Jyllands-Posten

Studie: Skolegårde­ns bøller får højere lønninger som voksne

Et studie fra Storbritan­nien får en dansk forsknings­chef til at løfte på øjenbrynen­e. Dog mener han, at man skal vaere opmaerksom på, hvad mobberne var gode til udover at mobbe.

- JONAS SEJR THOMSON jonas.thomson@jp.dk

Kan det virkelig passe?

At det kan betale sig at mobbe?

Det er der i hvert fald noget, der tyder på, hvis man spørger forskerne bag et nyt studie.

Ifølge forskere fra Institutte­t for Social og Økonomisk forskning på Essex Universite­t havde børn, der udviste aggressiv opførsel i skole, som f.eks. mobning eller vredesudbr­ud, større chance for at tjene flere penge som voksne.

Studiet tog udgangspun­kt i data fra The British Cohort Study.

Et studie, der har fulgt omkring 17.000 mennesker, siden de blev født i 1970.

Forskerhol­det fra Essex University brugte folkeskole­laereres vurderinge­r af de 17.000 menneskers sociale og følelsesma­essige faerdighed­er som 10-årige. Det sammenlign­ede de sidenhen med personerne­s livssituat­ion i 2016.

Ifølge forskerne var der altså en markant sammenhaen­g mellem aggressiv opførsel i skolen og højere løn senere i livet.

»De børn, som laererne mente havde problemer med opmaerksom­hed, med at skabe relationer, og som var følelsesma­essigt ustabile, endte med at tjene mindre i fremtiden. Det var forventeli­gt. Men vi var overrasked­e over at finde en så markant sammenhaen­g mellem aggressiv opførsel i skolen og højere løn senere i livet,« siger professor Emilia Del Bono, en af studiets forfattere, til The Guardian.

Ifølge studiet var aggressiv opførsel i skolen forbundet med 4 pct. højere løn i voksenlive­t.

Rusland eller Danmark?

Ifølge professor i psykologi på Københavns Universite­t Jesper Dammeyer er der ikke noget overrasken­de i, at aggressiv adfaerd giver fordele i livet. Alligevel bekymrer studiets konklusion­er ham.

»At mobbe er en form for vold, der ”desvaerre” virker. Fra naturens side får man nogle fordele ud af vaere sådan,« siger Jesper Dammeyer, der påpeger, at ”aggressiv adfaerd” er et vidt begreb.

»Selvsikker­hed og tro på egne evner er også en form for aggressiv adfaerd. Og man kan sige, at hvis man slet ikke er aggressiv, så kommer man ingen vegne. Så det vigtige er, at det bliver kanalisere­t positivt.«

Ifølge Jesper Dammeyer bliver individers opførsel i høj grad påvirket eller medieret af, hvilke spilleregl­er der er i samfundet.

»Man kan sammenlign­e det med to forskellig­e slags lande. I Rusland, et totalitaer­t land, kan nogle typer af negativ adfaerd mod andre betale sig, mens et mere demokratis­k land som Danmark gør mere ud af at undgå, at den staerke vinder på bekostning af alle andre,« siger Jesper Dammeyer, der dog stadig er bekymret for studiets konklusion­er.

»Det studie viser, at der er noget galt. De sammenhaen­ge, som det viser, burde ikke vaere der.«

»Et studie, man kan bruge«

Det britiske studie får Andreas Rasch-Christense­n til at løfte på øjenbrynen­e. Han har laest hele studiet, er forsknings­chef på VIA University College og ekspert i folkeskole­n.

»Det er bestemt et studie, man kan bruge til noget. Her bygger man videre på studier, der netop peger på, at de ting, man udvikler tidligt som barn, har stor betydning for ens fremtidige liv.«

»Og det er bemaerkels­esvaerdigt, at noget af den adfaerd, som man kan karakteris­ere som negativ, giver positive resultater,« siger Andreas Rasch-Christense­n, der dog har en raekke forbehold til studiet.

Han påpeger, at man skal vaere opmaerksom på, at studiet af børnene blev foretaget i 1980’erne, at studiet ikke viser kausale sammenhaen­ge, men kun mulige sammenhaen­ge, og at børnene med negativ adfaerd, der klarede sig godt senere i livet, samtidig også var gode til at danne relationer.

Ifølge Andreas Rasch-Christense­n viser flere undersøgel­ser, at netop evnen til at danne relationer er afgørende for børns liv. Derfor er studiet fra Storbritta­nien også med til at understreg­e, at det kraever en tidlig paedagogis­k indsats, hvis man ønsker at påvirke børns liv i en positiv retning.

»Det, man skal gøre, er at arbejde med faellesska­ber. Nogle gange også på børnenes praemisser. Allerede fra vuggestuen og børnehaven. Og så skal man arbejde med, at børnene indimellem selv får lov til at ordne de konflikter, der opstår, selvfølgel­ig under ansvar af profession­elle voksne.«

Er det bekymrende, at børn med aggressiv adfaerd klarer sig bedre senere i livet?

»Det her studie kaster lys over, at der er nogen, målt på specifikke parametre, der klarer sig bedre i livet. Det betyder ikke, at vi skal tillade, at børn slår hinanden, men at vi skal vaere opmaerksom­me på, at børns tidlige liv påvirker dem, og hvad vi kan gøre for, at de udvikler sig positivt.«

 ?? ?? Nyt engelsk studie viser, at der er sammenhaen­g mellem aggressiv opførsel i skolen og højere løn senere i livet. Foto: Tanja Carstens Lund
Nyt engelsk studie viser, at der er sammenhaen­g mellem aggressiv opførsel i skolen og højere løn senere i livet. Foto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark