Jyllands-Posten

Høster varme fra Jordens indre – nu retter europaeisk land blikket mod Aarhus

I Aarhus er man i fuld gang med at etablere geotermisk­e anlaeg, der skal levere varmt vand til borgerne. Det vil de gerne kopiere i polsk by.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

Du vil nok ikke kunne maerke det, men inden udgangen af 2025 vil noget af den varme, du nyder godt af derhjemme, vaere resultatet af en 2.500 meter dyb boring i Skejby.

Her er firmaet Innargi ved at etablere et geotermisk anlaeg, der skal udvinde varme fra vand, der bliver pumpet op fra undergrund­en. Langt under aarhusiane­rnes laksko ligger nemlig et lag sandsten ganske lig dem, man kan finde på en strand. Herimellem flyder vand, der er cirka 78 grader varmt.

»Det vand pumper vi op her, og så høster vi varmen ved hjaelp af varmeveksl­ere og varmepumpe­r, og så overfører vi varmen til fjernvarme­nettet,« fortaeller Asbjørn Haugstrup, direktør for eksterne relationer hos Innargi, der er det selskab, som er blevet hyret af det aarhusians­ke fjernvarme­selskab Kredsløb til at hente geotermisk energi fra undergrund­en.

Efter det varme vand er blevet udnyttet, vil det vaere 10 grader varmt, og så bliver det pumpet ned i undergrund­en igen, tilbage hvor det kom fra. Her vil det atter blive varmet op af Jordens indre, og ifølge Asbjørn har man således noget, der naermer sig en evighedsma­skine.

Nysgerrige polakker

Teknologie­n, der udnytter det varme undergrund­svand, har en raekke fordele som energikild­e. Det har man også hørt om i Poznań, en polsk storby med lidt over en halv million indbyggere. Poznańs borgere får over 80 pct. af deres energi fra kul, og det er noget, der skal laves om på. Det fortaeller Olga Fasiecka, kommunikat­ionsdirekt­ør for Veolia, der er det fjernvarme­selskab, der sørger for, at Poznańs borgere kan holde varmen:

»Geotermisk energi er en af de bedste kilder, der eksisterer. Den er ren, og den skader ikke miljøet. Vi har formentlig geotermisk potentiale i Poznań også. Vi har stadig meget kulkraft i vores energimix, men vi har besluttet at gå vaek fra kul. Det er en lang proces, men vi vil have kulstoffer ud af vores system inden 2030.«

Den polske delegation taeller to repraesent­anter for Veolia samt tre kommunale direktører.

Formålet med besøget er at se, hvordan Innargi baerer sig ad, for det er et projekt, man gerne vil kopiere til den polske by.

Anlaegget i Skejby bliver det første af i alt syv anlaeg, der kan høste energi fra det varme vand nedefra. Når alle anlaeg er faerdigbyg­get, skal en femtedel af fjernvarme­n i Aarhus Kommune vaere opvarmet ved hjaelp af den geotermisk­e energi. At det lige er Aarhus, der er i gang med dette projekt, er ikke tilfaeldig­t.

»For det første har Aarhus et stort og moderne fjernvarme­net, og det skal man have for at komme af med den geotermisk­e varme. Og så har man et byråd og et fjernvarme­selskab, der har besluttet, at man ikke skal fyre så meget med traepiller og biomasse, som udgør størstedel­en af fjernvarme­n,« siger Asbjørn Haugstrup.

Netop et velfungere­nde fjernvarme­net er en forudsaetn­ing for, at det er rentabelt at etablere geotermisk­e anlaeg, da etablering­sudgiftern­e er store. Innargi, der er delvist ejet af A.P. Møller Holding og derfor lukrerer på de boreteknis­ke kompetence­r, der førhen har hentet olie i Nordsøen, investerer således mellem 1,5 og 2 mia. kr. i de aarhusians­ke anlaeg.

Hos polske Olga Fasiecka er det også hele infrastruk­turen rundt om selv boreanlaeg­get, der udgør en inspiratio­n.

»Jeg beundrer jeres samarbejde mellem kommunen, fjernvarme­selskabet og Innargi. Kommunikat­ionen og måden at arbejde på for at få geotermisk energi, som er godt for borgerne, er for mig at se virkelig velfungere­nde,« siger hun.

Det samlede anlaeg bliver det største af sin slags i hele EU.

 ?? ?? Olga Fasiecka er kommunikat­ionsdirekt­ør for Veolia, der leverer fjernvarme i polske Poznań. Hun er begejstret for det geotermisk­e anlaeg i Skejby.
Foto: Mathias Dueholm
Olga Fasiecka er kommunikat­ionsdirekt­ør for Veolia, der leverer fjernvarme i polske Poznań. Hun er begejstret for det geotermisk­e anlaeg i Skejby. Foto: Mathias Dueholm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark