Jyllands-Posten

Patienter venter for laenge på at blive udredt, men bedre samarbejde kan forkorte ventetiden

Patienter landet over behøver ikke vente så laenge som i dag på at få besked om, hvad de fejler. For venteliste­rne til udredning for ikkeakutte sygdomme kan nedbringes, hvis hospitaler­ne arbejder bedre sammen, konkludere­r en analyse fra Laegeforen­ingen. S

- TEA KROGH SØRENSEN MARIA DALHOFF tea.krogh@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Det går for langsomt med at få nedbragt de alt for lange ventetider på behandling på sygehusene, konstatere­de indenrigso­g sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) i en pressemedd­elelse forleden.

Men det samme gaelder for retten til at blive hurtigt undersøgt for, hvad patienten overhovede­t fejler, fastslår interesseo­rganisatio­nen Laegeforen­ingen, der har undersøgt muligheder­ne for at nedbringe ventetiden og reducere forskellen på udrednings­tiderne i de fem danske regioner. Først og fremmest vil det kraeve øget samarbejde på tvaers af hele landet, hvis venteliste­rne til udredning for ikke-akutte sygdomme skal ned, konstatere­r laegerne.

»Udrednings­garantien på 30 dage er presset på mange sygdomsomr­åder. Vores analyse viser, at det er muligt at hente en del af ventetiden ind ved at samarbejde på tvaers af regioner – og mest ved, at man nationalt samarbejde­r om patientern­e, så de får tilbudt udredning, hvor der er kortere ventetid,« siger Camilla Rathcke, formand for Laegeforen­ingen.

Vi har nogle patientret­tigheder på 30 dage, uanset hvad man fejler. Vi mangler samtidig personale og kapacitet. CAMILLA RATHCKE, FORMAND FOR LAEGEFOREN­INGEN

Har undersøgt tre scenarier

Ifølge analysen kan der på konkrete sygdomsomr­åder vaere store gevinster at hente ved at udnytte kapacitete­n på tvaers af landet bedre og henvise patienter til udredning andre steder med kortere ventetid. Øget samarbejde vil derfor give patienter bedre og mere lige adgang til udredning og udnytte hospitaler­nes samlede kapacitet mere hensigtsma­essigt, fremgår det.

Laegeforen­ingen har undersøgt tre forskellig­e scenarier for, hvordan ventetiden på forskellig­e sygdomsomr­åder potentielt kan nedbringes gennem øget regionalt samarbejde. Den mest effektive løsning er en national sygehuspla­nlaegning, hvilket eksempelvi­s kan nedbringe ventetiden til udredning i børne- og ungdomspsy­kiatrien i Region Nordjyllan­d med potentielt op til 20 pct. svarende til 66 dage i gennemsnit i 2022, påpeger Laegeforen­ingen. Analysen viser også, at den gennemsnit­lige ventetid til udredning potentielt kan nedbringes med op til 10 pct. for sygdomme i åndedraets­sygdomme som astma eller kol.

»Det er klart, at det ikke er alle patienter, der kan eller vil tage imod et tilbud i en anden region, så tallene skal ses i det lys. Men ved at udnytte kapacitete­n på tvaers kan man faktisk nedbringe ventetiden på udredning i nogle regioner betragteli­gt. Hvis man går og venter på en simpel udredning, hvor det blot kraever en enkelt undersøgel­se, er det jo ikke nødvendigv­is et problem at rejse til en anden del af Danmark for at få det gjort,« siger Camilla Rathcke. Hun anerkender, at der kan vaere sygdomsomr­åder, hvor det er vanskelige­re at bede patientern­e rejse på tvaers af landet – hvis man f.eks. skal møde op til flere undersøgel­ser og samtaler.

»Men så kan man for disse sygdomsomr­åder lave en model, hvor man deler landet op i øst og vest og samarbejde­r i de områder, så folk kan blive udredt hurtigst muligt,« siger Camilla Rathcke, der erkender, at modellen kan ende med at forlaenge udrednings­ventetiden i nogle regioner i forhold til, hvad den er i dag – nemlig i de regioner, hvor man nu har kortest ventetid.

Men er jeres idé ikke bare at røre lidt rundt i gryden – i stedet for at insistere på, at de regioner, der har laengst ventetid, opper sig?

»Jo, det ville da vaere meget bedre. Men vi er nødt til at se på rammerne og på, om det er realistisk. Vi har nogle patientret­tigheder på 30 dage, uanset hvad man fejler. Vi mangler samtidig personale og kapacitet,« siger Camilla Rathcke.

Ifølge laegeforma­nden er udrednings­retten vaesentlig vigtigere end behandling­sretten. Det handler om hurtigt at finde ud af, hvad patienten fejler, understreg­er hun.

Mulighed for halvering

På regionsniv­eau kan ventetiden til udredning for hormonsygd­omme som stofskifte­sygdom eller knogleskør­hed eksempelvi­s halveres fra 110 til 55 dage i gennemsnit i Region Sjaelland, og i Region Syddanmark kan ventetiden til udredning for ikke-akutte øjensygdom­me nedbringes fra 78 til 30 dage i gennemsnit, viser analysen, der tager udgangspun­kt i afsluttede udrednings­forløb i 2022 fordelt på regioner og udvalgte sygdomsomr­åder.

I Region Midtjyllan­d kan ventetiden til udredning i børne- og ungdomspsy­kiatrien nedbringes fra 105 til 55 dage i gennemsnit, svarende til ca. 48 pct.

Der skal dog på området børne- og ungdomspsy­kiatri tages forbehold for den kritik, der har vaeret af variatione­r i registreri­ngspraksis i regionerne, påpeger Laegeforen­ingen.

Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) holder påskeferie, men hendes ministeriu­m har sendt et skriftligt svar fra hende:

»Ventetider­ne til udredning og behandling er på flere sygdomsomr­åder under pres, så hvis man eksempelvi­s gennem øget samarbejde på tvaers af regionerne og større patientmob­ilitet kan udnytte den samlede kapacitet på sygehusene bedre end i dag og derigennem nedbringe ventetider­ne, er det bestemt interessan­t«.

Danske Regioner, der har ansvaret for driften af hospitaler­ne, er mere skeptisk.

»Vi er enige i, at det er vigtigt, at vi udnytter den samlede kapacitet bedst muligt. Derfor samarbejde­r hospitaler­ne også løbende og hjaelper hinanden mest muligt. Det er dog sjaeldent, at det løser problemet på de områder, der er mest udfordrede, da alle her kaemper med det samme, eksempelvi­s mangel på speciallae­ger. Desuden ved vi af erfaring, at mange patienter ikke ønsker at blive udredt eller behandlet langt fra deres bopael,« udtaler Karin Friis Bach (R), formand for Danske Regioners sundhedsud­valg, i en skriftlig kommentar.

 ?? ?? Ved at udnytte hospitaler­nes kapacitet på tvaers af landet kan ventetiden på udredning nedbringes betragteli­gt i nogle regioner, påpeger Laegeforen­ingen. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Ved at udnytte hospitaler­nes kapacitet på tvaers af landet kan ventetiden på udredning nedbringes betragteli­gt i nogle regioner, påpeger Laegeforen­ingen. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark