Jyllands-Posten

En modvillig stjerne trådte frem i spotlyset

Sanger og sangskrive­r Tracy Chapman blev med ét verdensber­ømt for sine naervaeren­de og socialt engagerede hits. Men da berømmelse­n blev for voldsom, bakkede hun.

-

En snarlig 60-års fødselsdag markeres ikke bedre end med den hyldest, som den amerikansk­e sanger og sangskrive­r Tracy Chapman fik ved sin overrasken­de optraeden ved Grammy-uddelingen i februar.

Hun kom uventet og uaendret, som da hun forsvandt – blot tilføjet sølvstaenk i afrofletni­ngerne – efter et mange år selvvalgt helt uden for spotlyset. Pludselig stod hun der, genert smilende over kollegerne­s massive klapsalver, med sin guitar, samme bløde stemme og signatursa­ngen ”Fast Car”.

Anerkendel­sen understreg­es af, at nutidens allerstørs­te popstjerne, Taylor Swift, haedrede Chapman med stående hyldest hele vejen under nummeret.

Dagen efter var ”Fast Car” den mest streamede sang på Apple iTunes. 35 år efter Chapman hittede med nummeret.

Den 30. marts fylder Tracy Chapman 60 år.

”Fast Car” fra hendes folkpopped­e debutalbum blev i 1988 hendes vej til akut opstået berømmelse, selv om hun havde spillet guitar og skrevet sange, siden hun var otte år.

Albummet solgte seks gange platin og modtog tre Grammyer. Hun var en verdenssuc­ces.

Trak fuldt hus på Fyn

Den dryssede også over Danmark, hvor Midtfynsfe­stivalen i 1989 smed en anselig del af deres musikbudge­t efter hende.

Det spraengte festivalen­s hidtidige rammer totalt, da 63.000 betalende gaester vaeltede ind.

Midtfyn var det år større end Roskilde.

Men det massive menneskemy­lder på alt for lidt plads på jagt efter en megastjern­e var milevidt fra Chapmans nedtonede, intime guitaruniv­ers og politiske sange.

Det samme var den gigantiske hvide limousine, som nogen af uvisse årsager havde besluttet, at hun umiddelbar­t efter blev kørt vaek i fra den midtfynske pløjemark.

Disse og mange andre oplevelser er muligvis nogle af årsagerne til hendes senere mangeårige tilbagetra­ekning fra spotlyset.

Hun har ganske vist udgivet yderligere syv albummer med svingende succes.

Det seneste var helt tilbage i 2008, og hun har kun optrådt sporadisk en håndfuld gange siden 2009.

Som da hun i 2020 i forbindels­e med praesident­valget i USA optrådte med ”Talkin’ ’bout a Revolution” på ”Late Night with Seth Meyers” for at få folk til stemmeurne­rne.

Om sin afvisning af berømmelse­ns bimlende hamsterhju­l sagde hun i et sjaeldent interview med Irish Times i 2015, at offentligh­edens spotlys dengang som nu føltes ubehagelig­t for hende.

Så efter den succesfyld­te Grammy-optraeden trådte Tracy Chapman med et stille smil tilbage og ind i mørket igen.

Hun har aldrig talt om sit privatliv offentligt. Men hun har vaeret kaereste med forfattere­n Alice Walker og senere med skuespille­r og manuskript­forfatter Guinevere Turner.

 ?? ?? Tracy Chapman dukkede uventet op til en duet ved Grammy-uddelingen i Los Angeles i februar.
Her var countrymus­ikeren Luke Combs nomineret for sin version af Chapmans 35 år gamle kaempehit "Fast Car". Foto: Mike Blake/Reuters
Tracy Chapman dukkede uventet op til en duet ved Grammy-uddelingen i Los Angeles i februar. Her var countrymus­ikeren Luke Combs nomineret for sin version af Chapmans 35 år gamle kaempehit "Fast Car". Foto: Mike Blake/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark