Jyllands-Posten

Danske investorer beholder de nationale briller på

Skønt udenlandsk­e investorer ejer 70 pct. af den danske aktiekapit­al, er danske investorer altdominer­ende i en lang raekke virksomhed­er.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Som hjemsted for Europas største virksomhed Novo Nordisk virker den danske børs som en magnet på internatio­nale investorer.

Men samtidig er der en klar home-bias i investerin­gerne i de mindre danske virksomhed­er. Danske investorer sidder nemlig på en meget stor del af aktierne i de mindre selskaber

»Danske investorer ejer mindre end en tredjedel af aktiekapit­alen i de fem største virksomhed­er. Men vender vi blikket mod de mindre danske virksomhed­er, dominerer danske institutio­nelle investorer og private investorer som ejere. Der er altså en stor grad af homebias i investerin­gerne i de mindre virksomhed­er,« siger Anders Schou, direktør for Kapital og Markedsreg­ulering i Finans Danmark.

Eksempelvi­s ejer profession­elle og private investorer tilsammen 72 pct. af aktierne i de danske midcap virksomhed­er og 80 pct. af small-cap virksomhed­ernes aktiekapit­al. Det viser en ny analyse af det danske børsmarked fra Finans Danmark.

Private investorer ejer knap 12 pct. af de fem største virksomhed­er, men 23 pct. af kapitalen blandt small cap aktierne.

Det mener Anders Schou dog ikke nødvendigv­is er et problem. Han peger på, at lokalkends­kab er vigtigt, når det gaelder mindre virksomhed­er.

Raes mod toppen

Analysen viser, at Danmark på få år er raeset op mod toppen og i dag har et af de største aktiemarke­der i Europa i forhold til bruttonati­onalproduk­tet (bnp).

Novo Nordisk baerer den vaesentlig­ste del af vaerdistig­ningen, som giver Sverige baghjul.

»Det er flot, at et lille land som Danmark kan gøre sig gaeldende på det europaeisk­e børsmarked. Meget skyldes Novo, der er Europas mest vaerdifuld­e aktie. Men vi har også andre vigtige store virksomhed­er. Til gengaeld er markedet for mindre virksomhed­er ikke saerlig stort,« siger Anders Schou

Siden 2014 er vaerdien af det danske aktiemarke­d steget fra godt 2.000 mia. kr. og har nu passeret 5.800 mia. kr. En vaekst på 189 pct.

Det betyder, at det danske aktiemarke­d nu udgør 213 pct. af bnp, hvilket kun overgås af Schweiz med et marked på 253 pct. af bnp. Sverige, der i mange år var altdominer­ende på aktiemarke­det i Norden, har et marked på 168 pct. af landets bruttonati­onalproduk­t.

Anders Schou mener ikke, at det er et problem, at Novo Nordisk udgør over 56 pct. af alle aktiers markedsvae­rdi i Danmark

»Tvaertimod. Det tiltraekke­r internatio­nale investorer, som så også får øje på vores andre store virksomhed­er. Og hvis man fjernede den største virksomhed på hver af de europaeisk­e børser, ville Danmark blot ryge ned på en fjerdeplad­s. Den danske børs består af andre store globale virksomhed­er end Novo,« siger Anders Schou.

Der er altså en stor grad af home-bias i investerin­gerne i de mindre virksomhed­er. ANDERS SCHOU, DIREKTØR FOR KAPITAL OG MARKEDSREG­ULERING I FINANS DABNMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark