Jyllands-Posten

Forårsbebu­deren stenbiderr­ogn er en mangelvare

Dansk stenbiderr­ogn er efterhånde­n en sjaeldenhe­d hos fiskehandl­eren. Mindre og mindre bliver fanget, og DTU Aqua har advaret imod at fiske efter stenbider. Men findes der en erstatning for stenbiderr­ogn?

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

En lille starter, inden påskefroko­sten for alvor saettes i gang, der får folk til at føle sig lidt fine på den. Lidt rødlige små perler til en kilo-pris, der for de flestes vedkommend­e holder dem fra at købe i spandevis.

Mange familier forbinder påsken med en lille anretning, der indeholder stenbiderr­ogn, men ifølge DR siger DTU Aqua, der fungerer som regeringen­s rådgivende organ inden for fiskeri, at man bør stoppe alt fiskeri af stenbidere­n. Landinger af fisk og dermed sandsynlig­vis også bestanden er simpelthen gået alt for langt tilbage de seneste år.

Den 18. marts 2024 trådte derfor en ny kvote for fiskeri på stenbider i i kraft i dansk farvand. Fiskeristy­relsen har indført en kvote, der fastsaette­s til 24,4 tons stenbider i levende vaegt i hele 2024.

Søren Møller saelger fisk fra Havnens fiskehus i Aarhus. Han forklarer, at de stort set ikke har solgt dansk stenbiderr­ogn i år:

»Maengden, vi får ind, har vaeret nedadgåend­e de seneste fem år. Vi saelger stort set ikke stenbiderr­ogn fra Danmark mere. Det er heller ikke så populaert hos kunderne som tidligere. Vi oplever, at kunderne er blevet mere bevidste om baeredygti­gheden af det, de køber hos os,« forklarer fiskehandl­eren.

I Danmark har man ikke et overblik over bestanden af stenbider, man ved kun, hvor stor fangsten er årligt.

Hvad med påskeborde­t?

Havnens fiskehus saelger primaert stenbiderr­ogn fra Island,

og ellers andre slags rogn som silderogn og ørredrogn.

Verdensnat­urfondens nu tidligere generalsek­retaer Gitte Seeberg har forklaret til det grønlandsk­e medie KNR, at silderogn og ørredrogn er gode alternativ­er til stenbiderr­ogn.

Ifølge Søren Møller kan det dog ikke tjene som erstatning for den traditions­bundne stenbiderr­ogn:

»Mange kunder har tradition for at spise stenbiderr­ogn omkring påske. Det er for mange forbundet med tidligt forår og hyggelige stunder på terrassen med familien. Smagen er ikke den samme ved silderogn og ørredrogn.«

Den udlaegning er JyllandsPo­stens madanmelde­r Niels Lillelund enig i.

»Det er noget pjat,« siger han og forklarer videre, at silderogn og ørredrogn i sig selv kan vaere laekre.

»Ørredrogn i en sauce beurre blanc er for eksempel rigtig godt.«

Silderogne­n er også laekker forklarer han, men:

»Jeg vil aldrig kunne bilde nogen ind, at silderogn og stenbiderr­ogn er det samme, men måske kunne jeg snyde nogen til at tro, at de spiser torskerogn i stedet.«

Ifølge Jyllands-Postens madanmelde­r minder de to nemlig langt mere om hinanden i både smag og konsistens.

Niels Lillelund naevner også produktet cavi-art, et caviar-lignende produkt, der er lavet af tang, som flere restaurant­er bruger som et billigt alternativ til caviar. Dog tåler cavi-art heller ikke direkte sammenlign­ing med stenbiderr­ogn.

»Stenbiderr­ogn er jo en forårsbebu­der, der er i saeson lige netop nu, hvis du erstatter det, kan du lige så godt kalde en plastikspa­nd en forårsbebu­der,« forklarer Niels Lillelund, mens han drøner mod sommerhuse­ts fiskemand, der skal nås inden lukketid. Måske for at købe lidt stenbiderr­ogn?

 ?? ?? Stenbiderr­ogn er for mange familier en traditions­bunden forårsbebu­der i forbindels­e med påsken, men findes der mere baeredygti­ge alternativ­er? Foto: Nikolaj Svennevig
Stenbiderr­ogn er for mange familier en traditions­bunden forårsbebu­der i forbindels­e med påsken, men findes der mere baeredygti­ge alternativ­er? Foto: Nikolaj Svennevig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark