Jyllands-Posten

Faerre banker kan have styrket konkurrenc­en

55 pct. af bankerne er forsvundet siden 2006, viser en opgørelse fra Mybanker. Det har skabt større banker, som kan give mere konkurrenc­e.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Der er lige så mange store banker i dag som for knap 20 år siden, selv om mere end hver anden bank er forsvundet fra landkortet i den periode.

Det viser en opgørelse fra Mybanker, som har undersøgt udviklinge­n i antallet af banker siden 2006.

95 banker er forsvundet, så der nu er 72 tilbage. Det er et fald på 55 pct. Men hvor der i 2006 var fem store banker, er der i dag otte. Det er banker, som Finanstils­ynet kalder gruppe 1-banker eller sifibanker, og som er så store, at samfundet ikke kan tåle, at de krakker.

I kategorien lige under de allerstørs­te har der vaeret et fald fra ni til syv. Det er banker med en arbejdende kapital på mindst 15 mia. kr.

Det betyder, at antallet af store banker har vaeret intakt i en periode, som samlet set godt og vel har taget livet af hver anden bank. Det er ifølge Mybanker godt nyt i forhold til konkurrenc­en.

»Man er som bankkunde godt tjent med en bank af en vis størrelse, for bankdrift er kendetegne­t ved stordrifts­fordele. Så der kan saettes bedre priser, når man har en vis volumen. Det muliggør også en mere profession­el rådgivning,« siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker.

Ifølge ham har udviklinge­n mod stadig faerre banker derfor ikke haft den konsekvens, at kunderne har fået dårligere forhold.

»Det er ikke, fordi bankerne er lukket. De er blevet opslugt af en større bank, som har større muskler,« siger Jens Hjarsbech.

Dertil kommer et mindre antal, som blev afviklet som følge af finanskris­en, der for alvor kom til Danmark med krakket i Roskilde Bank i 2008.

De små sluges

En ting er kunderne. Noget andet lokalsamfu­ndene. De risikerer at blive ramt, når lokalt forankrede banker lukker, påpeger Mybanker.

Nationalba­nken måler løbende de fem største bankers samlede markedsand­el. Der har vaeret aendringer år for år, men overordnet set har den ligget relativt stabilt siden 2014.

De mindre banker er derfor i høj grad blevet opslugt af andre banker end de største.

Gruppen af de mindste banker med en arbejdende kapital under 1 mia. kr. er faldet med 84 pct. siden 2006. I gruppen med de naestminds­te udgør faldet 69 pct. Det er banker med 1 til 15 mia. kr. i arbejdende kapital.

Den udvikling er markant anderledes end i de to grupper med de største banker, som samlet set ikke er gået tilbage.

Blandt de mindste banker skete det største fald fra 2006 til 2011 – altså op til og efter finanskris­en. I gruppen af lidt større, men stadig små banker skete tilbagegan­gen hovedsagel­igt efter finanskris­en fra 2010 til 2017. Det påpeger Mybanker, som ikke har nogen forklaring på, hvorfor der er den tidsforsky­dning.

I 2023 gik Arbejderne­s Landsbank og Vestjysk Bank fra gruppe 2 til gruppe 1. Det samme gjorde Saxo Bank i år.

En anden udvikling er, at der saerligt siden 2015 er kommet en del flere filialer af udenlandsk­e banker.

»Der er kommet investerin­gsbanker og forbrugerb­anker som Santander. Men de fleste af de udenlandsk­e er ikke traditione­lle banker, hvor man kan have sin daglige økonomi,« siger Jens Hjarsbech.

Det kraftige fald i antallet af banker er blevet overgået af faldet i filialer. 65 pct. af dem er forsvundet fra 2006 til 2022, som er det seneste år, der er offentligg­jort tal for.

Det skyldes dels sammenlaeg­ningen af banker, som nogle steder har betydet, at den nye fusionsban­k har haft dobbeltfil­ialer. Men der er også andre årsager bag udviklinge­n såsom stigende digitalise­ring, effektivis­ering, udfordring­er med rekrutteri­ng og en aendret kundeadfae­rd, påpeger Mybanker.

Konkurrenc­en halter

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen undersøgte i 2022 konkurrenc­en på bankmarked­et for privatkund­er. Selv om sammenlaeg­ningen af de mindre banker ifølge Mybanker kan have vaeret godt for kunderne, påpeger styrelsen, at det generelt set halter med konkurrenc­en.

»Der er, de senere år, udarbejdet en raekke analyser, som peger på konkurrenc­eudfordrin­ger på flere af de tilstødend­e finansiell­e markeder, herunder markedet for realkredit, pension, investerin­gsforening­er og betalinger,« konstatere­de styrelsen i rapporten.

Samtidig vurderede styrelsen, at bankernes egenkapita­lforrentni­ng siden 2015 havde vaeret »nogle procentpoi­nt højere end et anslået normalafka­st«.

»Forrentnin­gen har dog vaeret lavere end i årene op til finanskris­en. I perioden under finanskris­en og under genopretni­ngen havde danske banker omvendt en meget lav egenkapita­lforrentni­ng,« hed det i rapporten.

Bankernes interesseo­rganisatio­n Finans Danmark har ikke ønsket at stille op til et interview.

De fleste af de udenlandsk­e er ikke traditione­lle banker, hvor man kan have sin daglige økonomi. JENS HJARSBECH, CHEFØKONOM I MYBANKER

 ?? ?? En raekke banker lukkede efter finanskris­en, der for alvor kom til Danmark med krakket i Roskilde Bank i 2008. Arkivfoto: Valdemar Jürgensen
En raekke banker lukkede efter finanskris­en, der for alvor kom til Danmark med krakket i Roskilde Bank i 2008. Arkivfoto: Valdemar Jürgensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark