Jyllands-Posten

Vi skal passe på vores folkelige kulturarv

- MOGENS JENSEN MF, kulturordf­ører, (S)

I Danmark har vi heldigvis generelt et staerkt og varieret kulturliv. Vi er rige på en stor mangfoldig­hed af kulturudtr­yk og aktivitete­r, som breder sig ud over hele landet. Vi leverer kunst og kulturprod­uktion på et højt niveau, hvilket bl.a. kan aflaeses af den internatio­nale opmaerksom­hed, vi oplever inden for en raekke områder, bl.a. film, billedkuns­t, design, arkitektur og musik.

Det skyldes, at vi har dygtige kunstnere og udøvere, men også at såvel kommuner som stat økonomisk understøtt­er vores kunst-, kultur- og foreningsl­iv over hele landet. Også mange fonde bidrager betragteli­gt til et rigt kulturliv i Danmark. Hvis ikke det var tilfaeldet, ville et lille land som vores med et sprogligt meget begraenset marked og publikum have et langt mindre udbud af kunst og kultur.

Derfor – også selvom der er plads til og behov for udvikling og forbedring­er – er der stor grund til generelt at glaede sig over dansk kulturliv. Det lever og trives godt til gavn og glaede for os alle.

der er et men! Der er en del af vores faelles historiske kulturliv og kulturarv, som ikke er saerligt synlig, ikke trives saerlig godt og desvaerre er i fare for helt at forsvinde.

Jeg taenker her saerligt på det danske cirkus og den danske cirkustrad­ition. Mange af os kan taenke tilbage på gode barndomsmi­nder med duften af savsmuld og popcorn under cirkussets farverige teltdug, uanset hvor i landet vi er

Men – for

vokset op. Nogle børn og familier får stadig den flotte oplevelse, men langt, langt faerre i dag, for dansk cirkus er desvaerre ved at forsvinde.

Det var franskmand­en Jean Lüstre, der i 1799 først slog sig ned i hovedstade­n og begyndte at optraede med cirkus på voldene. I dag, 225 år senere, er det ikoniske cirkustelt stadig for mange taet forbundet med lyse sommerafte­ner og godt humør, gøgl, artisteri og plads til alle. Her kan foraeldre og bedstefora­eldre stadig følges med deres børn og børnebørn – og alle blive underholdt.

For få dage siden

havde Cirkus

Arena landspremi­ere. Men de seneste 10 år har vaeret hårde for cirkusbran­chen. Bl.a. er de to store og historiske cirkusser Benneweis og Dannebrog lukket. Konkurrenc­en om danskernes tid er hård, og det er én af de ting, der har gjort det svaert for cirkus i vor tid, ligesom det også er omkostning­stungt at skulle turnere til gavn for publikum i hele landet.

Men cirkus er en unik og folkelig kulturople­velse, der stadig bør kunne opleves i Danmark, som det har vaeret i 225 år. Og et levende cirkus er ikke mindst grundlaget for, at dygtige artister stadig kan opleves, og at dette unikke fag og håndvaerk i mange afskygning­er holdes i live, som det da bl.a. også er sket med udviklinge­n af nycirkus inden for scenekunst­en.

I Socialdemo­kratiet vil vi derfor arbejde for at understøtt­e den folkelige cirkuskult­ur, så den fortsat kan udvikle sig og glaede danskere i alle aldre landet over.

bakkesange­rindetradi­tionen, som nu stort set er helt vaek. Pavilloner, hvor syngepiger forlystede gaester, kom til København fra Paris i midten af 1800tallet. Gennem årene har der vaeret utallige syngeetabl­issementer i primaert København, men også i andre dele af landet. Dette var folkelig underholdn­ing for både høj og lav i samfundet.

I mange år har Bakkens Hvile på Dyrehavsba­kken vaeret den eneste tilbagevae­rende sangerinde­pavillon i Danmark og for den sags skyld – i verden. Pavillonen blev åbnet i 1877 og har nu snart 150 år på bagen. Den blev dengang åbnet i et telt af Johannes L. Andersen. Siden da har den vaeret et vartegn for bakkesange­rindetradi­tionen og et sted, hvor folk har kunnet samles for at nyde musik og faellesska­b.

Det samme gaelder

Sangerinde­pavillonen er ikke laengere et telt, men derimod i en traeklaedt bygning med bar og billeder af tidens og fortidens syngepiger. Al interiør i tro stil med den oprindelig­e bygning, der i 1983 gik op i flammer. Og som mange har oplevet, sidder man stuvet sammen ved små borde og oplever syngepiger­ne helt taet på.

Bakkens Hvile måttet udvikle sig indholdsma­essigt med tiden, men den udgør i dag stadig en kultur og et univers, som ikke findes andre steder. Alligevel er det uhyre svaert at få økonomien til at løbe rundt. At Bakkens Hvile og traditione­n bag stadig lever, skyldes kun en umanerlig stor indsats fra ejeren af Bakkens Hvile, Dot Wessman, og teamet bag.

Godt nok var Bakkens Hvile den første forretning i sin tid på Dyrehavsba­kken, men den er netop ikke bare en forretning. Den er en del af vores levende folkelige, historiske kulturarv i Danmark. Og det er der god grund til at sikre, at den fortsat kan vaere. Det vil vi i Socialdemo­kratiet arbejde for.

Selvfølgel­ig har

de dele af vores kulturarv, som ikke er så synlige i medierne eller har staerke kommunikat­ionsplatfo­rme, og ofte er det også vores fysiske kulturarv, som løber med opmaerksom­heden og ressourcer­ne.

Cirkus og bakkesange­rinderne er levende mennesker og levende kulturarv af i dag, der holder en 100-årig kultur i live til glaede for os allesammen. Lad os sammen bakke op om dem.

Vi overser let

Cirkus og bakkesange­rinderne er levende mennesker og levende kulturarv af i dag, der holder en 100-årig kultur i live til glaede for os allesammen.

 ?? ?? I Socialdemo­kratiet vil vi arbejde for at understøtt­e den folkelige cirkuskult­ur, så den fortsat kan udvikle sig og glaede danskere i alle aldre landet over, skriver Mogens Jensen. Arkivfoto: Jens Dresling
I Socialdemo­kratiet vil vi arbejde for at understøtt­e den folkelige cirkuskult­ur, så den fortsat kan udvikle sig og glaede danskere i alle aldre landet over, skriver Mogens Jensen. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark