Jyllands-Posten

Den stille mand fra landsbyen blev massemorde­r i Moskva

De anklagede for massakren i Moskva sidste uge stammer fra små byer i den fattige centralasi­atiske stat Tadsjikist­an. Deres vej til radikalise­ring er fortsat omgivet af stor usikkerhed.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Han var en god dreng, der ikke kunne krumme et hår på nogens hoved, lyder det fra familien.

Men videobille­der viser, at han fredag aften skød ubevaebned­e mennesker i Moskva ned for fode.

Den 25-årige Sjamsiddin Fariduni, der er en af de anholdte efter angrebet på koncertsal­en Crocus City Hall i Moskva, stammer fra en lille flaekke i naerheden af byen Gissar, et landligt hjørne af den centralasi­atiske republik Tadsjikist­an.

Ifølge de lokale var Sjamsiddin Fariduni en ung mand som så mange andre, og intet i hans baggrund tydede på, at han pludselig skulle dukke op på tv som en af Ruslands mest forhadte maend.

Ved et retsmøde i Moskva søndag blev de fire maend, der menes direkte involveret i massedrabe­ne, heriblandt Fariduni, fremstille­t for en dommer i staerkt forslået tilstand.

»Vi blev chokerede, da vi hørte i nyhederne, at han havde deltaget i terrorangr­ebet. Han kunne ikke draebe en spurv, var bange af sig,« siger en af den anklagedes familiemed­lemmer til Radio Ozodi, den amerikansk finansiere­de Radio Liberty’s tjeneste i Tadsjikist­an.

Om det så er hele historien om den unge tadsjiker, det er tvivlsomt: Ifølge Radio Ozodi har han tidligere afsonet en dom for en seksualfor­brydelse i hjemlandet.

Vejen mod forbrydels­en begyndte for hans vedkommend­e tilsynelad­ende, da han for et halvt år siden rejste til Moskva, hvorfra han i lighed med hundredetu­sinder af andre migranter fra Tadsjikist­an sendte penge hjem til familien.

Der hersker nogen usikkerhed om det samlede antal migrantarb­ejdere i Rusland, men det er blevet anslået til at ligge mellem 2 og 4 mio., hvis man taeller alle nationalit­eter med. Migrantern­e udgør en arbejdskra­ftreserve, som landet ikke kan undvaere i en krigstid.

Fariduni boede ifølge Radio Ozodi hos sin søster i Moskva og sendte lønnen til sin kone og deres otte måneder gamle søn i hjemlandet. Efter fredagens terrorangr­eb meldes flere af Faridunis familiemed­lemmer og kontakter i Tadsjikist­an tilbagehol­dt i forbindels­e med efterforsk­ningen af angrebet, oplyser Radio Ozodi.

I Moskva er i alt mindst 11 personer blevet anholdt i forbindels­e med sagen, skriver russiske medier, herunder folk, der har udlejet en lejlighed til de anklagede og solgt dem den bil, der blev anvendt under angrebet.

En mystisk forkynder

Hvad der praecis er sket for Sjamsiddin Fariduni på vejen fra det søvnige Gissar til hans deltagelse i massemorde­t i koncertsal­en i Moskva står ikke helt klart – og det er usikkert, hvor stor lid man kan faeste til de anklagedes vidneudsag­n, der formentlig er fremkommet under tortur.

Fariduni, der ifølge bekendte ikke var nogen staerkt troende muslim, har sagt, at han senest vendte tilbage til Moskva fra Tyrkiet i starten af marts. Han har også forklaret, at han har vaeret i kontakt med en mystisk

forkynder, der skulle have lovet ham en halv mio. rubler (ca. 37.000 kr.) for at deltage i angrebet, beretter Radio Ozodi.

Ifølge nogle russiske medier var Fariduni, der menes at have rekognosce­ret ved Crocus City Hall ad flere omgange, gruppens leder.

Hans forklaring vaekker skepsis blandt kommentato­rer:

»Det er latterligt at tale om, at nogen lader sig hverve af Islamisk Stat, forbereder sig laenge til en ekstremt risikabel mission, laerer at skyde med et automatvåb­en og derefter draeber dusinvis af mennesker for bare 5.000 dollars,« siger en israelsk ekspert, David Sharp, citeret af det russiske eksilmedie Novaja Gazeta.

Mere sandsynlig­t er det, at Fariduni og hans medgerning­smaend er blevet hvervet gennem den virksomhed, som terrororga­nisationen Isis-K, der har taget ansvaret for massakren, udfolder med flere tadsjikisk­e kanaler på bl.a. det sociale medie Telegram.

 ?? ?? Den 25-årige Sjamsiddin
Fariduni, en af de mistaenkte fra massakren i Moskva sidste uge, blev søndag fremstille­t i retten. Foto: Yulia Morozova/Reuters
Den 25-årige Sjamsiddin Fariduni, en af de mistaenkte fra massakren i Moskva sidste uge, blev søndag fremstille­t i retten. Foto: Yulia Morozova/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark