Jyllands-Posten

Brug påsken på at ordne forårets praktiske projekter i hus og have

For mange er påsken lig med et par fridage, hvor der er tid til at kaste sig over mindre gør det selv-projekter, der syltes i hverdagen. Saerligt fem projekter er oplagte at få ordnet i påsken.

- MALTE ABILDGAARD CHRISTENSE­N Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius

Efter en lang og våd vinter er det tid til at gøre hus og have forårsklar og få indhentet de projekter, der er blevet forsømt. Påsken er det perfekte tidspunkt at få det ordnet, da vejret endelig byder på sol, og der er fridage at saette af til arbejdet.

Her er fem gode bud på projekter, det er ideelt at ordne i påskedagen­e.

Slib køkkenbord­pladen

Ser din køkkenbord­plade af trae slidt og medtaget ud? Trae bliver slidt gennem tiden og skal indimellem have en kaerlig hånd. Du kan selv slibe den, så den bliver flot at se på igen.

Det tager et stykke tid at slibe en større bordplade ned, så det er en god idé at vaelge en dag, hvor køkkenet ikke skal bruges.

Gør terrassen forårsklar

Efter vinterens kulde kribler det for mange i kroppen for at komme ud i haven igen. Og for en del af os indebaerer varmen og solens komme også en tur ud på terrassen. Men det kraever, at den er klargjort til foråret.

Har du en stenterras­se, kan det vaere en idé at fikse nedsunkne fliser eller skifte knaekkede fliser ud. Har du en traeterras­se, kan du med fordel rense den og eventuelt give den en omgang traebeskyt­telse. Derudover bør du tjekke for råd og for løse skruer og søm i traeet.

Brug ferien i haven

Vil du hellere helt ud i det grønne og have jord under neglene, er der heldigvis nok at give sig til. Påsken er nemlig en tid, hvor der er masser af haveopgave­r.

Det er isaer oplagt at luge ukrudt og bekaempe draebersne­gle. Men hvis frosten er på vej vaek, kan du også rydde op i bedene, klargøre køkkenhave­n, gøde haven og slå graesplaen­en.

Tjek huset efter vinteren

Vintervejr­et kan gøre stor skade på din bolig. Derfor bør du i forårsmåne­derne tjekke dit hus efter for skader, så de ikke udvikler sig. Når frost og sne er vaek, bør du tjekke tag, skorsten, inddaeknin­ger, tagrender, nedløbsrør, facader, gavl, sokkel, vinduer og døre samt kloak og brønd.

Selve tjekket tager ikke mange timer og kan redde dig for fremtidigt besvaer og dyre regninger.

Er der skader, kan du muligvis selv reparere dem. Det kan også vaere, du er nødt til at hyre en håndvaerke­r. Det er dog mest ved større skader.

Mal indendørs

Traenger huset til en opfrisknin­g indvendigt, kan du med fordel male indendørs i påsken. Brug isaer god tid på forarbejde­t, da det klart giver det bedste resultat.

Forarbejde­t inkluderer at spartle, slibe ned, vaske vaeggen ned, tape op og afdaekke. Det skønnes, at forarbejde­t tager 75 pct. af den tid, der i alt bruges på malearbejd­et.

 ?? ?? Traenger huset til en opfrisknin­g indvendigt? Så er det oplagt at bruge påskeferie­n på at male indendørs. Foto: Torben Klint, Videncentr­et Bolius
Traenger huset til en opfrisknin­g indvendigt? Så er det oplagt at bruge påskeferie­n på at male indendørs. Foto: Torben Klint, Videncentr­et Bolius

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark