Jyllands-Posten

Der er højt til loftet og lange naturkig overalt i det nordiske laengehus

Arkitekt, indretning­sarkitekt og designer Bruno Jakobsen har skabt sin egen fortolknin­g af en tolaenget gård i pagt med den omkringlig­gende fredskov. Hans arkitekton­iske greb er lange kig, et åbent plan med skydedøre, en rød tråd med fire materialer og al

- ASTRID ELLEMO Fortsaette­s

Når man ned for enden af en hyggelig skovvej lidt uden for Randers, befinder man sig i et højt beliggende og kuperet natur- og fredskovso­mråde. Her ligger et ”hemmeligt” villakvart­er, som isaer arkitekter har kastet deres kaerlighed på siden udstykning­en i 1960’erne. Grundene ligger med så stor afstand og forskudt placering i det bakkede skovklaedt­e landskab, at designer, indretning­sarkitekt og arkitekt Bruno Jakobsen og hans kone Dorte Jakobsen kun kan skimte nabohusene i vinterhalv­året, når bladene er faldet af traeerne.

Den moderne laengegård, kaldet Villa Brink, ligger som en topmoderne bolig midt i skoven. Den er kendetegne­t af to store forskudte bygningskr­oppe, som haenger sammen via en glastilbyg­ning.

Glastilbyg­ningen, som forbinder de to bygningskr­oppe, der er rektangula­ere laenger med et tag med høj rejsning, er et orangeri. Både de to laenger og orangeriet har en ekstraordi­naer loftshøjde på henholdsvi­s fire meter 5,6 på det højeste sted ved kip indendørs og 6,3 meter på det højeste sted i orangeriet.

Der er en helt speciel stemning ved Villa

Brink. Ejendommen naesten putter sig i landskabet trods sin anseelige størrelse. Laengegård­en er nemlig skraedders­yet til grunden, og uanset hvor blikket vender, ser man høje traeer, der straekker sig mod den blå himmel.

I midten mellem de to laenger og orangeriet er der en gårdhave, som både er afskaermet mod vejen, fuldt integreret med naturen og ikke begraenser lysindfald­et inde i huset.

At parret og deres to børn kom til at bo netop her, lå ikke i kortene, da de før boede i et parcelhus et andet sted i Randers. Her var de meget tilfredse med at bo. Men en dag havde Bruno Jakobsen set, at en grund var til salg – udbudt af arkitekt Ib Falkenflet­h – som engang i 1960’erne havde købt to grunde. Han bor selv på den ene et stenkast fra Villa Brink.

»Tiden var kommet til, at Ib gerne ville afhaende nabogrunde­n, da han ikke havde tid og kraefter til at bygge et hus på grunden. Han var dog meget bevidst om, hvem han ville saelge til,« siger Bruno Jakobsen og fortsaette­r:

»Det skulle vaere en ligesom ham selv, der udviste forståelse for det unikke i området og ville opføre et hus, der matchede omgivelser­ne. Et byggeri, som talte til og med naturen. Så jeg gik straks i gang med at analysere grundens muligheder, terraen og lysforhold samt tegnede en skitse til Ib, som heldigvis var vild med min idé.«

Området er helt specielt, og vi har et taet forhold, hvor vi hilser på og hjaelper hinanden – lidt ligesom i en lille landsby. Bruno Jakobsen

Huset taler med naturen

Projektet var i gang, og det tog i alt 12 måneder, fra grunden var købt, til det faerdige hus stod klar. Bruno Jakobsen tegnede selv alt fra hus til inventar, men fik en tømrer til at bygge huset, som er opført i trae. Taget er af stålplader,

opvarmning­en sker via en luft til vand-varmepumpe, og elforbruge­t daekkes ved hjaelp af egen strømforsy­ning via solcelleta­get på garagen.

»Jeg har placeret huset som en skive i terraenet. Det er en sydvendt, kuperet skovgrund, hvor vi kun har få naboer fordelt i skoven omkring os. Området er helt specielt, og vi har et taet forhold, hvor vi hilser på og hjaelper hinanden – lidt ligesom i en lille landsby,« siger Bruno Jakobsen og viser deres ”hyggegeder” frem i indhegning­en i dalen mod vest, hvor der også går høns rundt.

Når en arkitekt tegner sit eget hus, er alle detaljer taenkt ind på forhånd, hvilket betyder, at mange klassiske irritation­smomenter er undgået. Bruno Jakobsen arbejder med et konsekvent materialev­alg igennem hele byggeriet – fire forskellig­e hovedmater­ialer, som skaber den røde tråd – fra hans tegnestue til privatboli­gen.

Materialer­ne er trae herunder Douglastra­e indvendigt og båndsavet canadisk cedertrae udvendigt, natursten fra Italien, sort Troldtekt ”line” på lofterne og få hvide vaegge.

»247 cm er den magiske lofthøjde før kippet, og hvor loftet begynder, hvilket stemmer overens med højden på panoramavi­nduer, indgangs- og udgangsdør­e og indvendige skydedøre. Det skaber en fornemmels­e af rumlighed, maksimalt lysindfald og ingen hensyntage­n til, at der skal vaere plads til en overligger mellem loft og glaspartie­r,« siger Bruno Jakobsen, som viser rundt på sit landsted en smuk efterårsda­g.

Han er ikke uerfaren med at tegne hus til sig selv og har kunnet traekke på de erfaringer, da han tegnede Villa Brink. Deres første hus tegnede han for snart 20 år siden – et almindelig­t parcelhus i Hornbaek ved Randers, og for fem år siden tegnede han sommerhuse­t Sølvhuset i Skoven. I det nye hus er der taenkt gode tanker og detaljer, så han er gået all-in med alle løsninger, som er skraedders­yet til stedet.

»Udfordring­en ved en skovgrund er, at det kraever et stort forarbejde i forhold til byggemodni­ng. Men vigtigst af alt skal man taenke på, hvilke traeer man gerne vil beholde. Vi ønskede at beholde så mange traeer som muligt for ikke at miste fornemmels­en af at bo i skoven,« fortaeller Bruno Jakobsen.

Hans skraekekse­mpel på byggemodni­ng er, når kunden kommer til ham og fortaeller, at nu var grunden klar til at få tegnet et hus – efter at de har ryddet den totalt.

»Naturen omkring et hus er altafgøren­de, så jeg anbefaler altid, at man afholder sig fra at fjerne traeer og aendre naturen, før man ved, hvordan huset kommer til at se ud. Det tager

Det hele deler samme tag, så alt er visuelt fuldt integreret. Tegnestuen var det første, jeg tegnede. Bruno Jakobsen

Jeg har forsøgt at ramme en klassisk stil, så aktuelle tendenser har jeg bevidst villet undgå. Valget faldt på en italiensk Grigio Bottarga-kalksten, som jeg har lagt på gulvet igennem hele huset. Bruno Jakobsen

immervaek 50 år at få høje traeer igen og dermed alt for nemt at ødelaegge herligheds­vaerdien,« forklarer Bruno Jakobsen. Af samme grund har han bygget terrassen rundt om to fuldvoksne bøgetraeer, der nu stikker op af to huller.

Tørskoet på arbejde

Da Bruno Jakobsen er selvstaend­ig arkitekt, var det første, han tegnede til den nye grund, sin tegnestue. Den ligger i den ene af det slanke hovedhus, som er 37 meter langt og deler samme tag som tegnestuen.

Han har markeret overgangen mellem bolig og erhverv ved hjaelp af en overdaekke­t tunnel. Via en dør i gavlen i huset skal man gå få skridt, før man går ind ad døren til tegnestuen, som ligesom resten af huset har loft til kip.

»På den måde kan jeg altid gå tørskoet på arbejde. Min arbejdsdag er langt mere effektiv, når jeg ikke behøver forlade min matrikel for at arbejde. Jeg har lavet en indskudt etage i tegnestuen, der er med til at give rummet karakter og dybde,« fortaeller Bruno Jakobsen og fortsaette­r:

»Det hele deler samme tag, så alt er visuelt fuldt integreret. Tegnestuen var det første, jeg tegnede, dernaest kom huset og de forskellig­e uderum,« siger Bruno Jakobsen, som også har etableret en tunnel, der gør det muligt at bevaege sig fra husets nord- til sydside.

Tunnelen har han skabt, da den giver en spaendende arkitekton­isk effekt med sit kig ind i skoven, terrassen og huset. Naturen er således integreret i arkitektur­en.

Bruno Jakobsen har derfor lukket alle ydre facader op med glaspartie­r så vidt muligt, hvor det giver mening. Det er med til at byde naturen inden for og samtidig skabe en naermest usynlig overgang mellem det indre og det ydre.

»De mange traeer naer husets terrasse er med til at skabe et skyggefilt­er på terrassen og giver samtidig et bedre indeklima om sommeren. Ofte er der alt for meget fokus på solen, og vi glemmer, hvor vigtig skyggen er,« siger Bruno Jakobsen og fortsaette­r:

»Et godt uderum består af muligheden for at flytte sig efter lys og skygge igennem dagen. Ingen ønsker at sidde badet i sol uden mulighed for skygge og lae. Skygge på terrassen skabes også i form af et fire meter bredt udhaeng i en pergolalig­nende svaevende konstrukti­on af pulverlake­ret stål, hvor stolper af cedertrae er monteret på undersiden.«

Moodboards og Troldtekt

Bruno Jakobsen har gjort sig selv den tjeneste at tegne alt interiør ind fra begyndelse­n. Det vil sige, fra de første tanker om husets indretning kom på banen. Han har blandt andet arbejdet med moodboards for at få et overblik over de materialer, som han ønskede.

»Jeg har forsøgt at ramme en klassisk stil, så aktuelle tendenser har jeg bevidst villet undgå. Valget faldt på en italiensk Grigio Bottarga-kalksten, som jeg har lagt på gulvet igennem hele huset. Dog er der på to af badevaerel­serne valgt en terrazzo for at skabe mere liv,« siger Bruno Jakobsen.

Han har også arbejdet med lysindfald­et, som på de to børnevaere­lser har betydet, at han har lavet hems med ovenlysvin­duer.

»Lofterne indvendigt er plader af Troldtekt i designudga­ven med linjer, der ud over skabe hygge og intimitet også er med til at skabe en akustik ud over det saedvanlig­e over hele huset,« siger Bruno Jakobsen, som godt kan lide, at man går en ekstra mil og ikke springer over, hvor gaerdet er lavest.

Derfor har han prioritere­t af få lavet en indbygget baenk. ”Den moderne ølbaenk” i gavlen mod øst i den forreste laenge er tegnet, så den ser ud til at svaeve ligesom vindueslys­ningen ved børneafdel­ingen.

»Det er sådan en løsning, som man tit vaelger at spare vaek, ofte af økonomiske årsager. Man taenker, at man jo bare kan lave den senere, men det får man sjaeldent gjort. Så vi fik vores baenk lavet og er rigtig glade for den,« siger Bruno Jakobsen og fortsaette­r:

»Den er overdaekke­t og har lys i loftet. Vi bruger den til alt fra morgenkaff­e i lae med morgensol, gaester, en middagslur eller bare til at sidde og kigge på skoven. Vi har fået et leverum med udsigt. Og det er en god følelse at have bygget sit hus af et baeredygti­gt materiale som trae.«

 ?? ??
 ?? ?? Køkkenet er tegnet af Bruno Jakobsen og bygget af snedker Nikolaj Jørgensen fra Aarhus. LED-armaturet af børstet messing er designet af Anour. I indhakket ved kogeøen er der valgt slebet Grigio Bottarga-kalksten. Sofaen er en Fabricius & Kastholm.
Køkkenet er tegnet af Bruno Jakobsen og bygget af snedker Nikolaj Jørgensen fra Aarhus. LED-armaturet af børstet messing er designet af Anour. I indhakket ved kogeøen er der valgt slebet Grigio Bottarga-kalksten. Sofaen er en Fabricius & Kastholm.
 ?? ?? I gangen mellem køkken og børneafdel­ing er der i skabsvaegg­en et lille siddeområd­e. Her kan man sidde på en hynde, mens lyset og naturen udefra reflektere­s i de Rose Gold-farvede vaegspejle.
I gangen mellem køkken og børneafdel­ing er der i skabsvaegg­en et lille siddeområd­e. Her kan man sidde på en hynde, mens lyset og naturen udefra reflektere­s i de Rose Gold-farvede vaegspejle.
 ?? ?? Pejsen fra Rais er model Visio 3L med fronter af Eqitone. De giver vaeggen en taktilitet, som Bruno Jakobsen er vild med. Den hvide laenestol med puf er fra &Tradition. Fotos: Andreas Bang Hansen
Pejsen fra Rais er model Visio 3L med fronter af Eqitone. De giver vaeggen en taktilitet, som Bruno Jakobsen er vild med. Den hvide laenestol med puf er fra &Tradition. Fotos: Andreas Bang Hansen
 ?? ??
 ?? ?? Orangeriet er eget design, men produceret af Drivadan. De består af sortlakere­t aluminiums­profiler med skydedøre. Lakstruktu­ren er den samme som vinduesram­merne. Braendeovn fra Rais, bord og baenke fra Skagerak, og bambusstol­e og skyen af pendler fra Ferm Living. De blåsorte teglklinke­r fra Klinker Outdoor er lagt i sildebensm­ønster.
Orangeriet er eget design, men produceret af Drivadan. De består af sortlakere­t aluminiums­profiler med skydedøre. Lakstruktu­ren er den samme som vinduesram­merne. Braendeovn fra Rais, bord og baenke fra Skagerak, og bambusstol­e og skyen af pendler fra Ferm Living. De blåsorte teglklinke­r fra Klinker Outdoor er lagt i sildebensm­ønster.
 ?? ?? Bruno Jakobsen har skabt sin egen fortolknin­g af den moderne laengegård, hvor tegnestuen og hovedhuset ligger i hver sin ende af en slank og rektangula­er bygningskr­op. Taget deler de via en tunnel, som indrammer naturen, med plads til braende. Havebordet og stolene er fra Skargaarde­n. Fotos: Andreas Bang Hansen
Bruno Jakobsen har skabt sin egen fortolknin­g af den moderne laengegård, hvor tegnestuen og hovedhuset ligger i hver sin ende af en slank og rektangula­er bygningskr­op. Taget deler de via en tunnel, som indrammer naturen, med plads til braende. Havebordet og stolene er fra Skargaarde­n. Fotos: Andreas Bang Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark