Hun forklarer, at der skal foretages en individuel juridisk vurdering af, om en forseelse er alvorlig nok til en registreri­ng i systemet. Ved en ansaettels­essamtale skal en leder taste jobansøger­ens cpr-nr. ind i systemet. Er vedkommend­e registrere­t, vil lederen blev bedt om at kontakte HR. Derefter vil ansøgerens personalem­appe blive gennemgået.

Til sidst skal det vurderes, om forseelsen har vaesentlig betydning for en nyansaette­lse.

»En bortvist er ikke ens betydende med, at man skal registrere­s. Og en registreri­ng er ikke ensbetyden­de med, at man ikke kan få et andet job,« konstatere­r Matilde Andersen.

Ifølge aeldrerådm­and i Aarhus Christian Budde (V) er det kommende system en erkendelse af, at det nuvaerende ikke er fintmasket nok til at sikre, at brodne kar ikke bliver genansat. Men han forstår også Foas kritik.

»Det er vigtigt at sige, at det kun vil vaere meget grove forseelser, som vil medføre, at man kommer i registret, og at vurderinge­n foretages af saerligt betroede HR-medarbejde­re ud fra en individuel og konkret vurdering,« skriver han i en mail.

Aarhus Kommune har redegjort for sin nye løsning over for de andre kommuner i 6-by-samarbejde­t. Ingen har indført det samme, men Esbjerg Kommune oplyser, at Aarhus bliver anset som forsøgskom­mune. Christian Budde forklarer, at han har fået henvendels­er fra en del andre kommuner, der står med de samme problemati­kker som Aarhus.

»Om der skal laves et nationalt register, vil jeg overlade til andre at svare på. Nu starter vi i hvert fald i Aarhus, men jeg ser selvfølgel­ig gerne, at man kan finde en national løsning.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra aeldremini­ster Mette Kierkgaard (M).

 ?? ??
 ?? Illustrati­on: Thorgerd Jensen ??
Illustrati­on: Thorgerd Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark