Jyllands-Posten

USA og Storbritan­nien anklager Kina for cyberangre­b

USA og Storbritan­nien anklager en kinesisk hackergrup­pe for i årevis at have stået bag omfattende cyberspion­age og hacking mod vestlige mål. Landene truer med sanktioner og sigtelser. Danmark er også et mål, siger FE.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Skulder ved skulder anklager USA og Storbritan­nien Kina for at stå bag omfattende cyberspion­age mod millioner af amerikansk­e og britiske politikere, journalist­er, akademiker­e og ganske almindelig­e borgere.

De vestlige lande truer med sanktioner og sigtelser mod de kinesere, der mistaenkes for at stå bag den årelange hackeroffe­nsiv, som skulle have en direkte forbindels­e til den kinesiske stat.

Over for Jyllands-Posten kommentere­r Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) USA og Storbritan­niens opsigtsvae­kkende anklager.

I en mail oplyser Center for Cybersikke­rhed (CFCS), der ligger under FE, at de amerikansk-britiske meldinger bekraefter og understreg­er det trusselsbi­llede, som centret beskriver i sine egne vurderinge­r:

»Navnlig at truslen fra cyberspion­age er på det højest mulige niveau.«

Centret vurderer, at »isaer Rusland og Kina besidder betydelige cyberkapac­iteter, som de bruger til at kompromitt­ere organisati­oner verden over, herunder også i Danmark«.

Statsstyre­t hackergrup­pe

Konkret anklager USA og Storbritan­nien en hackergrup­pe, som de kalder APT31, for i mindst 14 år at have angrebet en raekke højt profilered­e mål i Vesten, herunder privatpers­oner såvel som firmaer og embedsmaen­d.

USA’s vicejustit­sminister, Lisa Monaco, udtaler i en pressemedd­elelse, at hackergrup­pens aktivitete­r skal ses i sammenhaen­g med Beijings mål om at »undertrykk­e kritikere, kompromitt­ere regeringsi­nstitution­er og stjaele forretning­shemmeligh­eder«.

APT31, som angiveligt styres af Kinas ministeriu­m for statslig sikkerhed fra den kinesiske storby Wuhan, mistaenkes blandt andet for at have skaffet sig adgang til millioner af amerikaner­es mails, cloudkonti og teledata.

Tidligere er hackergrup­pen blevet beskyldt for forsøg på at hacke ansatte ved USA’s praesident Joe Bidens valgkampag­ne i 2020.

Ifølge avisen The Guardian mener briterne, at APT31 har stjålet personlige oplysninge­r, som blev digitalt opbevaret ved landets valgkommis­sion, om ca. 40 mio. britiske vaelgere.

Storbritan­niens efterretni­ngstjenest­er finder det også »højst sandsynlig­t«, at hackergrup­pen rutinemaes­sigt har overvåget flere britiske politikere, hvor faellesnae­vneren blandt disse var, at de var udtalte Kina-kritikere. New Zealands regering mener også, at APT31 stod bag et hackerangr­eb på landets parlament i 2021.

En af hackergrup­pens yndede fremgangsm­etoder er ifølge USA’s justitsmin­isterium såkaldte phishingma­ils. Det er falske mails, der foregiver at vaere aegte og kan transmitte­re oplysninge­r om modtageren til afsenderen, hvis links i dem åbnes.

Ministerie­t mener, at APT31 har brugt de transmitte­rede oplysninge­r til derefter at kunne rette mere målrettede hackerangr­eb mod deres ofre.

Kina afviser

CFCS oplyser til Jyllands-Posten, at det »følger en raekke aktører og hackergrup­per, der vurderes at udgøre eller kunne udgøre en trussel mod Danmark. Heriblandt også den gruppe, som omtales som APT31«.

Centret henviser til, at EU tidligere har »attribuere­t cyberspion­ageaktivit­eter fra APT31 til Kinas territoriu­m«.

Står det til USA og Storbritan­nien, får det nu konsekvens­er. Briterne har sanktioner­et to kinesiske embedsmaen­d og en organisati­on, som, mener briterne, er en del af hackergrup­pen. USA har sigtet syv personer for angrebene.

Avisen The Times skriver, at den britiske regering tilmed har i sinde at erklaere Kina for vaerende en trussel mod Storbritan­niens nationale sikkerhed.

Det kinesiske styre har afvist anklagerne, sanktioner­ne og sigtelsern­e som et forsøg på politisk bagvaskels­e.

»Kina er staerkt utilfreds med dette og er staerkt imod det,« sagde talsmanden for det kinesiske udenrigsmi­nisterium, Lin Jian, forleden til et pressemøde.

 ?? ?? Talsmand for Kinas udenrigsmi­nisterium Lin Jian afviser alle anklager om hackerangr­eb. Arkivfoto: Tingshu Wang/Reuters
Talsmand for Kinas udenrigsmi­nisterium Lin Jian afviser alle anklager om hackerangr­eb. Arkivfoto: Tingshu Wang/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark