Jyllands-Posten

Oscar-nomineret film om toiletreng­øring hylder hverdagen

Wim Wenders har skabt en meditativ og smuk hyldest til at finde glaede i det simple liv, i hverdagsru­tinerne og i grundighed. Filmen var nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelskspr­ogede film.

- FREJA DAM Kultur@jp.dk

Filmanmeld­else

PERFECT DAYS

Drama

Land: Japan, Tyskland, 2023 Instruktør: Wim Wenders Varighed: 2 timer og 4 minutter

Premiere: 27. marts 333333

Den tyske instruktør Wim Wenders’ Oscar-nominerede minimalist­iske hverdagsdr­ama ”Perfect Days” startede som et reklamefre­mstød for Tokyos nye arkitektte­gnede offentlige toiletter. Da Wenders fik tilbudt jobbet, var han imponeret over toilettern­es ordentligh­ed og detaljerig­dom. Han besluttede sig for at skabe en spillefilm om en aeldre mand, der gør rent på toilettern­e.

Hirayama (Kôji Yakusho) udfører sit rengørings­arbejde med så stor omhyggelig­hed, at man faktisk får lyst til at besøge de smukke toiletter. Han skrubber og tørrer systematis­k og kaerligt kummer og flader og holder et lille spejl op for at tjekke, at alle kroge er renskurede. Mens hans yngre kollega, Takashi (Tokio Emoto), kommer for sent, brokker sig og er optaget af sin telefon, arbejder Hirayama sig tavst og tilfreds gennem dagen.

Hyldest til hverdagen

Samme faste rutine anvender han til resten af sit liv: Han står op, barberer sig, vander sine planter, køber kaffe i en automat og kører af sted. I sin lille varevogn saetter vaelger han et kassettebå­nd med klassiske rockkunstn­ere fra 70’erne: Lou Reed, Van Morrison, Nina Simone, The Velvet Undergroun­d.

Til frokost spiser han den samme sandwich og tager et billede af det samme trae. Når han har fri, tager han på badeanstal­t, spiser ude og går hjem og laeser, inden han falder i søvn på en madras på gulvet. Selv i weekenden har han de samme ritualer med at vaske tøj, købe en ny bog og spise på sin stambar.

”Perfect Days” er en hyldest til hverdagen, til at nyde det simple liv og til at gøre sig umage. Men under Hirayamas lille smil ligger der en smerte og et drama, som Wenders og hans medforfatt­er Takuma Takasaki kun antyder. Da hans teenagenie­ce (Arisa Nakano) kommer spontant på besøg, og hendes mor kommer for at hente hende, fornemmer man, at Hirayama har lagt aktivt afstand til sin familie og det mere velstående miljø, han kommer fra.

Gådefuld hovedperso­n

”Perfect Days” er en hyldest til hverdagen, til at nyde det simple liv og til at gøre sig umage

Lever han alene stort set uden menneskeko­ntakt for at beskytte sig selv? Filmen giver aldrig svaret, men holder os på taeerne, ivrig efter at laere mere om den lukkede mand. Det skyldes ikke mindst en gådefuld og charmerend­e praestatio­n fra Kôji Yakusho, der vandt prisen for bedste mandlige skuespille­r i Cannes sidste år.

Spraekker i Hirayamas panser viser sig i små interaktio­ner med andre mennesker. I en fin scene giver han et lift til Takashi og hans udkårne, Aya (Aoi Yamada). Hun saetter Patti Smiths ”Redondo Beach” på og må bede Takashi om at stoppe med at knevre, så hun kan lytte. Senere kommer hun tilbage for at høre sangen igen, og hun og Hirayama behøver ikke at udveksle et ord for at forstå hinanden.

Man kan diskutere, om ”Perfect Days” er for tilbagehol­dende med informatio­n om vores hovedperso­n. Men som modstykke til så meget medieindho­ld i højt tempo og med højt eksponerin­gsniveau, føles det som en lise at tilbringe et par timer i Hirayamis stille selskab, hvor man får lov til at taenke selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark