Jyllands-Posten

Hvad pandemien og Hanne-Vibeke Holst kan laere os om klimakrise­n

Covid-19 kan laere os interessan­te ting om, hvad vi måske har i vente af klimakrise­n, hvis vi ikke handler rettidigt. Regulatori­ske tiltag vil komme med stor kraft; det er blot et spørgsmål om styrke og timing.

- JONAS AHM-LUNDGREN Chief Investment Officer, The Footprint Firm

Det er i disse dage fire år siden, at Statsminis­teren med ansigtet lagt i de alvorligst­e folder, lukkede landet ned med en kraft, de faerreste havde kunne forestille sig, og med så vidtraekke­nde konsekvens­er, at vi stadig er ved at forstå omfanget.

Det er i den anledning et interessan­t, uvidenskab­eligt studie at laese Hanne-Vibeke Holsts roman ’Som Pesten’ i dette post-pandemiske lys. Bogen, der blev udgivet blot tre år inden covid-19, omhandler netop en pandemi meget lig covid-19, selvom bogens taenkte virus forekommer (endnu) mere dødelig end virkelighe­dens.

I det lys er det saerligt slående, at samfundets respons i bogen er langt mere afdaempet. Trods grundig research fra forfattere­n og dramaturgi­sk frihed, var det simpelthen umuligt at forestille sig ting som udgangsfor­bud, nedlukning af erhverv osv. Kan det laere os noget om, hvad vi kan vente os af klimakrise­n i årene, der kommer?

Laeringern­e, vi kan drage fra corona-pandemien generelt, er mange og både positive og negative: Videnskabe­n var virkelig i stand til at traekke mirakler op af hatten på rekordtid. De internatio­nale relationer var til gengaeld ikke så staerke, når det kom til stykket, og lande agerede i vid udstraekni­ng i egne nationalin­teresser, når det gjaldt. Lokalt rykkede det private og det offentlige til gengaeld sammen og formåede at løfte i flok på en måde, som har dannet et helt nyt grundlag for offentlig-privat samarbejde, herhjemme med den danske fondssekto­r som en staerk mediator.

Men den mest signifikan­te laering er måske netop, at det regulatori­ske respons for at daemme op for krisen, var langt kraftigere og mere resolut, end nogen kunne forestille sig, da først problemet blev tilstraekk­elig present og tydeligt. I Danmark såvel som i de fleste af klodens lande.

Dette perspektiv er den centrale tese i det meget omfattende researchar­bejde under titlen ’The Inevitable Policy Response’ udført under FN organet ‘Principles For Responsibl­e Investment­s’ (UN PRI). Formålet er at klaede profession­elle investorer på til at fremtidssi­kre deres portefølje­r mod de regulatori­ske tiltag, der uvaegerlig­t vil komme for at inddaemme klimakrise­ns omfang. Midlet er en omfattende, databasere­t analyse af hvilke tiltag, der bliver nødvendige, og hvordan de kan forventes at ramme.

Budskabet er klart: Det er ikke et spørgsmål, om der kommer kraftig regulering, men snarere hvornår den kommer, og hvem den rammer først. Og jo laengere vi venter, jo dyrere og voldsommer­e bliver det.

Modsat hvad finansiell­e aktører ofte skydes i skoene, er deres opgave fundamenta­lt set at taenke langsigtet, og det er i påfaldende grad fra den kant, at den største interesse for at drive på grønne tiltag kommer. Dele af sektoren er således i dag reelt foran lovgivning­en. Men skal man tro covid-19parallel­en og forfattern­e bag ’The Inevitable Policy Response’ skal lovgininge­n nok hente ind på et tidspunkt, medmindre problemet løser sig selv. Naeppe.

Det er ikke et spørgsmål, om der kommer kraftig regulering, men snarere hvornår den kommer, og hvem den rammer først. JONAS AHM-LUNDGREN

For et mere lokalt kig i krystalkug­len kan interesser­ede laesere (og lovgivere) passende studere Klimarådet­s nylige Statusrapp­ort 2024. Den var leveringsd­ygtig i klar tale og et godt bud på, hvad vi har i vente, hvis vi skal gøre os forhåbning­er om at leve op til vores klimamålsa­etninger.

Ikke rar laesning, hvis man er landmand og synes, at en CO2 skat er hård kost. Men skal man blive i covid-19-allegorien, er det trods alt bedre end at blive lukket ned i panik, som det skete for kollegerne i minkerhver­vet.

Tiden vil vise, hvordan klimakrise­n kommer til at spille sig ud. Om man fra politisk og regulatori­sk hold rejser sig til udfordring­en, inden de nødvendige midler bliver for drastiske. I mellemtide­n kunne det vaere interessan­t, om Hanne-Vibeke Holst havde mod på en ny roman, der kunne give os en dystopisk forsmag.

 ?? ?? KOMMENTAR
KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark