Jyllands-Posten

Programche­f kalder sin radiostati­on »en kaempe succes«. På mandag er den lukket og slukket

Simon Andersen, der er programche­f og ansvarshav­ende chefredakt­ør for 24syv, »går ud ad døren med rank ryg«, når radioens sendetilla­delse udløber den 31. marts.

- ANDREA HEEDE-ANDERSEN andrea.heede@jp.dk

Det skabte mildest talt røre, da Radio24syv måtte lukke i 2019.

Om få dage udløber sendetilla­delsen til en af kanalens efterfølge­re: den public service-finansiere­de DAB-kanal, der i starten gik under navnet Loud, men som senere til manges undren skiftede navn til netop 24syv.

Den omdiskuter­ede radiokanal rettet mod unge har kaempet med lave lyttertal. Samtidig har den produceret podcasts, der i dag ligger i toppen af hitlistern­e.

Efter fire år var kanalen først lige ved at komme i gang, mener programred­aktør og ansvarshav­ende chefredakt­ør Simon Andersen:

»Hvis nogen siger, at det her er en fiasko, så siger jeg, at det er simpelthen forkert. Det er en kaempe succes,« siger han.

I tirsdags skrev kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt en kommentar i Berlingske om lukningen af det gamle Radio24syv. Her kaldte han lukningen i 2019 »en skamplet på dansk mediehisto­rie og en hån mod danskernes pengepung, ører og intelligen­s.«

Derudover skrev ministeren, at der stadig er behov for en konkurrent til DR’s P1 .

Fire års fiasko... Simon Andersen, hvorfor er det et problem, at 24syv lukker?

»Politikern­e forspilder chancen for at få et rigtigt alternativ til P1. Jeg er sikker på, at vi i løbet af to til fire år mere var blevet en gigantisk succes – lige så store som det gamle Radio24syv. Det tager tid at opbygge noget, som folk holder af og vaelger til. Det kan man ikke gøre på to eller fire år,« siger Simon Andersen og pointerer:

»Det gamle Radio24syv­s første fire år blev anset som en katastrofe. Og folk hånede det både for lyttertal, men også for indholdet.«

Tror du, I kunne have skabt et reelt alternativ, når det kom til taleradio? Her taenker jeg på lyttertall­ene...

»Det synes jeg allerede, vi har gjort. Jeg er ikke ret optaget af DAB. Jeg kender ingen, der har en DAB-radio. Hovedparte­n af lytningen er, ligesom med tv, flyttet til stream. Der har vi nogle meget gode og imponerend­e tal. Vi har programmer, som er helt unikke. Hvis vi havde en FMkanal, er jeg sikker på, at vi ville have gigantiske lyttertal. Vi ville blive et meget stort tilvalg for mange af de mennesker, der sidder i deres biler. Det er primaert der, man stadigvaek bruger FM.«

Du tror ikke, at tiden er løbet fra liveradio?

»Nej, det tror jeg sådan set ikke. Der vil stadigvaek i lang tid fremover vaere brug for live. Lyd har fået en kaempe revitalise­ring. Det er også derfor, avishusene beskaeftig­er sig med lyd. Meget af den lyd, man hører, vil vaere monteret lyd, men der vil stadigvaek vaere et behov for råt og skramlende live, som man kan høre i køkkenet eller i bilen.«

Hvorfor? Hvad synes du liveradio kan?

»Live har en umiddelbar­hed. Det tillader skramlen med mikrofoner, usikkerhed, spørgsmål, der ikke lige forstås, eller svar, som kan vaere lidt vaevende. Folk svarer uventet. Folk forlader studiet. Folk bliver uvenner, og man vaelter en kop kaffe. Det var det gamle Radio24syv specialist i. Man vidste aldrig rigtig, hvad der ville ske. Det forsvinder lidt med den podcaststr­ategi, mange har. Det bliver meget poleret. Jeg tror, der kommer en modbevaege­lse, fordi man bliver lidt traet af de lidt ferske podcast, som lyder ens.«

Der er rigtig mange podcasts derude. Hvorfor skal vi have flere statsfinan­sierede podcasts?

»Det skal vi, fordi der er meget af det, vi laver, som ikke har gang på jord kommerciel­t. Vi har et program, der hedder ”Det, muslimer taler om”, hvor praktisere­nde muslimer viser vej ind i deres egen religion. Det er et fantastisk program at lytte til. Vi har alle mulige kulturprog­rammer, som er meget snaevre om litteratur, film eller opera, som også ville have svaert ved at klare sig kommerciel­t. Hvis man vil have et public service-tilbud på lyd, skal man også kunne leve med, at lyttertall­ene for en raekke af programmer­ne er lavere end ved de meget brede kommerciel­le programmer.«

Ulykkelig modstander­e Hvorfor skal vi have de smalle programmer, hvis lytterne ikke er der?

»Det skal vi, fordi det fremgår af den aftale, vi har lavet med staten. Den har bedt om at få kulturprog­rammer, og kulturprog­rammer er per definition smalle. Det har vi forsøgt at gøre på bedste vis. Vi sender Danmarks bedste og vel eneste operaprogr­am. Får det nogensinde tusindvis af lyttere? Det gør det selvfølgel­ig ikke. Men skal vi sende det? Ja, for fanden, vi skal sende det.«

Synes du, I havde svaere forudsaetn­inger fra start?

»Vi har brugt meget lang tid på at slås mod folk, der var ulykkelige over, at det gamle Radio24syv lukkede. Det vil jeg ikke pibe over. Jeg forstår udmaerket, hvor ulykkelige folk var over det skandaløse forløb – jeg synes bare ikke, den vrede skulle rettes mod os. Det eneste, vi har forsøgt, er at forvalte de penge og muligheder, staten har stillet til rådighed og prøvet at skabe det bedst mulige indhold.«

»Medarbejde­rne er mødt i storm og slud uden nogensinde at klage over alt det pis, de skulle høre på. Det var, som det var. Når vi tog det navn og forsøgte at videreføre traditione­n, skulle vi selvfølgel­ig have noget kritik. Det er okay. Jeg tror sådan set, vi har vaeret bedre i modvind, end vi havde vaeret i medvind. Jeg går ud ad døren med rank ryg, stolthed og glaede og selvfølgel­ig sorgfuldhe­d over alle de mennesker, der nu er vaek.«

19.000 lyttere

24syv har kort før sin lukning to podcasts, der ligger i top 20 af det såkaldte Podcastind­ex. Det måler downloads og streams af danske podcasts – senest fra uge 11.

Her ligger ”112 for knuste hjerter” på en niendeplad­s, mens ”Døgnrappor­ten” ligger nummer 11 med hhv. 112.000 og 101.000 ugentlige downloads og streams. Det naeste 24syv-program på listen er ”Reporterne”, der ligger på en 35. plads.

Ifølge Mediawatch ser tallene imidlertid noget anderledes ud på DAB-sendenette­t. Konkret lå det ugentlige lyttertal i 2024 på knap 19.000.

 ?? ?? Simon Andersen (fotografer­et i 2021) er programche­f og ansvarshav­ende chefredakt­ør på radiokanal­en 24syv, hvis sendetilla­delse udløber søndag ved midnat. Foto: Tilde Døssing Tornbjerg/Ritzau Scanpix
Simon Andersen (fotografer­et i 2021) er programche­f og ansvarshav­ende chefredakt­ør på radiokanal­en 24syv, hvis sendetilla­delse udløber søndag ved midnat. Foto: Tilde Døssing Tornbjerg/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark