Jyllands-Posten

Direktør vil se på sikkerhede­n på psykiatris­k afdeling efter drab

Sikkerhede­n på Retspsykia­trisk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital skal kigges efter i sømmene, efter at en 41-årig mand tirsdag døde efter et knivstikke­ri.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

»Det er meget voldsomt og tragisk og har påvirket både patienter og ledelsen rigtig meget.«

Onsdag brugte hospitalsd­irektør i Psykiatrie­n i Region Midtjyllan­d Tina Ebler det meste af dagen på at tage sig af medarbejde­re og patienter på Retspsykia­trisk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital. Tirsdag aften blev en 41-årig patient stukket seks gange med en kniv og mistede derefter livet.

Samme aften gav en sosuassist­ent politiet sin forklaring om haendelsen. Onsdag blev hendes beretning laest op ved et grundlovsf­orhør i Retten i Aarhus.

Sosu-assistente­n berettede, at patientern­e opholdt sig i et aktivitets­rum, hvor den formodede gerningsma­nd pludselig løb mod offeret, der sad i en laenestol, og stak ham i maven. Det udviklede sig herefter til en slåskamp, men den formodede gerningsma­nd fortsatte med at stikke offeret med køkkenkniv­en. Da politiet ankom til stedet, var der tydelige spor efter kamp og blodspor i lokalet.

Den sigtede i sagen, en 46årig patient på samme afdeling, blev onsdag fremstille­t i et grundlovsf­orhør, hvor han tilstod drabet på sin medpatient. Han er nu varetaegts­faengslet i fire uger.

Den formodede gerningsma­nd var i retten iført hvidt hospitalst­øj, hjemmesko og havde en lettere skramme på sin højre hånd. Den 46-årige mand var iført håndjern, der sluttede taet ind til et baelte, som han bar om livet.

Ifølge politiet forblev han baeltefiks­eret i retten, på grund af sin »historik«.

Både den afdøde og den sigtede var indlagt på afdelingen­s Sengeafsni­t 3, der er forbeholdt grønlandsk­e patienter i psykiatris­k behandling og dømt for voldssager.

To personer fra personalet var til stede, da overfaldet skete, men ifølge Tina Ebler er de instrueret i ikke at gå i konflikt. I stedet blev et vagthold tilkaldt.

»De kom med det samme, men ikke hurtigt nok,« fortaeller Tina Ebler.

Ifølge den formodede gerningsma­nd, hvis forklaring blev laest op i retten, havde han uledsaget udgang på dagen for gerningsti­dspunktet. Han tog til et naertligge­nde storcenter, købte sig en kebab, røg en smøg og købte en stor køkkenkniv. Kniven skjulte han i sine joggingbuk­ser indtil overfaldet.

»Vi har en masse sikkerheds­procedurer, og der er ikke adgang til knive i afdelingen,« sagde han.

Den sigtede forklarede i retten, at han godt var klar over, at det var hans skyld, men at han mente, at det kunne have vaeret undgået, hvis personalet havde vaeret »mere aktive og løst konflikten«.

Ifølge den formodede gerningsma­nds forklaring havde han igennem laengere tid haft en konflikt med offeret. Om morgenen på dagen for drabet havde offeret irriteret den nu sigtede mand. Ifølge hans forklaring besluttede han sig derfor for at slå den 41-årige mand ihjel.

Varsler aendringer

I september sidste år mistede en patient på Psykiatris­k Afdeling på Aarhus Universite­tshospital livet, da en konfrontat­ion med en anden patient endte med, at patienten faldt og slog hovedet.

»Vi har på baggrund af haendelsen sidste år aendret procedurer og skal nu se på, om vi kan gøre mere. Så vidt jeg ved, havde vi ikke saerlig opmaerksom­hed på den pågaeldend­e,« siger Tina Ebler og tilføjer:

»Der er adgangskon­trol, når man ankommer, men en del af vores patienter har også ret til udgang, og vi er underlagt psykiatril­oven, så vi kan ikke bare visitere, som vi har lyst.«

Ifølge psykiatril­oven kan en overlaege ved mistanke om og med henblik på at sikre, at der ikke bliver indført bl.a. medikament­er, rusmidler eller farlige genstande i afdelingen, uden retskendel­se beslutte, at der skal foretages kropsvisit­ation af en patient.

Den 46-årige formodede gerningsma­nd var ifølge Tina Ebler ikke kendt for at have aggressiv opførsel på afdelingen. Alligevel oplyste politiet i retten, at den formodede gerningsma­nd før var tiltalt manddrab og forsøg på manddrab i Grønland i 2021. I retten kom det desuden frem, at den formodede gerningsma­nd lider af skizofreni.

I udgangspun­ktet er retspsykia­trisk afdeling ganske rolig, fordi patientern­e er velbehandl­et, og vores personale er meget opmaerksom­me. TINA EBLER, HOSPITALDI­REKTØR I REGION MIDTJYLLAN­D

Skal man som pårørende vaere bange, når man bevaeger sig ind på afdelingen?

»Nej, det skal man ikke. I udgangspun­ktet er retspsykia­trisk afdeling ganske rolig, fordi patientern­e er velbehandl­et, og vores personale er meget opmaerksom­me, men der kan bare ske ting, vi ikke kan forudsige.«

 ?? Foto: Mads Frost ?? På Retspsykia­trisk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital blev en 41-årig patient tirsdag aften stukket ihjel af en anden patient.
Foto: Mads Frost På Retspsykia­trisk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital blev en 41-årig patient tirsdag aften stukket ihjel af en anden patient.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark