Jyllands-Posten

Vi skylder naturen at give noget retur til den

- SIMON BUUS OLSEN

På seneste byrådsmøde vedtog vi Biodiversi­tetsplanen for 2024 og 2025. En imponerend­e flot plan, hvor relativt få midler kan skabe utrolig meget.

Naturen er under pres, det er faktisk meget lidt ”rigtig” natur vi har tilbage, og det er der forskellig­e årsager til. Vi er blandt andet et landbrugsl­and, og det skal vi også fortsaette med at vaere, for vi er rigtig gode til det.

Landbruget skaber vaekst, arbejdspla­dser og velstand, og så har vi et støt stigende fødevarebe­hov, hvor vi faktisk får behov for markant mere landbrug, end vi har i dag, for at maette alle munde i fremtiden.

Men at have et staerkt og funktionsd­ygtigt landbrug har også haft en pris, nemlig på biodiversi­teten og naturen. Arter uddør, og bierne forsvinder.

Derfor skylder vi også naturen at give noget retur til den. Vi bliver formentlig­t også snart underlagt krav fra EU om at 30 procent af vores land skal vaere natur, så vi kan jo lige så godt komme i gang.

Men vi har udnyttet naesten alt jord, til at mennesker kan bo der, eller til at der kan drives landbrug. Derfor skal vi også taenke langt mere multifunkt­ionelle funktioner ind i brugen af vores jord.

Vi skal ikke udtage god landbrugsj­ord, vi skal til gengaeld gå i dialog med landbruget, så vi får bibeholdt den gode jord og udtaget den mindre gode jord. Det er mit indtryk, at den dialog ønsker man faktisk at indgå i hvert fald i Favrskov.

Og så skal vi indtaenke natur og VE-anlaeg sammen, for det behøver ikke gå imod hinanden, men kan godt gå hånd i hånd. Kan vi for eksempel skabe skov omkring vindmøller?

Kan vi skabe skov omkring solcellean­laeg, som både skaermer udsyn, men også skaber natur til vores borgere at faerdes i, samt en staerkere biodiversi­tet?

I Landsbyråd­et, som jeg er formand for, har vi nedsat en arbejdsgru­ppe, som jeg selv er en del af, der skal arbejde for at identifice­re områder, hvor skovrejsni­ng er muligt omkring vores landsbyer. Det er et arbejde, jeg ser frem til at gå i dybden med.

Herudover skal arbejdsgru­ppen også kigge på regnvandsb­assiner ved landsbyern­e, som kan forskønnes med biodiversi­tetsformål.

Vi er altså også klar til at tage ansvar i Landsbyråd­et, og jeg er klar til at tage ansvar i byrådet, for at vi også i fremtiden kan have en staerk natur og en bedre biodiversi­tet i dag.

Men det skal vaere i dialog med vores borgere, og det skal også vaere med hensyn til vores borgere.

Vi har masser af visioner for vores klima, miljø og natur i Favrskov, men det behøver ikke vaere modstriden­de med, at vi også husker vores borgere på vejen mod målet.

Den nye biodiversi­tetsplan er som sagt utrolig flot, synes jeg, men jeg kan også frygte, at vi spreder midlerne udover for mange projekter, fremfor at snaevre en smule ind og så vaere sikre på, at effekten er høj på det, vi så rent faktisk gør. Men jeg ser frem til at dykke mere ned i de her ting i fremtiden og til at se biodiversi­tetsplanen blomstre i Favrskov over de kommende år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark