Jyllands-Posten

Israels jagt på UNRWA er urimelig

- Ole Olsen, specialkon­sulent medlem af FN-forbundet, Roskilde

Mens Israel siger, at staten kaemper en eksistenti­el kamp mod Hamas i det besatte Gaza, har det også fundet kraefter til flere andre aktivitete­r. Den ene er at saette yderligere fart på udbygninge­n af de ulovlige bosaettels­er på den besatte Vestbred og Østjerusal­em. Over 1.000 palaestine­nsere er blevet internt fordrevet på den konto siden oktober, og der er det seneste år sat ny rekord i antal nye bosaettere.

En anden aktivitet er et forsøg på at få nedlagt UNRWA, den FNorganisa­tion, som bistår palaestine­nsiske flygtninge, og aktuelt er den vigtigste organisato­r af nødhjaelp i Gaza – i det omfang Israel overhovede­t slipper denne hjaelp ind.

I slutningen af januar henvendte Israel sig til en raekke af UNRWA’s donorer med påstanden om, at 12 lokale UNRWA-ansatte i Gaza (af ca. 13.000) havde spillet en rolle i Hamas’ angreb den 7. oktober.

Det fik knap 20 lande til at suspendere den økonomiske støtte, med Danmark som en haederlig undtagelse. Senere har Israel fulgt op med påstande om, at flere hundrede ansatte i UNRWA har tilknytnin­g til enten Hamas eller Islamisk Jihad. Her er det vaerd at naevne, at Israel årligt er blevet forsynet med personalel­ister for UNRWA-ansatte i Gaza og på Vestbredde­n og aldrig har haft indvending­er – selv om Israel har et godt kendskab til alle palaestine­nsere i kraft af sin omfattende overvågnin­g.

Aktuelt er nogle af UNRWA’s donorer ved at fortryde deres suspension. EU har som stordonor genoptaget sine betalinger, og det samme har Sverige og Canada.

Måske står det efterhånde­n klart, at den israelske kritik af UNRWA handler om, at denne FNorganisa­tions eksistens er en daglig påmindelse til verden om, at Israel aldrig har levet op til en af betingelse­rne for at blive optaget som medlem i FN. Her var det nemlig et krav i FN-beslutning­en fra 1949, at Israel skulle tillade de palaestine­nsiske flygtninge at vende hjem til Israel så snart som praktisk muligt. UNRWA’s opgaver var (og er fortsat) at bistå med hjaelp indtil da. Så hvis Israel ønsker UNRWA nedlagt, bør Israel åbne for hjemvenden eller bidrage til en rettigheds­baseret afslutning på det palaestine­nsiske flygtninge­spørgsmål, som Israel selv er hovedårsag til eksisterer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark