Jyllands-Posten

Aarhus Kommunes privatiser­ing af hullede veje er hul i hovedet, og en hullet lovgivning hjaelper ikke

Det er en ren skueproces, når kommunen overdrager veje og dermed ansvaret til private.

- KLAUS MØLLER-JØRGENSEN Informatio­nsmedarbej­der

Hvorfor skal grundejern­e stilles markant ringere end kommunen?

Man tror det naeppe, når man hører det første gang. Men når en kommune omlaegger en offentlig vej til privat faellesvej og dermed overdrager vedligehol­delsesplig­ten til grundejern­e, så er det ikke nødvendigv­is alle grundejere, der skal vaere med til at betale til den nye private vej. Et kaempe hul i privatvejs­loven betyder nemlig, at vedligehol­delsesplig­ten i mange tilfaelde kun går til nogle af vejens grundejere, mens andre går helt fri. Det er jo hul i hovedet.

Den såkaldte ”nedklassif­icering” af kommunale veje til private faellesvej­e har stået på i mange år, for tiden i bl.a. Struer, Rebild og Aarhus. Det er typisk lukkede vejsysteme­r, ofte en stamvej med en raekke stikveje og uden anden trafik end beboerne selv, der bliver omlagt. Mange steder ejer den lokale grundejerf­orening stikvejene, mens kommunen ejer stamvejen, som nu skal privatiser­es. Og det er her, privatvejs­loven fejler totalt.

Vedligehol­delsesplig­ten gaelder nemlig kun grundejere, hvis matrikel graenser op til den nye private faellesvej, altså til stamvejen. Grundejere laengere inde på stikvejene, som ikke graenser direkte op til stamvejen, har ikke vedligehol­delsesplig­t. Selvom stamvejen også for dem er eneste adgang til det øvrige vejnet. Hvis alle skal forpligtes til at bidrage, så skal hver enkelt grundejer frivilligt få tinglyst en servitut på sin ejendom om pligtigt medlemskab af et vejlav.

Privatvejs­loven tager altså ikke højde for et vejsystem, der er udbredt over hele Danmark. Og den overlader det til grundejern­e selv på fuldstaend­ig frivillig basis at få alle brugere af vejen med i en solidarisk betalingso­rdning. Hvad man så gør, kommer jeg tilbage til. Men først endnu en raekke groteske omstaendig­heder i forbindels­e med nedklassif­icering af kommunale veje:

til at overdrage deres veje i »god og forsvarlig stand«. Det defineres som, at f.eks. asfalt eller kantsten har en restleveti­d på mindst 25 pct. af vejelement­ets »tekniske levetid«. Men hvad er en granitsten­s levetid? Og hvorfor kun 25 pct.? Flere kommuner tilstraebe­r en højere procentsat­s (bl.a. Aarhus: minimum 50 pct.), men det er stadig en ringe erstatning for denne omvendte ekspropria­tion, hvor grundejern­e får tildelt et stykke vej, de ikke har bedt om, men som de herefter skal vedligehol­de for egen regning. Kommunen har selv haft vejens fulde forventede levetid til at spare op til ny asfalt m.m. Grundejern­e får kun 25 eller 50 pct. af vejens forventede levetid til den samme opsparing. Hvorfor skal grundejern­e stilles markant ringere end kommunen?

Restleveti­den skal kommunerne dokumenter­e i en tilstandsr­apport, som skal i høring hos grundejern­e. Kommunerne følger Vejdirekto­ratets vejledning ”Tilstandsr­apporter” (maj 2018), der omfatter en raekke meget detaljered­e skemaer, som skal gøre det ud for objektive

Kommunerne er forpligtet

beregninge­r af de enkelte vejelement­ers restleveti­d. Med millimeter­bånd bliver der målt op og regnet ud på revner og krakelerin­ger i asfalten, mere eller mindre skaeve kantsten osv. for at fastslå, om de enkelte elementer overholder mindstekra­vene.

minutiøse opmålinger er, at man mister blikket for vejens samlede tilstand. For at overholde mindstekra­vene retter man en kantsten hist, skifter en flise her og lapper et hul dér. Det samlede resultat er ujaevnt, uskønt og helt urimeligt over for de nye ejere.

Helt galt er det mht. vejbrønde og tilhørende stiklednin­ger, som leder overfladev­andet fra kørebanen ned i kloakken, og som også overgår til grundejern­e. Sådan en brønd med stiklednin­g betegnes »God, som ny« i tilstandsr­apporten, når blot vandet løber bort, og der ikke er huller i asfalten ved brønden eller lunker over stiklednin­gen. Men dét siger jo intet om tilstanden af alt det, der er skjult under asfalten. Det svarer til, at en byggesagky­ndig ved en hushandel siger god for et tag, som han kun har besigtiget udefra uden at vaere oppe på loftet og inspicere spaer, undertag osv.

Så kommunerne har det nemt. De skal bare taelle op og regne sammen, så kan de sort på hvidt dokumenter­e, at vejens restleveti­d ved overdragel­sen overholder mindstekra­vene, uden overhovede­t at lytte til borgerne. Og sådan foregår det rent faktisk, i hvert fald i Aarhus, hvor jeg bor. Både jeg selv som privatpers­on og de lokale grundejerf­oreninger har forsøgt at få en dialog med kommunen om,

Problemet med disse

hvad der rimeligvis burde udbedres, inden vejen blev privatiser­et. Men det var komplet umuligt, man henviser bare til tilstandsr­apporterne. Og i forvaltnin­gens sammenfatn­ing til byrådet af de indsendte høringssva­r var indsigelse­rne reduceret til ukendeligh­ed. Kommunen overholder alle regler, men som borger oplever man høringsfas­en som en ren skueproces og Vejdirekto­ratets vurderings­skemaer som pseudoobje­ktive og som blokering af en reel dialog.

Der må vaere andre måder at gøre det på. Isaer da Vejdirekto­ratet faktisk selv medgiver, at vurderinge­n af vejelement­ers restleveti­d absolut ikke er objektiv, den bygger i vid udstraekni­ng på »rimelige betragtnin­ger«. F.eks. hedder det i vejledning­en, at »for flere af vejens elementer er det ikke muligt på en meningsfyl­dt måde at beregne en restleveti­d«; i stedet vaelger man at fastsaette krav »som med rimelighed kan betragtes at repraesent­ere 25 pct.-reglen«, eller man finder det rimeligt at fastsaette en teoretisk vaerdi for den tekniske levetid«. Måske var det på tide at sadle helt om?

Tilbage til hullet i privatvejs­loven. I min grundejerf­orening ville man gerne sikre sig, at alle kommer til at bidrage til den nye private faellesvej, uanset om de graenser direkte op til den eller ej. Men vi var i tvivl om, hvorvidt man bare kan laegge driften ind under foreningen, som alle grundejere i forvejen skal vaere medlem af. Det er jo en udvidelse af foreningen­s geografisk­e virkeområd­e.

Hos Aarhus Kommune var anbefaling­en, at man under alle omstaendig­heder opretter et nyt, frivilligt vejlav til drift af vejen, også selvom der i forvejen er en grundejerf­orening. De fleste vil sikkert gerne bakke op – siger kommunen. Men der er jo ingen garanti. Derfor søgte vi råd hos en advokat, der udarbejded­e et responsum med henvisning til en højesteret­sdom, som klart fastslår, at en grundejerf­orening godt kan udvide sit virkeområd­e, f.eks. til en ny vej, hvis det indebaerer en saglig varetagels­e af medlemmern­es behov. Herefter kunne vi på en generalfor­samling roligt laegge driften af den nye private faellesvej ind under foreningen.

at juristerne i landets naeststørs­te kommune, som er i gang med en omfattende nedklassif­icering af vejene, ikke er bekendte med en så central dom på området. Hvordan står det mon til i andre kommuner? Udover måneder og års bekymringe­r og spildt arbejde kostede kommunens mangelfuld­e rådgivning de lokale grundejere over 30.000 kr. i advokatsal­aer.

Det kan vaere rimeligt nok, at man via nedklassif­icering vil skabe lige vilkår for grundejere på sammenlign­elige veje, så beboere på offentlige veje får samme vilkår som dem på tilsvarend­e private veje. Men det er helt urimeligt, at grundejern­e skal slås med alle disse groteske omstaendig­heder, når nedklassif­iceringen konkret bliver ført ud i livet.

Man må håbe for grundejere, som de kommende år står for at skulle nedklassif­iceres, at minister og Folketing får lukket det åbenlyse hul i privatvejs­loven og får set naermere på de rigide regler for nedklassif­icering af veje.

Det er bemaerkels­esvaerdigt,

 ?? ?? Arkivfoto: Laura Krogh
Arkivfoto: Laura Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark