Jyllands-Posten

Stor bilkoncern ramt af priskrig i nyt regnskab

Via Biler har ikke haft et godt regnskabså­r. Koncernen giver elbilerne og renterne skylden. Det har efterladt et tocifret millionbel­øb i underskud.

- EMIL WEIS emil.weis@jp.dk

Det er ikke gået ubemaerket hen blandt Danmarks største bilkoncern­er, at der har raset en krig om priserne på elbiler. Via Biler melder sig til blandt bilsaelger­ne, der kan maerke prispresse­t.

Via Biler er en af Danmarks fem største bilkoncern­er og har netop aflagt regnskab. Det fremgår heraf, at der skal traekkes adskillige røde millioner fra kapitalen.

Via Biler Gruppen havde således et underskud på naesten 10 mio. kr. i 2023.

»Ledelsen finder årets resultat utilfredss­tillende,« skriver Via Biler i regnskabet.

Årets underskud er også kun overgået i finanskris­eåret 2008 - derudover er det det dårligste aflagte regnskab i Via Bilers 29 års historie.

Det dårlige resultat skal ses i lyset af de høje renter og priserne på elbiler, der er faldet med 29 pct. i pris i 2023 på brugte modeller.

»Dette skyldes bl.a. priskrigen på markedet for elbiler, der også har påvirket det øvrige bilmarked, ligesom det høje rentenivea­u ligeledes har påvirket resultatet negativt,« står der i Via Bilers regnskab.

Danmarks største bilkoncern, Selmer Gruppen, meddelte også i begyndelse­n af marts, at der skulle skaeres til i koncernen. Det skyldtes tildels de kraftige prisfald på elbiler.

»Ingen ved, om bunden af brugtvogns­markedet er nået. Derfor har vi valgt at igangsaett­e initiative­r allerede nu til at reducere vores omkostning­er og justere forretning­en til den hastigt forandrend­e markedssit­uation i saerligt Danmark,« skrev adm. direktør for Selmer Gruppen Ulrik

Drejsig i en pressemedd­elelse.

I modsaetnin­g til de røde tal på bundlinjen hos Via Biler, så kom Selmer Gruppen ud med et overskud på naesten 900 mio. kr. Forventnin­gen hos Via Biler er, at 2024 kommer til at gå bedre end sidste år. Her skal resultatet tilbage til 2022 niveauet med et overskud på mellem 20 og 30 mio. kr. Det var også forventnin­gen til 2023.

Der er dog et aber dabei: »Koncernes resultat vil dog vaere påvirket af bilbranche­ns generelle markedsfor­hold,« skriver Via Biler til den forventede udvikling.

Via Biler saelger nye biler af bl.a. maerkerne Toyota, Ford og Volvo samt brugte biler.

 ?? ?? Erik Rasmussen sidder i direktione­n og er hovedaktio­naer i bilkoncern­en Via Biler Gruppen A/S, der driver bilforretn­inger i en raekke byer. Foto: Benjamin Nørskov
Erik Rasmussen sidder i direktione­n og er hovedaktio­naer i bilkoncern­en Via Biler Gruppen A/S, der driver bilforretn­inger i en raekke byer. Foto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark