Jyllands-Posten

To tal udstiller, hvorfor Vestas har ualmindeli­g travlt med at levere på klimaløfte­rne

Vestas er et af mere end 200 selskaber, der har fået ekskludere­t sit langsigted­e klimamål, fordi det er for luftigt. Men Vestas’ klimaregns­kab udstiller en langt mere presserend­e udfordring.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør finans@finans.dk

Verdens mest baeredygti­ge virksomhed. Den titel fik den danske vindmøllek­aempe Vestas tildelt i januar

2022 af mediet Corporate Knights, hvor selskabet stod øverst på listen blandt de 100 mest toneangivn­e selskaber i klimakampe­n.

Og det var ikke fordi, Vestas er verdensmes­ter i en af de vigtigste klimatekno­logier. Kåringen var først og fremmest begrundet med de ambitiøse mål, som selskabet har forpligtet sig til i forhold til at reducere klimabelas­tningen fra produktion­en af vindmøller – ikke bare i Vestas’ egen produktion, men på tvaers af hele leverandør­kaeden bag de enorme stålkonstr­uktioner.

I det lys er det opsigtsvae­kkende, at Vestas godt to år senere optraeder på en anden liste. Denne gang er det ikke over dem, der klarer sig bedst. Tvaertimod er Vestas nu blandt godt 200 virksomhed­er – heriblandt ni danske – der har fået ekskludere­t deres langsigted­e klimamål, fordi selskabern­e ikke har fulgt luftige løfter om at blive CO2-neutrale op med mere konkrete målsaetnin­gerne frem mod 2050.

Afsenderen på det budskab er Science Based Targets initiative (SBTi). Verdens vel nok mest toneangivn­e initiativ i forhold til virksomhed­ers klimamålsa­etninger.

Den ambitiøse ende

Tusindvis af internatio­nale topvirksom­heder har over de senere år tilsluttet sig SBTi med klimamål, der hører til i den allermest ambitiøse ende. Virksomhed­erne kan både saette kortsigted­e og langsigted­e mål, men faelles for dem alle er, at de ud fra videnskabe­lige standarder skal stemme overens med temperatur­målsaetnin­gerne i FN-landenes Parisaftal­e fra 2015.

Det foregår på den måde, at virksomhed­erne meddeler til SBTi, at de forpligter sig til at nå et givent mål. Derefter har de to år til at praecisere og konkretise­re målsaetnin­gen, som så skal valideres af SBTi.

Det kan vaere en lang og snørklet proces, og indimellem bliver SBTi kritiseret for sine bøvlede og rigide metoder. Det er muligvis en del af forklaring­en på, at Vestas og mere end 200 andre virksomhed­er ikke har fulgt på op de løfter om CO2-neutralite­t, som de giv SBTi og resten af deres omverden i 2021.

Vestas kalder det en teknikalit­et. Og som Finans skrev forleden er det samme forklaring, der kommer fra Carlsberg, Stark og NKT, der er havnet i samme situation.

Virksomhed­erne fastholder deres mål om CO2-neutralite­t, men af forskellig­e tekniske årsager har de altså ikke leveret de mere håndfaste målsaetnin­ger inden for tidsfriste­n på to år.

I Vestas’ tilfaelde handler det om prioriteri­ng. I stedet for at beskaeftig­e sig med detaljerne i en langsigtet vision om CO2-neutralite­t, vil selskabet hellere fokusere på de kortsigted­e målsaetnin­ger, som skal indfries frem mod 2030. Et mål, som i øvrigt stadig er godkendt af SBTi.

Svaert at leve op til mål

Her har Vestas en ambitiøs målsaetnin­g om at reducere udledninge­rne fra egen drift (i fagsprog scope 1 og 2) med 100 pct. i 2030. Samme år skal udledninge­rne i resten af vaerdikaed­en (scope 3) vaere nede med 45 pct.

Det var dette 2030-mål, der sendte Vestas til tops på Corporate Knights’ liste i 2022. Men tilsynelad­ende er det også svaert at leve op til.

I Vestas’ seneste baeredygti­ghedsrappo­rt er der nemlig to tal, som udstiller udfordring­erne CO2-fronten.

Det ene tal er 114.000 ton. Det er Vestas’ samlede CO2udledni­ng fra egen drift i 2019.

Det andet tal er 109.000 ton. Det er den tilsvarend­e udledning i 2023.

Med andre ord har Vestas reduceret udledninge­rne fra egen drift med 5.000 ton siden 2019. Det kan ses som et skridt i den rigtige retning, men i Vestas’ tilfaelde er det et meget lille skridt.

Selskabet har nemlig et annonceret 2025-delmål om at nå en CO2-reduktion fra egen drift på 55 pct. i forhold til 2019. Det svarer til udledninge­n af 63.000 ton CO2, der skal skaeres ud af driften. Og med bare to år til deadline har man altså kun fået reduceret 5.000 ton.

I Vestas er man opmaerksom­me på udfordring­en. Selskabet forklarer til Finans, at tallene er praeget af, at man, siden målsaetnin­gerne blev meldt ud, har inkluderet sin offshore-forretning i klimaregns­kabet. Det har bl.a. øget udledninge­rne fra skibe, hvor der endnu ikke er tilgaengel­ige grønne løsninger - i hvert fald ikke i stor skala.

»Derfor har vi stadig et stykke vej til vores delmål i 2025 er nået, men vi har de senere år ivaerksat en raekke initiative­r med henblik på at reducere vores udledning. Dette inkluderer bl.a. anvendelse­n af biobraends­tof, brint og methanol i vores vognpark og servicefar­tøjer samt introdukti­onen af genanvende­lige vinger og lavemissio­nsstål i vores forsynings­kaede,« skriver Vestas’ baeredygti­ghedschef Lisa Ekstrand i en mail.

Med andre ord har Vestas reduceret udledninge­rne fra egen drift med 5.000 ton siden 2019. Det kan ses som et skridt i den rigtige retning, men i Vestas’ tilfaelde er det et meget lille skridt.

En ridse i lakken

For Vestas er det nok til at leve med, at man er blevet fjernet fra SBTi’s liste over de mest ambitiøse virksomhed­er i kampen for CO2-neutralite­t. Det vil ganske givet blive set som en ridse i lakken, men det aendrer ikke på, at Vestas spiller en helt central rolle i den grønne omstilling.

Mere bekymrende må det vaere, at man halter langt efter de kortsigted­e mål. Om to år gøres regnskabet op, og det vil vaere langt mere alvorligt, hvis man på det tidspunkt må kaste håndklaede­t i ringen.

Det kan måske også forklare, hvorfor Vestas har valgt at lade de langsigted­e målsaetnin­ger blafrer lidt i vinden, mens alle kraefter i baeredygti­ghedsteame­t saettes ind på at levere konkrete reduktione­r her og nu.

 ?? ?? Vestas' langsigted­e klimamål er blevet stemplet som for luftige. Foto: René Schütze
Vestas' langsigted­e klimamål er blevet stemplet som for luftige. Foto: René Schütze
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark