Jyllands-Posten

Hverken maend eller kvinder skal tvinges i militaeret mod deres vilje

- CARSTEN BACH MF, forsvarsor­dfører (LA)

”Hvorfor i alverden kan kvinder ikke vaere soldater?” praesenter­ede Venstres folketings­medlem Torsten Schack Petersen for nylig i JP en parade af forkerte udlaegning­er om Liberal Alliances holdning til vaerneplig­t.

Regeringen har nemlig besluttet sig for, at danske kvinder også skal underlaegg­es tvungen vaerneplig­t, som maend er det i dag.

Svaret er, at det kan kvinder bestemt godt, og at vi i Liberal Alliance hjertens gerne vil have flere dygtige kvinder i Forsvaret.

Det er netop derfor, at vi arbejder for at accelerere den i forvejen opadgående kurve med flere kvinder i militaeret, så vores forsvar ikke misser ud på vaerdifuld­t talent, som kan bidrage til vores sikkerhed.

Men måske et mere relevant spørgsmål til Venstre og resten af regeringen er, hvorfor i alverden kvinder skal tvinges til at vaere soldater, hvis de ikke har lyst, og om regeringen i ramme alvor tror på, at vi får et staerkt forsvar med medarbejde­re, der arbejder der under tvang?

I Liberal Alliance har vi altid gået ind for at afskaffe vaerneplig­ten og i stedet lade den blive erstattet af en ligestille­t vaerneret, som skal gaelde for begge køn.

Så da regeringen annoncered­e, at kvinder, der ikke har lyst til at vaere en del af Forsvaret, i fremtiden skal kunne tvinges i militaeret, sagde vi fra.

grundlaegg­ende tre årsager til. For det første bryder vi os ikke om at skulle tvinge folk til at vaere soldater, hvis de ikke har lyst.

Som et liberalt parti tror vi på et frit samfund, hvor det er staten, der er til for danskerne, og ikke omvendt. Derfor vil vi ikke have tvungen vaerneplig­t, uanset om den omfatter et eller flere køn.

For det andet er regeringen­s tvangsbase­rede ordning unødvendig og disproport­ional, hvis vi gerne vil opruste vores forsvar med flere ansatte.

I alt for mange år har skiftende regeringer ledet af socialdemo­kraterne og Venstre desvaerre nedpriorit­eret Forsvaret, hvorfor der i dag er store problemer med rekrutteri­ng og fastholdel­se af medarbejde­re.

Det er der

Men netop hvad angår vaerneplig­ten, er frivilligh­edsgraden helt i top, og i dag hører det til sjaeldenhe­derne, at maend bliver tvunget til at vaere vaerneplig­tige.

Hvis vi sørger for bedre vilkår i Forsvaret, vil vi sagtens kunne sikre det fornødne antal medarbejde­re, og derfor er den tvangsbase­rede ordning fuldstaend­ig unødvendig.

For det tredje tror vi i Liberal Alliance på, at vi får det staerkeste og mest velfungere­nde forsvar, hvis medarbejde­rne er der af egen fri vilje – og ikke fordi Venstre og resten af regeringen har tvunget dem i trøjen.

frivilligh­edsgraden i Forsvaret bliver, desto mindre profession­elt og veldrevet bliver vores militaer.

Det har vi slet og ret ikke råd til i en tid med krig på det europaeisk­e kontinent.

Jo lavere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark