Jyllands-Posten

En cheføkonom håber, at vi aldrig kommer til at opleve negative renter igen

Danmark var det første land i verden, hvor centralban­ken igennem en laengere periode kørte med negative renter. Siden fulgte flere andre lande, men nu er tiden med negative renter ovre.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

En epoke i den pengepolit­iske historie er ovre. Den sluttede i de tidlige morgentime­r dansk tid tirsdag den 19. marts, da Bank of Japan som den sidste centralban­k i verden sendte sin ledende rente vaek fra det negative territoriu­m.

For Bank of Japan blev endestatio­nen for de negative renter nået, efter at centralban­ken i det asiatiske land havde kørt med en styringsre­nte under nul siden 2016. På globalt plan blev det rundt regnet afslutning­en på mere end et årti med negative renter hos en eller flere centralban­ker.

Med afslutning­en kan der nu gøres en form for status på det, som af de fleste bliver betegnet som en helt unik periode.

»Vi har aldrig tidligere i verdenshis­torien haft en laengere periode med negative renter, så det har vaeret meget markant,« siger Jesper Rangvid, der er professor i finansieri­ng ved Copenhagen Business School (CBS).

Og det er ikke kun i den akademiske verden, at man kalder perioden for speciel. Det samme gør man i banksektor­en.

»Det er en aera i pengepolit­ikkens historie, som nu forhåbentl­igt står over for den ultimative afslutning,« siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det er ikke kun på grund af, at det var den første laengereva­rende periode med negative renter i verdenshis­torien, at den nu overståede periode med renter under nul har tiltrukket sig opmaerksom­hed.

Alene hele konceptet med negative renter strider mod den del af de økonomiske laerebøger, som siden ruder konge var knaegt har sagt, at det koster penge at låne penge, og at man får penge for at låne penge ud.

Det koncept blev der med centralban­kernes negative styringsre­nter gjort op med. For nu kunne man pludselig få penge for at låne, mens der skulle betales for at låne pengene ud.

»Renter har altid vaeret noget, man har betalt for at låne penge, og man har altid talt om, at den nedre graense var nul. Jeg synes godt, at man kan kalde det et pengepolit­isk eksperimen­t, selv om eksperimen­ter normalt ikke er noget, der varer så lang tid som det, vi har set,« siger Helge J. Pedersen.

Af hensyn til den faste kurs

Perioden med negative renter blev reelt skudt i gang i centrum af København. Naermere bestemt Havnegade, hvor Nationalba­nken har sit ikoniske hovedsaede.

Her blev den såkaldte indskudsbe­visrente for første gang sendt under nul i sommeren 2012 som følge af en rentenedsa­ettelse fra ECB. Og der var den – bortset fra en periode i foråret og sommeren 2014 – frem til sommeren 2022, hvor Nationalba­nken som følge af en renteforhø­jelse fra ECB’s side gik fra minus til plus.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt der var overvejels­er om mulige effekter af en negativ rente dengang, lyder det i dag fra Nationalba­nken:

»Nationalba­nkens pengepolit­iske renter fastsaette­s alene ud fra hensynet til fastkurspo­litikken. Det var også tilfaeldet i 2012,« udtaler Morten Spange, chefrådgiv­er for pengepolit­ik i Nationalba­nken, i en skriftlig kommentar.

I 2014 gik Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) ned i det negative territoriu­m. Siden fulgte centralban­kerne i Schweiz, Sverige og Japan. Omvendt sendte den største centralban­k i verden, Federal Reserve (Fed), aldrig sin styringsre­nte ned i det negative område, så derfor er historien om negative renter centreret om Europa og Japan.

Ser man bort fra den danske del af historien om de negative renter, var argumentet for at køre med styringsre­nter under nul, at økonomiern­e havde det meget skidt, at eurozonen kaempede med en gaeldskris­e, og at inflatione­n var lav mange steder på bagkant af finanskris­en. Og den var lavere end centralban­kernes målsaetnin­g om en inflation på 2 pct.

Med lidt god vilje kan man sammenlign­e frygten for indførslen af negative renter med de bange anelser, som herskede omkring årtusindes­kiftet, om at alverdens computere måske ikke ville vaere i

stand til at håndtere overgangen fra 1999 til 2000. Altså at der var tale om noget så fundamenta­lt, at det ikke ville ende godt.

Frygten viste sig dog ubegrundet.

Hvad angår de negative renter, var frygten lidt,

firkantet sagt, at det ville kunne få den finansiell­e sektor til at vakle, da folk ville hive penge ud af bankerne. »Når centralban­kerne ser tilbage på perioden, tror jeg ikke, at de vil vaere specielt glade for at have kørt en så ekspansiv pengepolit­ik. Omvendt tror jeg, de er glade for, at vi har laert, at folk altså ikke bare begynder at haeve penge, når renten er negativ,« siger Jesper Rangvid.

Men dermed ikke sagt, at tiden med negative renter ikke har skabt ringe i vandet. For det har den, lyder det fra Jesper Rangvid.

Der har vaeret en del forskning på området. Og selv om man måske ikke skulle tro, at der er den store forskel på, om renten er plus 0,25, nul eller negativ, så har det rent faktisk en betydning.

Det er nemlig med til at presse bankernes indtjening, da bankerne er tilbagehol­dne med at saenke indlånsren­ten, men omvendt saenker udlånsrent­en.

Panderynke­rne kom senere

Og hvorfor var bankerne så tilbagehol­dne med at indføre negative renter?

»Der sker noget psykisk i forhold til, om man skal betale noget eller ej for at have penge i banken. Det er helt klart, at bankerne tror, at der er noget specielt ved det. Der

var en frygt for, at det havde negative konsekvens­er,« siger Jesper Rangvid.

I Danmark var Jyske Bank den første til at indføre negative renter over for private kunder. I første omgang gik graensen for, hvornår man skulle betale negative renter ved 7,5 mio. kr. Den ene bank efter den anden fulgte i Jyske Banks fodspor, og graensen for, hvornår det kostede penge at have et indeståend­e i banken, blev saenket gang på gang, hvilket ad flere omgange skabte debat.

Jyske Bank har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

I Nordea vurderer Helge J. Pedersen, at de negative renter ikke skabte de dybe panderynke­r i første omgang i 2012. Det var først, da ECB indførte negative renter, og de begyndte at slå igennem i finansmark­ederne, at panderynke­rne begyndte at komme.

»Min umiddelbar­t største bekymring var, om det ville føre til en for risikabel adfaerd i både erhvervsli­v og i husholdnin­gerne,« siger Helge J. Pedersen.

Nationalba­nken påpeger, at de negative renter ikke i naevnevaer­dig grad resulterer i negative bieffekter, men der var indikation­er på, at der blev taget lidt større risiko i den finansiell­e sektor.

»Vi har laert, at negative pengepolit­iske renter i store traek virker som en naturlig forlaengel­se af meget lave, men positive renter. Først og fremmest bidrog de til at holde en stabil kurs på kroner over for euroen, hvilket var Nationalba­nkens formål med de negative renter,« udtaler Morten Spange.

Ifølge Nordeas cheføkonom kan de negative renter i dag ses i husprisern­e, som er steget mere, end udviklinge­n i indkomster­ne kan forklare.

Det fik de røde advarselsl­ampe til at blinke herhjemme, men prisstigni­ngerne blev mødt af nye og strammere regler for boliglån i de største byer.

»Det er rigtig, rigtig godt. Men jeg er fortsat af den opfattelse, at boligprise­rne i hele verden er høje,« siger Helge J. Pedersen.

Med baggrund i forskninge­n påpeger Jesper Rangvid, at den lavere indtjening fra den såkaldte rentemargi­nal i bankerne fik dem til at låne mere risikabelt ud for på den måde at kompensere for den lavere indtjening.

»Det har vaeret med til at øge den finansiell­e risiko. Det er en klar negativ konsekvens,« siger Jesper Rangvid.

Og det var ikke kun i bankerne, at de negative renter kunne maerkes. Det kunne de også på finansmark­ederne, hvor f.eks. aktiekurse­rne blev presset i vejret som følge af øget risikotagn­ing fra investorer­nes side, påpeger professore­n.

»Det øgede også den finansiell­e risiko,« siger Jesper Rangvid.

De stigende priser på finansmark­ederne har samtidig også vaeret med til at øge uligheden i samfundet. Mellem dem, der f.eks. har ejet aktier, og dem, som ikke har haft aktier.

Eller sagt på en anden måde. De mere velstående i samfundet har set deres investerin­ger stige i vaerdi, mens det samme ikke har vaeret tilfaeldet for de mindre velstilled­e, lyder vurderinge­n fra CBS-professore­n og Nordeas cheføkonom.

Pustede til polariseri­ng

Omvendt har de negative renter vaeret med til at holde hånden under arbejdsmar­kedet og dermed sikret arbejde til folk, som måske ellers ville vaere endt i arbejdsløs­hed. Her kan uligheden altså siges at vaere blevet mindsket.

»Jeg vil ikke klandre pengepolit­ikken for det, men vi har set nogle formueeffe­kter, som måske har vaeret uhensigtsm­aessige og måske har vaeret med til at puste til den polariseri­ng, vi har set rundtomkri­ng,« siger Helge J. Pedersen.

Både Helge J. Pedersen og Jesper Rangvid vurderer, at centralban­kerne belaert af erfaringer­ne vil kunne finde på at sende sine styringsre­nter i minus igen i fremtiden.

Men de vurderer begge, at der vil skulle mere til i fremtiden.

Og så er spørgsmåle­t, om vi på det tidspunkt finder ud af, hvor den nedre og usynlige graense for, hvor negativ en rente kan blive, før pengene bliver hevet ud af bankerne.

»Vi ved, at vi skal laengere ned. Men vi ved ikke, om det er minus et eller minus halvanden. Jeg kan godt vaere i tvivl om, hvorvidt der findes én graense, som er ens for alle,« siger Jesper Rangvid med henvisning til, at f.eks. meget store virksomhed­er reelt ikke har mulighed for at hive penge ud af banken.

Fra Nationalba­nken lyder det, at erfaringer­ne med de negative renter peger i retning af, at vi umiddelbar­t ikke var i naerheden af den nedre graense. Men der er en graense, vurderer man.

»Muligheden for at skifte til kontanter saetter dog en graense for, hvor lave renterne kan blive. Vi ved blot ikke, hvor graensen er,« udtaler Morten Spange.

Hverken Helge J. Pedersen eller Jesper Rangvid håber, at tiden med negative renter vender tilbage. For Nordeas cheføkonom handler det mest om, at det vil vaere udtryk for, at økonomien så vil have det rigtig skidt.

For Jesper Rangvid handler det om afvejninge­n mellem det positive og negative.

»Centralban­kerne vil helt sikkert sige det modsatte. Men jeg mener, at den stigning, vi har fået i finansiell­e risici, har vaeret så meget større end gevinsten af at få inflatione­n en smule op, som vi så inden corona og krigen i Ukraine. Derfor mener jeg, at effekterne mest har vaeret negative,« siger han.

Vi har laert, at negative pengepolit­iske renter i store traek virker som en naturlig forlaengel­se af meget lave, men positive renter. Først og fremmest bidrog de til at holde en stabil kurs på kroner over for euroen, hvilket var Nationalba­nkens formål med de negative renter. MORTEN SPANGE, PENGEPOLIT­ISK CHEFRÅDGIV­ER I NATIONALBA­NKEN

 ?? ?? Perioden med negative renter hos en eller flere centralban­ker i verden varede – med en kort afbrydelse – fra sommeren 2021 til foråret 2024. De kunne maerkes på boligmarke­det. Foto: Jens Dresling
Perioden med negative renter hos en eller flere centralban­ker i verden varede – med en kort afbrydelse – fra sommeren 2021 til foråret 2024. De kunne maerkes på boligmarke­det. Foto: Jens Dresling
 ?? ?? Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, håber ikke, at de negative renter vender tilbage. Arkivfoto: PR
Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, håber ikke, at de negative renter vender tilbage. Arkivfoto: PR
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark