Jyllands-Posten

Jeres ideologisk­e modvilje mod landbrug blev lidt for tydelig

- Søren Refslund Møller bonde, Borup

I Jyllands-Posten 23/3 fremsatte Alexander Holm og Tune Revsgaard Nielsen nogle betragtnin­ger om landbruget­s situation. Det kunne have vaeret interessan­t laesning, såfremt de to personer havde haft styr på og viden om de rette sammenhaen­ge inden for landbruget­s økonomi og ”baeredygti­ghed”.

Der naevnes i debatindla­egget, at den danske stat betaler milliardbe­løb i landbrugss­tøtte, hvilket ikke er korrekt. Landbrugss­tøtten er en EU-ordning, som finansiere­s af EU, og som tager udgangspun­kt i Romtraktat­ens målsaetnin­g om at sikre en europaeisk selvforsyn­ing af fødevarer. Dengang og nu er fødevarese­lvforsynin­g et sikkerheds­politisk redskab, så Europa ikke bliver afhaengig af fødevarele­verancer udefra. Taenk, om vi i Europa i lighed med energifors­yningen havde vaeret afhaengige af fødevarele­verancer fra Rusland eller Kina, hvor fødevarer i lighed med meget andet kan produceres billigere grundet lave lønninger og faerre restriktio­ner.

Landbrugss­tøtten er en kompensati­on til det europaeisk­e landbrug til daekning af de højere produktion­somkostnin­ger inden for EUlandene, og støtten kunne lige så godt vaere benaevnt ”forbrugers­tøtte”, idet det betyder, at forbrugern­e er sikrede rigeligt udbud af europaeisk producered­e og kvalitetss­ikrede fødevarer til en lav pris.

Og da det drejer sig om en EUordning, giver det heller ikke mening, at de to personer gør det til et dansk landbrugsp­roblem og kobler det sammen med grøn omstilling i Danmark, hvor landbruget allerede er godt i gang med tiltag over en bred front.

Tiltag som administra­tivt og økonomisk kun kan håndteres af de større og mere industrial­iserede landbrug, som de to forfattere tilsynelad­ende heller ikke bryder sig om.

Indlaegget, som tilsynelad­ende skal gøre indtryk af at vaere en saglig analyse af landbruget­s situation, baerer praeg af manglende realpoliti­sk viden og forfattern­es forudfatte­de ideologisk­e modvilje mod landbruget og er reelt spild af avisens spalteplad­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark