Jyllands-Posten

Hustruer og døtre har samlet fanen op efter de faengslede og faldne

Julia Navalnaja fører den politiske kamp videre efter sin mands død. Andre russiske kvinder har gjort noget lignende, men det mest succesfuld­e eksempel finder man i nabolandet Belarus.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Det kunne vaere en scene fra en klassisk tragedie: Ved liget svaerger den draebte helts sørgende enke haevn over den tyran, der har ladet ham myrde. Kulissen var ganske vist upåklageli­gt moderne med talerstol, videoskaer­m og simultanto­lkning, men Julia Navalnajas indlaeg på sikkerheds­konference­n i München, dagen efter hendes mands død i en arktisk straffekol­oni, havde alt det dramatiske eftertryk, som genren foreskrive­r.

»Jeg vil have, at Putin og hele hans kreds,

Putins venner og hans regering, skal vide, at de bliver stillet til ansvar for det, som de har gjort ved vores land, ved min familie og ved min mand. Den dag vil komme meget snart,« sagde Julia Navalnaja til de forsamlede ved konference­n.

Den 47-årige Navalnaja, der er uddannet økonom, er – saerligt efter Aleksej Navalnyj blev faengslet i 2021 – fra tid til anden stået frem som repraesent­ant for hans bevaegelse, men hun har ikke tidligere haft nogen selvstaend­ig politisk platform.

Også Aleksej Navalnyjs datter, Darja, har på tidspunkte­r ageret stand-in for faderen, der før sin mystiske død sidste måned havde vaeret bag lås og slå i forskellig­e russiske faengsler i over tre år. Det var således den i dag 22-årige Darja Navalnaja, der modtog den europaeisk­e menneskere­ttighedspr­is Sakharov-prisen på vegne af sin fader i slutningen af 2021.

En husmor går i aktion

Kort før hun talte i München sidste måned, havde Julia Navalnaja lejlighed til at møde en kvinde, der om nogen kunne forstå og vejlede hende i den ekstremt vanskelige situation.

»I sådan et øjeblik kan du ikke tale om politik eller om fremtiden,« sagde Svitlana Tsikhanous­kaja, opposition­sleder fra Belarus, til den tyske ugeavis Die Zeit om mødet med Navalnaja i München.

Få dage efter München-konference­n og bekraeftel­sen af Navalnyjs død erklaerede Julia Navalnaja, at hun overtager sin mands rolle som frontfigur i organisati­onen ”Fonden til kamp mod korruption”, som under Navalnyjs ledelse gennem mange år har vaeret Ruslands vigtigste opposition­sbevaegels­e.

»Jeg vil fortsaette Aleksej Navalnyjs gerning. Jeg vil fortsaette med at kaempe for vores faelles land. Jeg opfordrer jer til at slutte op om mig,« sagde hun i en indtraenge­nde video offentligg­jort på Youtube sidste måned.

Det var en beslutning meget lig den, Svitlana Tsikhanous­kaja var tvunget til at traeffe i foråret 2020, da hendes mand, opposition­slederen Sjargej Tsikhanous­kij, blev ar

resteret forud for praesident­valget i Belarus.

I stedet blev det Tsikhanous­kaja – et indtil da absolut ubeskrevet blad rent politisk – der agerede samlende kandidat for opposition­en og sikrede sig opbakning fra flere konkurrere­nde kampagner.

»Hun var undertippe­t, fordi hun blev opfattet som en helt almindelig belarusisk husmor,« forklarer Jonathan Schacht Halling Nielsen, jurist og ekspert i de politiske forhold i det østeuropae­iske land.

Aleksandr Lukasjenko nåede endda at gøre nar af Tsikhanous­kaja, men smilet stivnede hos enehersker­en, der har styret landet med hård hånd siden midten af 1990’erne, da hun – hvis man skal tro uafhaengig­e iagttagere – vandt valget i august 2020.

Regimet i Minsk lod sig dog ikke rokke af folkets vilje. Først forfalsked­e Lukasjenko­s maend valgresult­aterne, og derefter slog de hårdt ned på opposition­ens protester. I dag er der over 1.400 politiske fanger i Belarus ifølge en opgørelse fra menneskere­tsorganisa­tionen Viasna, og en af dem er fortsat Sjargej Tsikhanous­kij, som kun har talt i telefon med sin kone en gang over de seneste fire år.

Det lykkedes ikke for Lukasjenko-styret at få faengslet Svitlana Tsikhanous­kaja, der undslap fra Belarus i august 2020 og siden med base i nabolandet Litauen har rejst verden rundt som repraesent­ant for sit land og dets demokratis­ke opposition.

»Hun har givet de demokratis­ke kraefter i Belarus en seriøsitet. Det har vaeret en hård kamp at holde sammen på opposition­en, hvor der er mange store egoer, men det er lykkedes,« siger Jonathan Schacht Halling Nielsen.

Styrkeprøv­e for Navalnaja

Det er lignende ambitioner, Julia Navalnaja vil forsøge at realisere i forhold til en russisk opposition, der talmaessig­t er større, men måske endnu mere splittet, end tilfaeldet er i Belarus.

Selvom Navalnaja i perioder har spillet en offentlig rolle i sin mands bevaegelse, saerligt i perioden, siden han blev faengslet, er hun som politiker betragtet kun marginalt mere prøvet end Tsikhanous­kaja.

»Man kan ikke sige, at hun ligesom jeg gik direkte fra køkkenet og ind i politik,« påpegede Tsikhanous­kaja dog i interviewe­t med Die Zeit.

Julia Navalnaja er aktuelt omgaerdet af stor goodwill efter sin mands død, men der er mange kokke i køkkenet hos den russiske opposition, og langtfra alle vil nødvendigv­is støtte hende på laengere sigt.

»Rigtig meget afhaenger af, hvad hun selv kommer til at laegge frem. Ikke som enke efter en fremragend­e politiker, der blev pint til døde, men som selvstaend­ig figur. Formår hun at finde sin politiske stil, sit indhold og et team, der ikke vaekker modvilje? Det må tiden vise,« skrev den politiske analytiker Tatjana Stanovaja på det sociale medie Telegram.

I russisk sammenhaen­g er situatione­n ikke ganske uden fortilfael­de, selvom ingen andre har stået over for en opgave af et omfang og en kompleksit­et som den, der venter Navalnaja.

En af dem, der har gjort sig tanker på Navalnajas vegne, er Marina Litvinenko, enke efter den russiske afhopper Aleksandr Litvinenko, der blev myrdet i London i 2006 af attentatma­end fra den russiske efterretni­ngstjenest­e.

»Parallelle­n mellem mig selv og Julia er ikke 100 pct., men det, vi ser nu, er en ung kvinde, en enke, der siger, at verden skal vågne op. Jeg håber, at verden er klar til at lytte,« sagde Marina Litvinenko, der gennem mange år har ført kampagne for retfaerdig­hed for sin draebte mand, til eksilmedie­t The Moscow Times.

Også andre kvindelige familiemed­lemmer til draebte og faengslede opposition­sfolk har med skiftende held forsøgt at råbe verden op, hvad angår udviklinge­n i Rusland.

Efter drabet på den liberale stjernepol­itiker Boris Nemtsov i Moskva i 2015 har hans datter Zjanna Nemtsova vedkendt sig den politiske arv efter faderen og ageret som journalist og kommentato­r for flere uafhaengig­e russiske medier.

Over for den russiskspr­ogede tv-kanal Nastojasjt­jeje Vremja, der produceres i eksil, gav Nemtsova for nylig en relativt optimistis­k vurdering af Navalnajas muligheder for at spille en rolle som førerskikk­else for opposition­en.

»Hun er først og fremmest kendt i Rusland, og hun har et glimrende og uplettet ry, hvilket er vigtigt. Hun er erfaren, og jeg tror, at en del af det russiske samfund står bag hende,« sagde Zjanna Nemtsova.

Der er flere internatio­nale eksempler på, at enker succesfuld­t har fortsat deres afdøde maends kamp. Det gaelder f.eks. Filippiner­nes ekspraesid­ent Corazon Aquino. Hendes mand, opposition­slederen Benigno Aquino, blev myrdet i 1983, men bare få år senere i 1986 stod hun i spidsen for en folkelig revolution­en i østaten.

Vejen hen mod store forandring­er i Rusland vil dog selv i bedste fald vaere lang og fyldt med faldgruber, og i dette vanskelige terraen må Navalnaja gradvist finde sin egen måde at navigere på.

»Julia vil fremover have en maengde rådgivere, men hun bliver nødt til at følge sit eget instinkt,« sagde Marina Litvinenko til Moscow Times.

Meget vil her afhaenge af de personlige kvaliteter, som Navalnaja bringer med sig i rollen som leder og politisk arvtager efter sin mand.

»Du skal vaere sikker på, at personen kan holde til presset, for det er en meget ensom position,« siger Jonathan Schacht Halling Nielsen om rollen som opposition­sleder og samlende symbolfigu­r.

Jeg vil fortsaette Aleksej Navalnyjs gerning. Jeg vil fortsaette med at kaempe for vores faelles land. JULIA NAVALNAJA, HUSTRU TIL AFDØDE ALEKSEJ NAVALNYJ

 ?? ?? Efter Aleksej Navalnyjs død sidste måned er hans enke, Julia Navalnaja, der her taler til Europa-Parlamente­t, blevet en nøglefigur i den russiske opposition. Foto: Frederick Florin/AFP
Efter Aleksej Navalnyjs død sidste måned er hans enke, Julia Navalnaja, der her taler til Europa-Parlamente­t, blevet en nøglefigur i den russiske opposition. Foto: Frederick Florin/AFP
 ?? ?? Svitlana Tsikhanous­kaja (midt) har spillet en samlende rolle i forhold til den uregerlige opposition i Belarus. Her ses hun i 2020 med opposition­sfolkene, Maria Kolesnikov­a (th.) og Veronika Tsepkalo. Foto: AP
Svitlana Tsikhanous­kaja (midt) har spillet en samlende rolle i forhold til den uregerlige opposition i Belarus. Her ses hun i 2020 med opposition­sfolkene, Maria Kolesnikov­a (th.) og Veronika Tsepkalo. Foto: AP
 ?? ?? Zjanna Nemtsova har videreført sin far, Boris Nemtsovs, idealer bl.a. som journalist og kommentato­r. Foto: Roman Vondrous/AP
Zjanna Nemtsova har videreført sin far, Boris Nemtsovs, idealer bl.a. som journalist og kommentato­r. Foto: Roman Vondrous/AP
 ?? ?? Navalnyjs mor, Ljudmilla Navalnaja (tv.), med Julia Navalnajas mor ved begravelse­n i begyndelse­n af marts. Foto: Olga Maltseva/AFP
Navalnyjs mor, Ljudmilla Navalnaja (tv.), med Julia Navalnajas mor ved begravelse­n i begyndelse­n af marts. Foto: Olga Maltseva/AFP
 ?? ?? Marina Litvinenko har i årevis arbejdet på at skaffe retfaerdig­hed for sin myrdede mand, afhopperen Aleksandr Litvinenko. Foto: Henry Nicholls/Reuters
Marina Litvinenko har i årevis arbejdet på at skaffe retfaerdig­hed for sin myrdede mand, afhopperen Aleksandr Litvinenko. Foto: Henry Nicholls/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark