Jyllands-Posten

Tak til Mette Frederikse­n for selvindsig­ten

-

var en velvalgt formulerin­g, da statsminis­ter Mette Frederikse­n udsendte en opfordring til »os« alle om at bruge den kritiske sans.

Lad os håbe, der også bor en lille selvindsig­t i det ord.

Hun har traditione­lt ikke vaeret stor fan af de klassiske danske medier. Men måske er det tiden, der nu taler til alles dybere forståelse af vaerdien af faktabaser­et journalist­ik.

Det lille »os«

For i en maerkelig video på internette­t var statsminis­teren i denne uge selv blevet offer for falske nyheder, da en opdigtet undertekst var lagt på et gammelt klip fra en folketings­debat.

I den kinesiske undertekst gør hun grin med det geopolitis­k følsomme emne Taiwan, mens hun taler dansk fra talerstole­n. I virkelighe­den talte hun om noget helt andet. Teksten er forkert og fabrikeret. Men hvilken borger i Taiwan uden danskkunds­kaber kan vide det?

»Der er så meget på nettet, der ikke er rigtigt. Jeg vil opfordre os alle til at huske på at vaere kritiske, når vi holder os orienteret. Og bruge de medier, som lever op til deres udgiverans­var.

Også Rusland bruger fake news og påvirkning­skampagner til at destabilis­ere demokratie­r, så vi skal passe på,« lyder statsminis­terens advarsel nu.

Hun har ret. Det vil få uoverskuel­ige konsekvens­er, hvis vores evne til at skelne sandt fra falsk forsvinder i den digitale sump af falske oplysninge­r.

Vi har kun set begyndelse­n på sumpens dyb.

Med udsigten til mere kunstigt indhold vil det blive stadigt svaerere at skelne trovaerdig­t indhold fra opdigtet indhold. Techgigant­er og troldefabr­ikker tager intet ansvar.

Risikoen for et demokratis­k jordskred er til stede.

Der er desvaerre samfundsgr­upper i Danmark, som bevidst boykotter danske medier. Politiske aktører, som dyrker de filterløse sociale medier med kritik af pressen.

Ansvaret er vores, ingen andre tager det for »os«.

Derfor er det godt at se statsminis­teren inkludere sig selv i opsangen, som sagtens kunne have vaeret en opfordring til, at »I« tager jer sammen, men som heldigvis var et »vi«, hvor hun dermed klaedeligt inkluderer sig selv i vendingen.

Da Mette Frederikse­n i

2022 lavede sin egen podcast, var der ellers en anden opsang, som vakte bekymring. Her såede hun, som også er pressens minister, alvorlig tvivl om trovaerdig­heden af danske medier:

»En ny tendens er jo, at man kan stille sig op og sige ting, som er forkerte, uden der sker noget. Helt omkostning­sfrit kan man bare påstå noget om andre mennesker,« sagde hun i sit eget lille ekkokammer og fortsatte: »Det bliver trykt i avisen. Journalist­erne gengiver det. Der er ingen, der ligesom siger, ”hov, er det rigtigt, det du siger” eller ”har du noget at have det i?”«

Noget af en stramning. Danske medier dedikerer store dele af deres redaktione­lle kraefter til research. Journalist­er uddannes i kritisk taenkning, transparen­s i kildevalg og tilstraebt objektivit­et.

Laves der fejl og skrammel? Bestemt.

Men grundlaegg­ende er det danske medielands­kab til at stole på. Der er desvaerre samfundsgr­upper i Danmark, som bevidst boykotter danske medier. Politiske aktører, som dyrker de filterløse sociale medier med kritik af pressen.

Balancerne er skrøbelige. Det er betryggend­e nu at se statsminis­teren skrive sig selv ind i det ansvarlige faellesska­b.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark