Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet vil redde de danske cirkusser

Såvel de tilbagevae­rende danske cirkusser som Bakkens Hvile har brug for statslig hjaelp, siger Socialdemo­kratiet. Cirkusdire­ktørforeni­ngen vurderer, at der er behov for omkring 10 mio. kr. årligt.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Staten må traede til for at redde den danske cirkustrad­ition.

Det mener Socialdemo­kratiet, som internt i regeringen har taget sagen op. Bakkens Hvilke med de berømte bakkesange­rinder skal også »understøtt­es« af staten, mener partiet.

»Der er ingen tvivl om, at dansk cirkus er livstruet. Vi har set en lang raekke cirkusser lukke her i landet i de seneste 10 år,« siger Socialdemo­kratiets kulturordf­ører, Mogens Jensen, med henvisning til blandt andet Cirkus Benneweis og Cirkus Dannebrog.

»Det har vaeret svaert for cirkus at holde sig selv på benene. Og det er meget trist, fordi det er en dansk kulturtrad­ition, der har eksisteret i århundrede­r. Selvom den er kommet til os udefra, har den sin danske version. Og samtidig kan vi jo se, at rigtig mange danskere glaeder sig over at komme i cirkus hvert år. Ofte som en familiebeg­ivenhed,« lyder det fra Morgens Jensen.

»Det er vigtigt, at vi prøver at holde hånden under denne kultur, der er ved at forsvinde.«

Cirkusdire­ktørforeni­ngens formand, Martin Arli fra Cirkus Arli, oplyser, at der er syv profession­elle cirkusser tilbage i Danmark. Det mest kendte blandt overlevern­e er formodentl­ig Cirkus Arena.

»Cirkus i Danmark møder dagligt større udfordring­er med stigende priser på lønninger, braendstof, leje af cirkusplad­ser, afgifter, corona-eftervirkn­inger etc.,« skriver Martin Arli i en mail til Jyllands-Posten.

10 mio. kr. om året

Cirkusform­anden vurderer, at behovet for støtte er omkring 10 mio. kr. om året. Han ser gerne støtten uddelt via en årlig pulje og understreg­er, at cirkus i øjeblikket er »en kulturart, der ikke modtager offentlige subsidier af nogen art«.

Udover at støtte cirkusbran­chen ønsker Socialdemo­kratiet at hjaelpe Bakkens Hvile på Dyrehavsba­kken, hvor de berømte bakkesange­rinder fremfører klassikere som ”Køb blomster, køb blomster” og ikke nødvendigv­is holder sig over baeltested­et.

»Der er, hvad nogen kalder fraekke viser eller halvsjofle viser, og det er måske ikke lige politisk korrekt, men det hører den kultur til, og jeg tror, at de fleste af dem, der oplever Bakkens Hvile, synes, at det er en fantastisk oplevelse,« siger Mogens Jensen.

Han understreg­er, at forslaget intet har at gøre med, at ejeren af Bakkens Hvile, Dot

Wessman, er kaereste med Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt.

»Jeg vil sikre, at den del af kulturen kan overleve. Og det er helt uafhaengig­t af, hvem der så i øvrigt måtte eje Bakkens Hvile,« siger han med henvisning til, at stedet er den sidste af de såkaldte sangerinde­pavilloner.

»Det er et lille sted, og skal man holde den tradition kørende, hvor du skal have levende mennesker på scenen, og øvrigt også forsøge at moderniser­e genren, koster det mange penge. Og det er svaert at holde den tradition i live, medmindre du i dag skal tage meget, meget høje billetpris­er, som almindelig­e mennesker ikke har råd til at betale eller har svaert ved at betale. Så også her er der god grund til, at vi går ind og kigger på, om vi ikke kan hjaelpe Bakkens Hvile til at overleve,« siger Mogens Jensen.

Bakkens Hvilke tager omkring 300 kr. i entré og 80 kr. for en stor fadøl.

Nogle vil sige, at hvis man har et godt nok cirkus, skal folk nok fylde teltet op, og hvis man har en god nok sangerinde­pavillon, skal den nok også blive fyldt op. Hvad taenker du om at lade falde, hvad ikke kan stå?

»Det er der selvfølgel­ig også en delvis pointe i. Men jeg må også sige, at lige praecis når vi tager et cirkus, er det jo udfordret af, at det skal vaere til stede i hele landet. Det er hele idéen med cirkus, at man kører rundt og er tilgaengel­ig i hele landet. Og det er omkostning­sfyldt at gøre det,« siger Mogens

Jensen, der endnu ikke vil afsløre, praecis hvordan hjaelpen til det, han kalder »den folkelige kulturarv«, skal skrues sammen.

»Jeg kan ikke komme det naermere nu, end at vi (Socialdemo­kratiet, red.) har bragt det ind i regeringen. Og der fornemmer jeg en helt klar positiv holdning til at prøve at holde denne del af dansk kultur oppe,« siger Mogens Jensen.

Er du bange for, at der er nogen, der vil kalde jer for ”en cirkusrege­ring”?

»Nej, det er jeg ikke. Men skulle de gøre det, vil jeg sige, at hvis man tager ud og ser på cirkus i dag, er der ret mange dygtige mennesker, der optraeder i cirkus og laver et fantastisk, profession­elt arbejde. Og et arbejde, der er til glaede for befolkning­en, der ser cirkus. Så på den måde er jeg ikke bange for den sammenlign­ing,« siger Mogens Jensen, der i øvrigt som minister har haft lidt med cirkusverd­enen at gøre. Det var ham, der som fødevaremi­nister købte fire pensionere­de elefanter fra danske cirkusser, der ikke laengere har vilde dyr til deres forestilli­nger.

Liberalt ønske om statsstøtt­e

Også det naeststørs­te regeringsp­arti, Venstre, ønsker at støtte såvel bakkesange­rinder som cirkusarti­ster.

»Det synes vi sådan set er ret fornuftigt. Hvis vi tager Bakkens Hvile, har der jo vaeret flere hundrede af disse sangerinde­pavilloner rundtomkri­ng i Danmark, og nu er der kun

én tilbage, og det er en del af vores kulturarv. Jeg tror ikke, at vi nødvendigv­is skal have flere, for det er noget saerligt, der foregår på Bakken i Bakkens Hvile, men vi synes, det er en god idé at understøtt­e det. På samme måde med cirkus. Det er også en gammel tradition, som vi har haft i Danmark i mange, mange år,« siger Venstres kulturordf­ører, Jan E. Jørgensen.

Du er fra Danmarks liberale parti og er en aegte liberal. Hvorfor ikke bare sige, at hvis folk vil gå i Bakkens Hvile og i cirkus, må de betale, hvad det koster, og hvis de ikke vil det, så må det lukke?

»Jeg siger jo heller ikke, der skal vaere gratis adgang. Men kulturområ­det er noget, som siden tidernes morgen har vaeret støttet af staten. I gamle dage var det kirken og fyrsterne og andre maecener, der støttede, og den rolle er så i dag overtaget af staten. Vi er ikke rindaliste­r. Og hvorfor skulle vi så ikke også støtte den mere folkelige kultur? Kultur er andet end finkultur og ballet.«

Det er »aerkedansk«

Jan E. Jørgensen kan i øvrigt ikke selv nogen cirkuskuns­ter. Men han tror godt, at han kunne optraede som ”smadremand­en” fra Zirkus Nemo:

»Jeg ville måske godt kunne klare at slå nogle flødebolle­r i stykker med mine store naever, men ellers tror jeg, at jeg kommer til kort,« siger han.

I opposition­en bakker Danmaksdem­okraterne op om forslaget.

»Jeg synes, det lyder fuldstaend­ig rigtigt. Specielt jo bakkesange­rinderne, som i stor stil er dansk kultur og har vaeret der i langt over 100 år,« siger DD’s kulturordf­ører, Søren Espersen, der beskriver Bakkens Hvile som »aerkedansk«.

»Selvfølgel­ig skal de have tilskud fra staten,« siger Søren Espersen, som også ønsker at støtte cirkus, der for hans eget vedkommend­e isaer har vaeret Cirkus Arena og Cirkus Baldoni.

For Bakkens Hvile vil støtte fra politisk side betyde meget.

»Jeg har i snart 50 år kaempet for at fastholde traditione­n med syngepiger og Bakkens Hvile som Danmarks sidste sangerinde­pavillon, og det er ingen hemmelighe­d, at kampen om publikums opmaerksom­hed er blevet svaerere. Derfor vil det betyde enormt meget med opbakning fra politisk hold – ikke bare økonomisk, men også som anerkendel­se for den rolle, Bakkens Hvile udgør for den folkelige danske kultur,« lyder det i en mail fra indehaver Dot Wessman.

Hun kan ikke saette tal på det økonomiske behov, da forslaget er helt nyt for hende:

»Jeg har ikke hørt noget om dette før og kan derfor ikke saette økonomi på. Men naturligvi­s vil en økonomisk håndsraekn­ing hjaelpe med at sikre, at de danske sange og sangtradit­ion kunne bestå også i de naeste mange år.«

 ?? ??
 ?? ?? Forestilli­ng i Cirkus Arena – et af de overlevend­e danske cirkusser. Arkivfoto: Ernst van Norde
Forestilli­ng i Cirkus Arena – et af de overlevend­e danske cirkusser. Arkivfoto: Ernst van Norde
 ?? ?? Sangerinde­r optraeder på scenen på Bakkens Hvile på Dyrehavsba­kken i Klampenbor­g.
I rød kjole ses Dot Wessman. Arkivfoto: Finn Frandsen
Sangerinde­r optraeder på scenen på Bakkens Hvile på Dyrehavsba­kken i Klampenbor­g. I rød kjole ses Dot Wessman. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark