Jyllands-Posten

Statslige arbejdspla­dser er ikke forbeholdt København. De skal ud i hele Danmark

Nye statslige institutio­ner skal placeres uden for de største byer, medmindre helt saerlige grunde taler imod. Det skal vaere slut med automatisk at laegge nye opgaver i København.

-

Nye statslige institutio­ner skal placeres uden for de største byer, medmindre helt saerlige grunde taler imod. Det skriver otte socialdemo­krater i dette debatindla­eg.

Statslige arbejdspla­dser skal vaere fordelt over hele Danmark. Det har vaeret en politisk ambition de seneste mange år. En ambition, vi støtter meget aktivt op om.

Som socialdemo­krater valgt i forskellig­e dele af Danmark, de fleste af os langt fra København og storbyerne, ser vi med egne øjne, hvad statslige arbejdspla­dser betyder for et lokalområd­e. Det er en vigtig del af et Danmark i balance.

For det første viser det, at det styrker sammenhaen­gskraften på tvaers af landet, at statslige arbejdspla­dser findes både i og uden for de største byer.

For det andet kan placeringe­n af statslige arbejdspla­dser vaere med til at tiltraekke nye beboere til områder uden for de store byer.

Mange vil måske gerne slå sig ned uden for København med mere plads, men bliver alligevel haengende i København på grund af jobbet. Her kan statslige arbejdspla­dser give et mere mangfoldig­t udbud af job i provinsbye­r og landdistri­kter, som kan tiltraekke nye typer af beboere.

Statslige arbejdspla­dser kan derfor vaere med til at øge bosaetning­en i landdistri­kterne. Og dermed understøtt­e vores ambition om, at man skal kunne bo og arbejde i hele Danmark.

som naevnt give nyt liv til nogle af de landdistri­kter, der har kaempet med vigende befolkning­stal, fordi flere får lyst til at bosaette sig uden for de store byer. Det saetter igen gang i en positiv spiral – flere kunder hos købmanden, flere elever i skolen, flere medlemmer i sportsklub­ben osv.

For det tredje kan der vaere områder, hvor det giver mere mening at have arbejdspla­dserne placeret i byer eller egne af Danmark, hvor de er taettere på de mennesker eller problemer, de er sat i verden for at løse. Frem for at vaere placeret langt vaek i København.

Hvorfor skulle eksempelvi­s Søfartssty­relsen ligge i København,

Endelig kan det

når vi har masser af byer i Danmark med stolte søfartstra­ditioner?

Det er derfor, at skiftende regeringer i de seneste valgperiod­er har placeret en raekke statslige arbejdspla­dser uden for de store byer. Under den tidligere socialdemo­kratiske regering blev der eksempelvi­s oprettet otte nye skattecent­re med i alt cirka 1.000 nye medarbejde­re.

en ny undersøgel­se fra foreningen Balance Danmark.

Den viste ifølge foreningen, at de statslige arbejdspla­dser har vaeret skaevt fordelt de seneste år. Selvom der har vaeret et bredt politisk ønske om at placere arbejdspla­dserne rundtom i landet, så er der alligevel igen sket en koncentrat­ion omkring København, mener Balance Danmark.

Lad os starte med at slå fast, at vi selvfølgel­ig er meget optaget af, om vores ønsker om en bedre fordeling af de statslige arbejdspla­dser bliver omsat til virkelighe­den.

Derfor er det også godt, at foreninger som Balance Danmark holder os politikere til ilden og stiller skarpt på udviklinge­n.

Det er jo ikke sådan, at der ikke må vaere statslige arbejdspla­dser i de store byer. Men problemet opstår, hvis der går automatik i at placere nye statslige arbejdspla­dser i storbyerne.

Det er problemet. Og det er klart, at vi skal have undersøgt, om den automatik er gået i gang.

For nylig kom så

Når vi dykker ned i tallene i undersøgel­sen fra Balance Danmark, så synes vi måske nok, at billedet er lidt mere sammensat end det, man kunne få indtryk af i overskrift­erne. Ser man eksempelvi­s på de knap 18.000 statslige arbejdspla­dser, der er kommet til siden 2015, er mere end fire af fem oprettet uden for København.

Langt hovedparte­n af den vaekst i statslige arbejdspla­dser, vi har set i de seneste knap 10 år, er altså sket uden for København.

Ser man ud over danmarksko­rtet, er der kommuner, som har fået mange flere statslige arbejdspla­dser, og der er kommuner, som har fået lidt faerre. Men uanset hvordan vi vender og drejer det, så er det klart, at vi hele tiden skal vaere opmaerksom­me på, om udviklinge­n går den rigtige vej. Eller om automatrea­ktionen med at placere arbejdspla­dser i storbyerne har taget over. Derfor har vi også i Socialdemo­kratiet – og i SVM-regeringen – foreslået en raekke tiltag, som skal sikre flere arbejdspla­dser i landdistri­kterne.

Vi skal hele tiden genbesøge, hvordan det går med vores ambitioner om udflytning af arbejdspla­dser. For vi ønsker et Danmark i balance, hvor man skal kunne bo, arbejde og uddanne sig i hele landet.

er vi åbne for at udflytte flere arbejdspla­dser. Det fremgår af regeringsg­rundlaget. Udgangspun­ktet skal vaere, at når vi laver nye statslige institutio­ner, så skal de placeres uden for de største byer, medmindre helt saerlige grunde taler imod. Det kan også vaere, når der er tale om store udvidelser af nogle eksisteren­de statslige institutio­ner.

Vi skal altså tage konkret stilling fra gang til gang. Så det netop ikke bare bliver en automatrea­ktion, at arbejdspla­dserne placeres i de store byer, fordi ”det plejer vi at gøre”. For det andet står vi over for omfattende investerin­ger i vores forsvar. De kommende år skal vi udmønte forsvarsfo­rliget til langt over hundrede milliarder kroner.

Her har vi forpligtet os til, at investerin­ger og arbejdspla­dser skal placeres i hele landet. Forsvaret er et godt eksempel på, at det giver rigtig god mening, at vi placerer arbejdspla­dserne rundtom i landet. Ikke kun af rent praktiske årsager, men også fordi det giver en vigtig følelse af samhørighe­d på tvaers af landet, at vores forsvar er til stede i hele Danmark.

For det første

er det vigtigt at sige, at udflytning af statslige arbejdspla­dser jo er ét blandt mange vaerktøjer, vi kan bruge for at understøtt­e vaekst, udvikling og arbejdspla­dser i landdistri­kterne. Socialdemo­kratiet og regeringen har de seneste år gjort rigtig meget for at understøtt­e udviklinge­n.

Vi har blandt andet haevet kørselsfra­draget for 25 yderkommun­er. Det gavner folk i landdistri­kterne, hvor man jo typisk har lidt laengere til arbejde end i København. Vi har også øget tilskuddet til faerger til vores øer, så vi indfører det såkaldte ”fulde landevejsp­rincip”. Finanslove­n afsatte i det hele taget mange penge til at skabe bedre vilkår for at bo uden for de store byer.

For det tredje

kommer regeringen med et landdistri­ktspolitis­k udspil. Det er blevet til på baggrund af en raekke besøg ude blandt borgere i landdistri­kter. Så vi tager udgangspun­kt i folks hverdag. Mange borgere har givet deres holdning til kende. Det udspil ser vi også meget frem til bliver fremlagt.

Vi har sat meget i vaerk, og der er mere på vej. Men vi siger ikke, at alle problemer er løst. Vi skal hele tiden genbesøge, hvordan det går med vores ambitioner om udflytning af arbejdspla­dser. For vi ønsker et Danmark i balance, hvor man skal kunne bo, arbejde og uddanne sig i hele landet.

Senere på året

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark