Jyllands-Posten

Terrortrus­sel gør det nødvendigt at kaempe på to fronter

-

Skuddene, der fredag kostede mindst 139 mennesker livet i en koncertsal i Moskva, har givet genlyd i Europa, og herhjemme kan vi heller ikke sidde truslen fra den islamistis­ke terror overhørig.

Alt tyder på, at det var gruppen Isis-K, en forgrening af Islamisk Stat med rødder i det krigshaerg­ede Afghanista­n, der stod bag massakren. Denne nihilistis­ke dommedagsk­ult har tidligere udført blodige attentater, saerligt i Afghanista­n, men med angrebet i Moskva har den taget en langt større skalp. Det har allerede skabt begejstrin­g i jihadistis­ke miljøer og kan saette gang i pengedonat­ionerne og øge tilstrømni­ngen af fanatikere klar til at sprede endnu mere død og ødelaeggel­se.

og praktiske grunde til, at netop Moskva blev ramt. Mange radikalise­rede og desperate individer i Centralasi­en og Kaukasus opfatter Rusland som en kolonimagt og repraesent­ant for en

Der er historiske

fjendtlig – og ironisk nok vestlig – civilisati­on. Samtidig er det relativt nemt for f.eks. centralasi­ater at komme ind i Rusland, der skriger på migrantarb­ejdere til at holde hjulene i gang under krigen mod Ukraine.

Man kan mene, at Rusland selv har saenket paraderne ved at kaste enorme ressourcer ind i en vanvittig krig og prøve at stikke sig selv og sin befolkning blår i øjnene ved at portraette­re Ukraine som en terroristi­sk stat, selvom dette savner ethvert fornuftigt grundlag.

Mens den russiske statsmagt har brugt tiden på at jage virkelige og indbildte ukrainske sabotører og ophøjet selv den ringeste kritik af krigen til en national sikkerheds­trussel, så har den virkelige terrorfare, der udgår bl.a. fra islamister i Kaukasus og Centralasi­en, igen vokset sig staerkere.

Fredag aften ringede denne virkelighe­d på døren i Moskva med forfaerdel­ige konsekvens­er for hundreder af uskyldige koncertgae­ngere og deres pårørende.

Selvom Kremls problemer i noget omfang er selvforsky­ldte, ville det vaere helt forkert at bagatellis­ere det indtrufne eller berolige sig selv med, at der nok er tale om et rent russisk problem. For Isis-K eller andre jihadistis­ke grupper ville – hvis de skulle få chancen – uden at blinke genopføre det grusomme skuespil fra koncertsal­en i Moskva i en europaeisk storby. Frankrig, der fra midten af juli huser OL, har allerede haevet trusselniv­eauet til det maksimale. Også i Tyskland, som er vaert ved fodbold-EM fra juni, vil der vaere dybe panderynke­r.

Med sin hovedløse storkrig i Ukraine siden februar 2022 har Rusland nulstillet den europaeisk­e storpoliti­ske dagsorden, og meget af båndbredde­n på det sikkerheds­politiske område er helt naturligt optaget af debatter om støtte til Ukraine og om den genoprustn­ing af vestligt forsvar, som er helt uomgaengel­ig. Men vi lever i en verden, hvor der er flere trusler i spil på samme tid, og vi ikke kan forvente, at de bare paent traekker et nummer og saetter sig i kø.

Da Sovjetunio­nen kollapsede i 1991, indgød det overdrevne forventnin­ger til en fredelig fremtid, og efter terrorangr­ebet den 11. september 2001 blev debatten om udfordring­en fra øst sendt langt tilbage i bussen. De seneste par år har vi set lignende tendenser bare med omvendt fortegn, fordi debatten om forsvaret af Ukraine har slugt alt ilt i de sikkerheds­politiske diskussion­er.

Vi lever i en verden, hvor der er flere trusler i spil på samme tid, og vi ikke kan forvente, at de bare paent traekker et nummer og saetter sig i kø.

Men vi bliver nødt til at kunne håndtere disse meget forskellig­e trusler parallelt. Det kraever realisme blandt de politiske beslutning­stagere og en faelles vilje til at investere i vores sikkerhed, men det skraemmend­e alternativ til dette så man udspille sig ved en fredelig koncert i Moskva for mindre end en uge siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark