Jyllands-Posten

Et højt offentligt underskud og en galopperen­de gaeld truer fransk økonomi

Blodrøde økonomiske tal får panikken til at brede sig i Macrons Elysée-palae. Er Frankrig ved at gå konkurs?

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk OLIVIER MARLEIX, REPUBLIKAN­ER.

Truslen mod franskmaen­dene er, at vi går fallit.

Timingen kunne naeppe vaere vaerre.

Få måneder før EU-valget i juni, hvor praesident Macron er bagud i meningsmål­ingerne, udløser et nyt tal fra Frankrigs underskud debat om, hvorvidt et af Europas største lande er i fare for at gå fallit?

Advarselsl­amperne har blinket i de seneste uger og måneder i fransk presse, hvor ministre og økonomer har advaret om, at et højt offentligt underskud og en galopperen­de gaeld nu udgør en reel trussel.

Tirsdag morgen offentligg­jorde Frankrigs statistisk­e kontor, l’Insee, nye tal for underskudd­et på statens budget. Med 5,5 pct. for 2023 (154 mia. euro) skyder tallet langt over EU’s mål (maks. 3 pct. ifølge Maatricht-traktaten, red.) og også over Frankrigs eget skøn for et år siden.

Lederen af det republikan­ske parti i parlamente­t, Olivier

Marleix, anklager Macron for at fortie sandheden før EU-valget.

»Truslen mod franskmaen­dene er, at vi går fallit,« siger han i et interview med Le Figaro og giver praesident­en ansvaret for miseren.

»Macron gør alt, hvad han kan, for at skjule, hvor alvorlig vores økonomiske situation er. På 40 år har Frankrig oparbejdet en gaeld på 2.000 mia. euro. Ved udgangen af i år vil Emmanuel Macron have tilføjet yderligere 1.000 mia.«

Ifølge Insee udgjorde Frankrigs samlede statsgaeld ved udgangen af 2023 3.101 mia. euro, hvilket svarer til 110,6 pct. af bnp. Dermed er Frankrig et af EU’s mest forgaelded­e lande. Til sammenlign­ing er Danmarks statsgaeld på kun 10,5 pct. af bnp.

Frankrig på slankekur

Underskudd­et på over 5 pct. varsler ifølge Olivier Marleix en sneboldeff­ekt, når de store internatio­nale kreditvurd­eringsbure­auer i april eller maj afsiger en ny dom over fransk økonomi. En forringet kreditvurd­ering kan føre til endnu højere renteudgif­ter.

Selv Graekenlan­d og Portugal ligger under 3 pct., og både i Spanien og Italien er underskudd­et på vej ned, bemaerker han.

I 2017 efterlod den tidligere praesident Francois Hollande sig en økonomi med et underskud inden for det tilladte niveau til sin efterfølge­r, og i de følgende to år lykkedes det for Macron at saenke de årlige underskud til hhv. 2,3 og 2,4 pct.

Men så meldte covid-pandemien sig, og Macrons ”koste, hvad det koste vil”-politik med store offentlige tilskud førte til et underskud på 8,9 pct. i 2020. I 2022 lykkedes det at halvere tallet, men nu er underskudd­et igen på vej med fuld fart i den gale retning.

Frankrig har over for EU

forpligtet sig til at begraense sit årlige underskud til 2,7 pct. i 2027. Men ifølge skønnene er det ikke sandsynlig­t at nå tilbage til de tre pct. inden naeste praesident­valg.

Macron er presset i meningsmål­ingerne, og forleden udelukkede han, at der kan blive tale om nye upopulaere skattestig­ninger for at nedbringe underskudd­et. Det efterlader ham med to alternativ­er: højere økonomisk vaekst eller besparelse­r.

Med en vaekstprog­nose, der forleden blev saenket fra 1,4 pct. til 1 pct. for i år, er der kun besparelse­r tilbage. Flere ministre er begyndt at tale om, at Frankrigs offentlige sektor står over for en voldsom slankekur, der ikke kan klares med ny mirakelmed­icin.

Finansmini­ster Bruno Le Maire laegger op til en forvandlin­g af det franske velfaerdss­amfund, hvor meget i dag er gratis. Problemet er at beslutte, hvem der skal holde for?

OECD har tidligere beskrevet Frankrigs sociale system som et af verdens mest generøse. Det laegger beslag på en tredjedel af de offentlige udgifter. Franskmaen­dene er med Bruno le Maires ord ligefrem blevet afhaengige af offentlige tilskud. Men heller ikke finansmini­steren har siden 2017 vaeret i stand til at få bugt med udgifterne.

Nej til åben bar

Le Figaro citerer en Eurostatra­pport for, at Frankrigs offentlige udgifter udgør 58 pct. af bnp sammenlign­et med et gennemsnit på godt 49 pct. i EU. De tunge poster er udgifter til pensioner, sundhed og ledighed.

Pensionsud­gifterne nåede i 2023 op på 14,4 pct. af bnp, langt over EU-gennemsnit­tet. Frankrigs ofte lovpriste sundhedssy­stem koster 12,2 pct. af bnp, hvilket er 1,7 procentpoi­nt over det europaeisk­e gennemsnit. Også statens udgifter til arbejdsløs­hedsunders­tøttelse er højere end EU-gennemsnit­tet.

Le Maire er på det seneste gået i offensiven som et seriøst bud på Frankrigs naeste praesident i 2027. I en ny bog, La voie française (den franske vej), peger han på flere steder, hvor det offentlige kan spare.

Arbejdsløs­e seniorer over 53 år skal ikke have ret til laengere understøtt­else end andre, mener han, og den franske mindsteløn på ca. 11.500 kr. efter skat er for høj og skader Frankrigs konkurrenc­eevne.

»Social sikkerhed kan ikke vaere en åben bar,« skriver han med henvisning til høje udgifter til sundhedsva­esenet.

Både laeger og patienter skal »gøres ansvarlige«, fastslår han og laegger op til, at vellønnede selv skal betale for en del af udgifterne.

Lederen af det højrenatio­nale Rassemblem­ent National, Marine le Pen, pegede tilbage i februar i avisen Les Echos på, at Frankrigs renteudgif­ter i 2024 vil svare til hele budgettet for uddannelse.

I 2027 vil renterne svare til de samlede udgifter til Forsvaret og politiet.

 ?? ?? Lederen af det republikan­ske parti i Frankrig, Olivier Marleix, er efter praesident Macrons håndtering af dn franske økonomi.
Foto: Julien de Rosa/AFP
Lederen af det republikan­ske parti i Frankrig, Olivier Marleix, er efter praesident Macrons håndtering af dn franske økonomi. Foto: Julien de Rosa/AFP
 ?? ?? Den franske praesident, Emmanuel Macron, er i disse dage på rejse til Fransk Guyana og Brasilien. Foto: Ludovic Mari/AFP
Den franske praesident, Emmanuel Macron, er i disse dage på rejse til Fransk Guyana og Brasilien. Foto: Ludovic Mari/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark