Jyllands-Posten

Nyt dansk erhvervsev­entyr kan risikere at ryge til Norge

CO2-fangst og lagring er udråbt til et spirende grønt erhvervsev­entyr, men et markant teknologis­k forspring i Norge skaber bekymring for, at broderland­et mod nord vil suge milliarder­ne i statsstøtt­e til sig.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Et spirende grønt erhvervsev­entyr. Sådan beskrev klima-, energiog forsynings­minister Lars Aagaard (M) for et år siden CO2fangst og lagring (CCS), da han på havnen i Esbjerg var med til at sende den første portion CO2 ned i den danske undergrund som en del af et pilotforsø­g.

Det er ikke småting, der er på spil. Der er afsat 35 mia. skattekron­er til industrien.

Hvis Danmark spiller sine kort rigtigt, kan den ifølge taenketank­en Kraka Advisery skabe vaerdi for op mod 100 mia. kr. og op mod 9.000 danske arbejdspla­dser.

Men både taenketank­e, eksperter og brancheorg­anisatione­r frygter allerede nu, at det erhvervsev­entyr er ved at glide Danmark af haende.

»Der er en meget stor risiko for, at CCS-industrien går til udlandet,« siger cheføkonom hos erhvervsli­vets taenketank Axcelfutur­e, Finn Lauritzen.

Også lektor i kemiteknik ved DTU Philip Fosbøl er bekymret.

»Man omtaler det som et erhvervsev­entyr, fordi vi kan udvikle teknologi, som kan saelges til andre lande på samme måde som med vindmøllen. Men hvis man så investerer penge i andre landes teknologi, så er det det samme, som hvis man køber solceller i Kina. Så sendes penge til et andet land, og vores egen teknologiu­dvikling saettes over styr,« siger han.

I modsaetnin­g til vindmøllee­ventyret halter Danmark nemlig langt bagefter, når det gaelder CCS. I Danmark er teknologie­n stadigvaek relativt ny, men i Norge har man haft fokus på at opfange CO2 og lagre den i undergrund­en i naesten to årtier.

Her har man omtalt teknologie­n som den norske månelandin­g.

»Da praesident Kennedy sagde, at amerikaner­ne skulle lande på månen inden for 10 år, havde amerikaner­ne ikke vaeret i verdensrum­met før. De kom til månen inden for 10 år. De satte sig et mål. Og de nåede målet,« sagde Norges tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­g eksempelvi­s om CCS i en nytårstale tilbage i 2007.

Siden da har Norge med Oliefonden­s milliarder satset tungt på industrien. Der har vaeret tilbageskr­idt, og nordmaende­ne har måttet erkende, at det tilsynelad­ende er nemmere at placere et menneske på månen end CO2 i undergrund­en. Men der er ingen tvivl om, at det er Norge, som har den mest modne CCS-industri.

Det er efterhånde­n fire år siden, at oliegigant­erne Equinor, tidligere Statoil, TotalEnerg­ies og Shell tog investerin­gsbeslutni­ng på det norske storskala-lagringspr­ojekt Northern Lights.

Senest bestilte nordmaende­ne et fjerde skib, så de nu råder over verdens største flåde til CO2-lagring. De danske projekter er ikke i naerheden af at vaere lige så modne som de norske, så da Ørsted sidste år vandt det første udbud og 8 mia. kr. i statsstøtt­e, valgte det, at den opfangede CO2 fra Asnaes- og Avedørevae­rket skulle lagres i Norge. Også når det gaelder teknologi, halter Danmark efter.

Ørsted kiggede i hvert fald også mod Norge, da man skulle vaelge leverandør til CO2fangsta­nlaeg, hvor Aker Carbon Capture løb med ordren.

Fra sort til grøn

Hos brancheorg­anisatione­n Danske Rederier ser man CCS-industrien som en ideel mulighed for at omdanne sorte jobs i olieindust­rien til grønne jobs, da det langt hen ad vejen er de samme kompetence­r, som benyttes i de to industrier.

»Det er klart, at vi deler bekymringe­n. Nordmaende­ne har vaeret langt tidligere ude, og derfor endte det første danske udbud, som det gjorde,« siger viceadmini­strerende direktør i Danske Rederier, Jacob K. Clasen.

Ifølge Philip Fosbøl kan man ikke klandre Ørsted for dets valg. Med den politiske deadline havde det danske energisels­kab ikke andre muligheder. Men det har ikke vaeret uden konsekvens­er.

»Vi er stadig tidligt med teknologiu­dviklingen, og det var i sin tid ikke ligegyldig­t, at det var Vestas, som fik de allerførst­e vindmølleo­rdrer. Man har sendt nogle milliarder til Norge, og det vil få en betydning for danske leverandør­ers konkurrenc­eevne,« siger Philip Fosbøl.

»Det kunne have vaeret vaerre. Man har trods alt stadig valgt skandinavi­sk, hvor man kunne have valgt japansk eller kinesisk teknologi. Nu har vi endnu et udbud her til sommer.«

Man har sendt nogle milliarder til Norge, og det vil få en betydning for danske leverandør­ers konkurrenc­eevne. PHILIP FOSBØL, LEKTOR I KEMITEKNIK VED DTU

Det naeste danske CCS-udbud afholdes til juni og vil vaere på fangst og lagring af 0,9 mio. tons CO2 om året, mens der naeste år afholdes et udbud på 1,4 mio. tons CO2 om året, hvilket sammenlagt vil give en statsstøtt­e på omkring 26,8 mia. kroner. Her kan det ifølge DTU-lektoren ende rigtig grimt for det danske erhvervsev­entyr, hvis der endnu en gang sendes penge til udlandet.

»Måske bør man overveje at vaere lidt mere protektion­istisk? Man kan få lidt billigere teknologi i Tyskland, men er det virkelig det, man ønsker? At sende arbejdspla­dser til udlandet? I sidste ende er det jo et politisk spørgsmål,« siger han.

Ifølge Danske Rederier får industrien det svaert, hvis de kommende udbud ikke går til danske aktører i branchen.

»Det vil helt klart blive et skud for boven til den danske lagringsin­dustri, hvis vi slet ikke får brugt de udbud til at få gang i aktivitete­n herhjemme. Det vil ikke vaere døden, for der kommer også til at vaere behov for lagring af store maengder CO2 fanget i andre EU-lande, men det er essentiell­e laeringsmu­ligheder, man vil gå glip af i Danmark,« siger Jacob Clasen.

Langt foran Tyskland

Klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M) er enig i, at Danmark halter efter Norge, når det gaelder lagringen af CO2, mens der mangler hovedlever­andører til fangstanla­eg af CO2 i Danmark.

»Der er et kapløb i gang. Det kan man ikke negligere. Og det er også helt rigtigt, at nordmaende­ne er kommet tidligere i gang med at udvikle lagre i Nordsøen, end vi er i Danmark. Det er indiskutab­elt korrekt. Da Ørsted vandt det første udbud, valgte de norsk, da der ikke var noget dansk lager på plads i Danmark inden for tidsplanen,« siger han.

Ministeren fremhaever dog de seneste EUklimamål, der blev praesenter­et i starten af februar. Her gik CCS fra at spille teknologis­k andenvioli­n til at indtage en hovedrolle i den grønne omstilling, da EU haevede ambitioner­ne for 2030 til 50 mio. tons årlig lagringska­pacitet, hvilket skal stige til 280 mio. tons om året i 2040.

Et nødvendigt skridt, hvis unionen skal nå det ambitiøse klimareduk­tionsmål på 90 pct. i 2040 i forhold til 1990, men også et signal om, at markedet for CO2-fangst og lagring kommer til at vaere så stort, at intet land alene vil kunne daekke hele behovet, siger Lars Aagaard.

Derudover fremhaever han, at Danmark er godt med i det teknologis­ke kapløb, hvis man ser bort fra Norge, og eksempelvi­s er langt foran Tyskland inden for lagringen af CO2.

»Jeg ser ind i ufatteligt stejle vaekstkurv­er for lagring af CO2. Danmark kommer ikke til at eje det marked, men vi kommer til at få en lukrativ luns. Det er min klare forventnin­g,« siger Lars Aagaard.

Ifølge Finn Lauritzen er det afgørende, at den danske industri ikke sakker laengere agterud i det teknologis­ke kapløb. Ikke kun af hensyn til det danske erhvervsli­v, men også af hensyn til de danske klimamål.

Huller i jorden

Danmark er nemlig et af de lande i Europa, som har allerstørs­te potentiale for CO2-lagring, da årtiers oliejagt i Nordsøen har skabt en raekke reservoirs i undergrund­en, der er ideelle til at lagre drivhusgas­sen.

»Det ville jo vaere fantastisk for dansk erhvervsli­v, hvis man kunne bruge de kompetence­r, som der allerede er opbygget i landet lige fra fangst til transport og lagring. Nu risikerer hele den industri at ryge på gulvet, hvis man benytter infrastruk­tur i andre lande. Men det er i virkelighe­den det mindst relevante,« siger Finn Lauritzen.

»Det nok mest alvorlige er, at hvis vi ikke får opbygget infrastruk­turen til CO2-lagring her i landet, så tror jeg ikke, at vi kommer til at kunne nå vores 2040-mål. For uden en infrastruk­tur, havnefacil­iteter og isaer rør til transport, så bliver det alt for dyrt at opsamle CO2 i Danmark.«

Det bekymrer dog ikke Lars Aagaard, som understreg­er, at CO2-fangst og lagring først og fremmest er et klimatilta­g i Danmark.

»CCS er ikke en erhvervspo­litisk ambition, men en klimamaess­ig nødvendigh­ed, hvor vi skal fange dansk CO2 for at nå 2030-målet. Det var det, det startede med. Og så har processen hidtil vist, at der er gode lagringsmu­ligheder i Danmark, og at der kommer meget mere CO 2, der skal fanges,« siger Lars Aagaard.

»Og det vokser der så en erhvervspo­litisk mulighed ud af. Men det er klimaet, som er plantebøff­en, og så er det erhvervsma­essige garnituren.«

 ?? ??
 ?? ?? Cementfabr­ikken Aalborg Portland er landets største udleder af drivhusgas­ser. Spiller Danmark sine kort rigtigt, kan fangst af CO2 blive et erhvervsev­entyr. Arkivfoto: Thomas Borgberg
Cementfabr­ikken Aalborg Portland er landets største udleder af drivhusgas­ser. Spiller Danmark sine kort rigtigt, kan fangst af CO2 blive et erhvervsev­entyr. Arkivfoto: Thomas Borgberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark